10 x trivia over Leiden voor in de kroeg

Door Lotte van den Elsen 11 maart 2018

Heb jij ook zo’n hekel aan ongemakkelijke stiltes? Vanaf nu hoef je niet meer radeloos in je glas bier te staren, zachtjes wensend dat je een spannender leven had om over te vertellen.. Wij hebben de oplossing! Tien leuke anekdotes over Leiden. Oja, ook handig als je iemand een stadstour geeft.

<< < Pagina 1 / 10 >
⟵ swipe swipe ⟶

Wildlife in de gracht

leidse grachten snoek
Beeld: OnderwaterinLeiden.nl

Wist je dat de Leidse grachten vol zitten met dieren? (On-ge-loof-elijk, overal zijn dieren!) Wij maakten een lijstje voor je, van wat er allemaal in de grachten leeft. Met deze kennis over het Leidse wildlife maak je wel indruk op je drinking buddies. En je kunt het makkelijk in je gesprek verwerken. ”Ik fietste net naar de kroeg, langs de gracht… Wist je dat daar allemaal dieren in zitten?” Hoppakee, gesprek gered!

De naam van Rembrandt

Rembrandt Leiden
Beeld: ANP

Dat Rembrandt van Rijn in Leiden is geboren, dat is niet zo spannend. Dat weet iedereen namelijk al. Maar wist je ook al het verhaal achter zijn naam? A little birdie, namelijk Tom van StoryTravel, vertelde ons dat Rembrandts naam een heel apart verhaal heeft. In de nacht van zijn geboorte was er een enorme storm. Omdat de vader van Rembrandt een eigen molen had, moest hij naar buiten om die te redden. Als de wieken te hard zouden gaan draaien, kon er brand ontstaan. Rembrandts vader hield de wieken vast, op het moment dat de vroedvrouw naar buiten kwam om te vertellen dat hij een zoon had gekregen. De vroedvrouw vroeg hem hoe de zoon moest heten, waarop vader antwoordde: ”Wacht even, ik heb een rembrandt!” Hiermee bedoelde hij de wonden op zijn handen. Goed verhaal toch?

storytravel

Tim van StoryTravel: ‘Verhalen blijven altijd hangen’

Deze week in onze rubriek 'Ondernemer uitgelicht', zijn we op pad met Tim. Leidenaar Tim richtte sam...

Larvenkar

via GIPHY

Ook leuk om even in het gesprek te verwerken. ”Ik zag vandaag een vrouw in de Haarlemmerstraat, met zo’n enorme larvenkar.” Larvenkar? Wat is dat? Nou een larvenkar is een Leids woord voor kinderwagen. En we hebben nog wel meer van dit soort pareltjes. Lees hier een overzichtje van Leidse uitdrukkingen.

Heinekenster

de vergulde kruik

Praten over bier, dat doe je natuurlijk wel vaker in de kroeg. Maar we hebben nu een extra mooi verhaal voor je. Zeker als iemand een Heineken heeft besteld. Wist je namelijk dat de Heinekenster is ontworpen in Leiden? En niet zomaar ergens, namelijk in kroeg de Vergulde Kruik in de Haarlemmerstraat. Seisveld, toenmalige eigenaar van de kroeg, maakte het logo als uithangbord voor Heineken, om aan de pui van zijn café te hangen. De Amsterdamse brouwer wilde het logo hebben en kocht het voor – hou je vast – 35 gulden van Seisveld over.

Café De Vergulde Kruik cafés

Nu gesloten12:00 - 22:00

Haarlemmerstraat 22, Leiden

Bekijk meer:cafés

Familie van Gogh

herengracht 100 moeder van gogh

Wist je dat de familie van Vincent van Gogh in Leiden heeft gewoond? Zijn moeder woonde aan de Herengracht en aan de Zoeterwoudsesingel. Op de begraafplaats aan de Groenesteeg ligt zij begraven, net als andere familieleden van de beroemde schilder. Hier lees je meer en we hebben ook foto’s. 

Kiekje

Kiekje kiek monument Israel Kiek

Nog zo’n anekdote die je makkelijk in een gesprek gaat verwerken: de Leidse geschiedenis van het kiekje. Als iemand zijn telefoon trekt voor een selfie, trek jij je verhalenboek weer uit de kast. Het ‘kiekje’ is afgeleid van fotograaf Israël Kiek. Israël had in de 19e eeuw een zaak aan de Rijnsburgersingel. De camera’s hadden destijds een lange sluitertijd, wat betekende dat de studenten een behoorlijk tijdje stil moesten staan. Met zoveel drank op lukte dat natuurlijk niet. Daarnaast stonden de studenten altijd in grappige opstellingen of op een vreemde plek. Het resultaat: een aparte en onscherpe foto. Zo’n foto kreeg de naam: kiekje. Aan de Rijnsburgersingel vind je een monument voor Israël Kiek.

Goede Mie

via GIPHY

In de categorie: enge verhalen. Goede Mie was een beruchte Leidse seriemoordenaar. Mie verdiende haar geld op verschillende manieren. Ze deed de was bij mensen, werkte als kinderoppas en ziekenverzorgster. Ze was zo goed in haar drie baantjes dat ze de bijnaam Goeie Mie kreeg. Alleen wisten die mensen niet wat zij achter hun rug om deed… Terwijl Mie de ouderen en zieken netjes verzorgde, sloot zij begrafenisfondsen en verzekeringen op hun levens af. Vervolgens vergiftigde zij deze mensen, zodat zij geld kreeg. Sidenote: pas een beetje op met het verkondigen van je kennis over deze dame, anders denken mensen nog dat je vreemde plannen hebt en voor je het weet laten ze hun drankje staan.

Zhdun

Tijdens het wachten op je volgende biertje, kun jij vertellen over het wachtende beeldje Zhdun. Zhdun heet eigenlijk Homonculus Loxodontus en is ontworpen door kunstenares Margriet van Breevoort. Het beeld stond tijdenlang aan de Hooglandse Kerkgracht en later in het LUMC. Via social media is het beeld ontzettend populair geworden in Rusland. Het heeft hier de naam Zhdun, wat wachten betekent, gekregen. Binnenkort krijgt Zhdun zijn eigen animatieserie. Meer over dit gekke beestje lees je hier. 

Kappers

Breestraat

Even een flitsfeitje tussendoor… Ook leuk om mensen hierover te laten gokken. Iedereen weet dat de Breestaat een soort broedplaats voor kappers is. Hoeveel denk je dat het er zijn? Zestien maar liefst! En dat voor een straat van 700 meter lang.

BN’ers

wibi soerjadi leiden
Beeld: ANP

Wij hebben een lijstje gemaakt van BN’ers waarvan je niet wist dat ze in Leiden geboren waren. Onno Hoes en Prinses Laurentien, bijvoorbeeld. Hoor je één van de namen op dit lijstje, dan kun je makkelijk inhaken op het gesprek en het onderwerp vervolgens weer soepel terugbrengen op jouw favoriete onderwerp: Leiden. Graag gedaan!

<< < Pagina 1 / 10 >
⟵ swipe swipe ⟶