Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit verhaal van Suske en Wiske is een must-have voor in iedere Leidse boekenkast

Door Lidwien Arndt 12 januari 2020

Weet je dat er in 2011 een verhaal van Suske & Wiske is verschenen dat zich in Leiden afspeelt? Op magische wijze gaan de hoofdpersonen terug naar het verleden, naar het jaar 1574. Dat jaartal kennen we natuurlijk allemaal van… Precies: Leidens Ontzet! In de strip komen bekende plekken en Leidenaren voorbij als de Hooglandse Kerk, het Stadhuis en burgemeester Van Der Werf.

De Suske & Wiske heet Het Lijdende Leiden. In 2011 is ook nog een speciale editie uitgebracht voor onze stad, ter ere van het 125-jarig jubileum van de 3 October Vereeniging. In deze special zitten nog acht extra pagina’s met informatie over Leidens Ontzet. Deze editie is op 14 september dat jaar gepresenteerd in de Lakenhal.

Het verhaal

Oké, het verhaal over Leidens Ontzet is geen Leidenaar onbekend natuurlijk. Maar als Suske & Wiske het vertellen, is het altijd leuk om opnieuw te lezen. Het verhaal begint bij Suske en Wiske die samen met de rest van de bende terug in de tijd worden geplaatst, naar 1574. Lambik is Valdez, de bevelhebber van de Spaanse troepen die voor de poorten van Leiden stonden. En Sidonia speelt Magdalena Moons, de dame met wie Valdez een liefdesaffaire had.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Suske Wiske Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

Suske en Wiske spelen Louise en Francis. Louise is het nichtje van Magdalena en Francis een Leidse weesjongen. De twee proberen Leiden én de relatie tussen Magdalena en Valdez te redden, die een stuk slechter werd toen Magdalena de kant van de Leidenaren koos.

Zelf lezen?

Veel Leidenaren zullen al een exemplaar van Het Lijdende Leiden in huis hebben. Heb je hem nog niet? Dan kun je helaas niet meer bij elke boekwinkel terecht. De strip staat op de planning voor een herdruk. Maar, wanneer dat precies gaat gebeuren weten we niet. Bij het Leidse Winkeltje zien we dat er wel nog strips op voorraad zijn. Net als bij de Suske en Wiske Shop. En anders kun je het altijd nog op Marktplaats proberen.

Lees ook:

Leids wist-juh-datje: dit zat er vroeger achter de poort aan de Oude Vest

Als je over de Oude Vest naar de Beestenmarkt fietst, zie je ter hoogte van nummer 171 een poort. He...
Breestraat leiden sleutelstad winkelen

Wist jij dit? 5 x feitjes over monumentale panden in Leiden

Monumentale panden. Schitterend niet waar? Leiden barst van de historische huizen en wij zijn er dol...
leiden plantsoen sleutelstad

Wist jij dit? 10 leuke weetjes over het Plantsoen

Wist je dat het Plantsoen het oudste openbare stadspark in de binnenstad van Leiden is? Huppakee, da...