Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Feitjes: zo lang eten we al Leidse kaas in Leiden en dit is waarom er komijn in zit

Door Sophie Halstein-Omtzigt 29 juni 2020

Wist je dat Leiden een echte, eigen kaas heeft? De ‘BoerenLeidse’ kaas. Terwijl we op de redactie een stukje snoepen, vragen we ons af: hoe en wanneer is de Leidse kaas eigenlijk ontstaan? En waarom zit er komijnzaad in?

Op ad.nl lezen we dat de Leidse kaas eeuwenlang de belangrijkste kaas was van Nederland. De kaas is als eerste gesignaleerd op de Leidse markt in 1303.

Lang houdbaar

De kaas werd als ruilmiddel gebruikt op de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC, 1602-1800). Het was een bron van eiwit voor de bemanning. Omdat de kaas mager was, kon je hem superlang bewaren. Door het lage vetgehalte, zweette of smolt de kaas namelijk niet in de tropische temperaturen van de reis over zee.

Rond 1850 werden stoomschepen ontwikkeld met koeling aan boord. Hierdoor kon ook volvette jonge Goudse kaas verscheept en verhandeld worden. Maar niet getreurd, ‘onze’ Leidse kaas bleef nog best lang hip: in 1927 waren er nog veertig producenten van de kaas.

De Leidse kaassmaak

De kaas heeft een typische smaak door het komijnzaad wat erin zit. Maar, hoe proef je dan dat het échte Leidse kaas is en bijvoorbeeld geen Goudse komijnekaas? De BoerenLeidse kaas is mager, droog en brokkelt, bevat ook komijn en weinig zout en is een heel klein beetje zuur.

En waarom komijn?

Door de komijn bleef de kaas nóg langer goed en kon je de kaas zelfs na twee jaar nog snijden en eten. Zo konden de zeevaarders dus zelfs op de terugreis nog genieten van een Leids stukje kaas.

Met de Leidse sleutels

Nu wordt de echte Leidse kaas in de omgeving nog maar door een paar boeren gemaakt. Op de website van boerderij De Sophiahoeve in Warmond zien we dat de Leidse boerenkaasmakers al sinds de 17e eeuw de Leidse sleutels in de donkerrode korst drukken. Alleen als de kaas die sleutels in de korst heeft, is het échte ‘BoerenLeidse’. In 1997 werd deze kaas een Europees beschermd streekproduct.

Meer weten:

boeren leidse van boheemen

Say Cheese! Leidse kaas bij Van Boheemen

Aan de Lange Mare vind je de gezellige kaasspeciaalzaak van Boheemen. Al sinds 1965 verkoopt familie...

Superleuk om te doen: 5 x kaas kopen bij de boer in de omgeving van Leiden

Wist je dat er in de omgeving van Leiden meerdere plekken zijn waar je kaas kunt kopen bij de kaasbo...

Leidse Kaas in de spotlight bij RTL Late Night

Heb je gisteren - 13 maart - RTL Late night gezien? Nee? Dan moet je het even terugkijken. Onze Leid...
Leiden Kaasmarkt

Moet je zien: zo zag de Leidse kaasmarkt er vroegâh uit (video)

Heb je even vijf minuutjes? Want wij hebben weer een video gevonden in de categorie 'gouwe ouwe'. Je...

Wil je proeven! Deze Leidse hapjes en drankjes koop je bij PLUS Lammenschans

Bij PLUS Lammenschans staan naast de normale supermarktproducten ook veel streekproducten in de scha...