Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gelato! 5 x archieffoto’s van Leidse ijscomannen

Door Lidwien Arndt 15 september 2020

IJs hoort bij de zomer, punt. En dat is natuurlijk niet iets van de laatste jaren. Welnee, Leidenaren halen al heel lang een ijsje als het warm wordt in de stad. Maar waar we nu naar de ijssalon wandelen, kwam de ijscoman vroeger naar je toe. Wij vonden vijf historische foto’s van Leidse ijskarren. Geniet mee!

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Langs de Kanaalweg

Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken

Als ijscoman weet je natuurlijk precies waar je moet zijn. In dit geval was dat langs de Kanaalweg, waar heel Leiden in 1959 genoot van de zomerzon. Leuk weetje: een ijskar zoals je op deze foto ziet, is nu in het bezit van Museum de Lakenhal!

De classic look

ijs
Beeld: Erfgoed Leiden en omstreken

Dit kiekje is geschoten in 1949. Op de ijskar staat met sierlijke letters: ‘Voortmans ijs’, toendertijd een bekende ijsboer in Leiden. Naast vele ijskarren die door Leiden reden, had Voortman ook een ijssalon. Die zat op de hoek van de Van der Werfstraat met de Janvossensteeg, zo lezen we in een Leidse Courant uit 1979.

Gelato

ijs
Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken

Ook deze ijscoman heeft een strategisch plekje gevonden: het Stadhuisplein! De ijskar was eigendom van Luigi Belfi, ook wel ‘Pino’ genoemd. Of we hier op de foto – uit 1978 – Pino zelf ook achter de kar zien staan, weten we niet zeker. Maar het was een beroemde ijscoman in Leiden, als we deze uitgave van het Leidsch Dagblad uit 2001 mogen geloven. Een van zijn ijskarren is zelfs bewaard gebleven en staat nu in het Karrenmuseum in Essen.

Van meerdere markten thuis

ijs
Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken

Deze foto is bijna honderd jaar oud, gemaakt in 1924! Het is niet heel goed te zien, maar in het archief van Erfgoed Leiden lezen we dat de ijskar aan de Hooigracht stond, ter hoogte van de Kaasmarkt. En naast ijs verkocht deze ijsboer ook koffie, thee, melk en chocolade.

Maresingel

ijs
Beeld: Erfgoed Leiden en Omstreken

Last but not least: deze ijskar aan de Maresingel. De foto is genomen in 1926, terwijl deze twee typisch geklede heren een ijsje bestelden. Doe ons maar twee bolletjes!

Bekijk ook:

pieterskerk choorsteeg

Bijzonder! 5 x foto’s van Leidse steegjes in de jaren ’50 – ’80

We genieten van Leiden en al zijn historische pracht en praal. Zo nu en dan duiken wij het archief i...

Leiden in de jaren 20: dit was de mode! (foto’s)

Bolle hoedjes, lange sigarettenhouders, rechte jurkjes en hoofdbandjes... Zo zien de roaring twentie...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶