Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leiden in close-up (2): weet jij waar deze foto is gemaakt?

Door Lidwien Arndt 2 juni 2020

Kijk jij weleens naar boven als je door de stad loopt? Of om het hoekje van een poort? Als je nieuwsgierig blijft, zie je steeds weer nieuwe dingen in de stad. Ook als je voor de honderdste keer door een straatje loopt. Wij willen die Leidse nieuwsgierigheid aanwakkeren. Daarom aan jullie, speurneuzen, de vraag: weet jij waar deze close-up gemaakt is?

Pagina 1/2
⟵ swipe swipe ⟶

In deze nieuwe rubriek plaatsen we iedere week een close-up. Een foto van héél dichtbij, van iets dat zich in de binnenstad van Leiden bevindt. Een grappig detail of een bijzonder beeld:

Beeld: indebuurt Leiden

Het antwoord is…

Weet jij waar je dit beeld kunt spotten in de binnenstad? Het juiste antwoord lees je volgende week, in de volgende ‘Leiden in close-up’. Voor het antwoord van vorige week swipe je naar links.

Leiden in close-up; het antwoord op de eerste editie

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

Vorige week deelden we deze foto. De foto is genomen bij de Hooglandse Kerk. Als je van de Nieuwstraat de Hooglandse Kerkgracht op loopt, zie je tegen de kerk een waterpomp staan. Daarop prijkt de het beeld dat wij van zo dichtbij hebben gefotografeerd.

De Burchtstreng

De pomp komt uit de achttiende eeuw. Klik maar eens door de foto’s heen, dan zie je dat er onder het beeld van de burcht, iets in het steen staat gegraveerd: ’t bon burcht streng’. Bon is een ander woord of eigenlijk oud woord voor buurt of wijk. De Burchtstreng was een van de ‘bonnen’ waar Leiden in was verdeeld, zo lezen we op Erfgoed Leiden en Omstreken. Die buurt bestond toendertijd uit de straten die we nu kennen als Van der Sterrepad, Nieuwe Rijn, Oude Rijn, Nieuwstraat, Hoogstraat, Hooglandsekerkgracht, Hartesteeg, Beschuitsteeg en Burgsteeg.

Zo, kun je mooi met feitjes strooien de volgende keer dat je hier langs loopt!

Lees ook:

Leids mysterie: dit is het verhaal achter het zangfietspad in Leiden

Lekker meezingen met je favoriete nummer terwijl je door Leiden fietst. Doe je dat weleens? Het mag ...

Mooi! Dit is waarom er gedichten op de ramen van de bibliotheek zijn geschreven

Wie na woensdag 29 april langs de bibliotheek aan de Nieuwstraat is gelopen, is het misschien wel op...

Feitjes: 3 x het oudste… van Leiden

Leiden bárst van de mooie, oude plekken. Maar, wat zijn nou écht de alleroudste? We verzamelden drie...
Pagina 1/2
⟵ swipe swipe ⟶