Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toffe gevels in Leiden; 6 x vintage muurreclame en de verhalen erachter

Door Lidwien Arndt 22 juni 2020

Borden langs de snelweg, internetbanners, folders; ondernemers proberen je op alle mogelijke manieren te bereiken met een verhaal over hun product of bedrijfje. Reclame, noemen we dat ook wel. En vroeger werden daar weleens muurschilderingen voor gebruikt, gewoon op de zijkant van een huis of gebouw. In Leiden zijn nog een paar (opgeknapte) vintage exemplaren te vinden. Heb je deze al een keer gespot? Lees hier welke bedrijven er achter de reclames zaten.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Kuperus – Nieuwe Rijn

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

Deze oude reclame vind je op de achterzijde van een pand aan de Hoge Woerd. In de vorige eeuw zat hier wijnhandel G. Kuperus. Naast wijn konden Leidenaren ook binnenstappen voor limonade en likeur, zo lezen we in een oude advertentie uit 1934. Later is het gebouw flink onder handen genomen en verbouwd tot negen appartementen. Alleen de oude gevel is nog blijven staan, mét de toffe en opgeknapte reclameschildering.

Handel in verfwaren – Uiterstegracht

Beeld: indebuurt Leiden

Om deze reclameschildering te bewonderen, loop je naar de hoek van de Uiterstegracht en de Oude Rijn. Zoals je kunt lezen, had P.J. Lezwijn een verfhandel. Het bedrijf was actief rond het einde van de negentiende en begin twintigste eeuw. In een héle oude editie van het Leidsch Dagblad (30 september 1890) plaatste P.J. Lezwijn namelijk een advertentie waarin hij de Leidenaren vertelde dat hij, naast de verfhandel, ook nog een handel in vensterglas had geopend aan de Oude Rijn 79.

Miss Blanche – Herengracht

Beeld: indebuurt Leiden

In de categorie ‘dingen die je tegenwoordig niet meer ziet op straat’: reclame voor sigaretten. Waar de vorige schilderingen reclame maakten voor Leidse bedrijven, was dit een groot sigarettenmerk uit Rotterdam: The Vittoria Egyptian Cigarette Company. Op het logo zie je een flapper girl, een generatie vrouwen uit de jaren 1920 die sterk in gingen tegen het ‘standaard’ beeld van vrouwen in die tijd. Ze droegen bijvoorbeeld zware make-up en korte rokken én… ze rookten.

Broodbakkerij Ons Doel – Van der Werfstraat

Beeld: indebuurt Leiden

Wie regelmatig over de Van der Werfstraat fietst, is het misschien weleens opgevallen. Met grote letters staat op de gevel van nummer 25 ‘coöperatieve broodbakkerij Ons Doel’. Deze bakkerij was onderdeel van de Leidsche Coöperatieve Broodbakkerij en Verbruikersvereniging Ons Doel.

In een uitgave van Industrieel Erfgoed Leiden vinden we het volgende over dat bedrijf: sinds 1906 huisde het in dit pand. Naast het uitdelen van brood wilde de vereniging arbeidsemancipatie bevorderen. Denk aan: het afschaffen van nachtarbeid, vaststellen van een minimumloon en een maximaal aantal uur werk per dag. Wat de activiteiten van de vereniging verder preciés waren, kunnen we niet terugvinden.

Van Houten’s Cacao – van der Werfstraat

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

Iets verderop in de Van der Werfstraat vinden we nóg een oude muurschildering: van Houten’s cacao de beste. Als dat geen reclame is… Ook van Houten is geen Leidse onderneming, maar een grote chocoladefabriek. Aan de mannen achter van Houten hebben we instant chocolademelk te danken. Van Houten maakte namelijk als eerste cacaopoeder. Zo hoef je niet langer de cacao te smelten en kun je een stuk sneller genieten van een kopje hot choco.

IJzerwaren – Dullebakkersteeg

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

Op Erfgoed Leiden en Omstreken lezen we dat deze reclame waarschijnlijk al vóór 1919 werd geschilderd. Het is niet supergoed meer te lezen, maar er staat: H. Van Romburgh ijzerwaren voor de meubel en bouwvakken, gereedschappen voor alle ambachten. Het is dus wel duidelijk waarvoor je bij Van Romburgh moest zijn. De winkel van Herman van Romburgh zat iets verderop, in Donkersteeg 8. Dat de gevelreclame hier hangt, blijkt ook een reden te hebben: Herman had een magazijn bij de Oude Rijn 32.

Heb je deze al gelezen?

Quiz: test je historische kennis over Leiden (of leer wat toffe feitjes)

Als echte Leidenaar weet jij alles over onze stad, toch? Wij dagen je graag uit om je Leidse geschie...
Leidsch Dagblad 01-01-1861 voorkant

Dit kan nu echt niet meer: 8 x hilarische advertenties uit oude Leidse kranten

Zou jij weleens een dag in het verleden willen leven? Daar hoef je geen tijdmachine voor te hebben: ...

Kijktip: video (1969) veemarkt op de Lammermarkt en Nieuwe Beestenmarkt

De woensdag- en zaterdagmarkt is tijdelijk van de Aalmarkt, Botermarkt, Vismarkt en Nieuwe Rijn naar...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶