Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Varen in Leiden: voor deze 5 overtredingen kun je een boete krijgen

Door Carin van der Meij 11 augustus 2020

Stel je voor: tijdens een rondje varen door Leiden wil je een duik in het water nemen. Je ziet een mooi plekje vlakbij een brug. Hup, aanmeren en badderen maar. Think again! In de buurt van een brug zwemmen is namelijk verboden. Zo zijn er meer regels waar je je op het water aan moet houden. Doe je dit niet, dan kun je een flinke boete krijgen.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Zwemverbod

Nu we het er toch over hebben: je kunt niet zomaar overal in het water plonsen. Zwemmen in de vaargeul, bij bruggen, sluizen en wachtplaatsen is verboden. Trek je de stoute waterschoenen aan en zwem je toch in verboden gebied? Dan kun je een boete krijgen van €140,-.  

Hier mag je wél zwemmen:

Natuurwater zwemmen

Zwemseizoen 2020: in deze natuurwateren in Leiden en omgeving mag je zwemmen

De zomer is begonnen en er staat héét weer op de planning. Tijd voor verkoeling dus. In heel Nederla...

Varen met een drankje op

Je hebt een topdag op de boot. Heerlijk weer, wind in de haren, muziek op de achtergrond, goed gezelschap… daar moet op geproost worden! Let wel op: de bestuurder mag niet varen onder invloed. Voor de schipper geldt: het alcoholgehalte van je bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. De waterpolitie kan door een ademtest controleren of je alcohol hebt gedronken. Hoe hoog de boete is, is onder andere afhankelijk van hoeveel je hebt gedronken.

Aanleggen waar dat verboden is

Snel even de boot aanleggen voor een ijsje? Pas dan op dat dit geen verkoelende lekkernij van €210,- wordt. Dat is namelijk het bedrag van de boete die je kunt krijgen als je aanlegt op een plek waar dit verboden is.

Varen met jetski en waterscooter

Lekker shinen op het water met een jetski of waterscooter. Dat ziet iedereen wel zitten. Pas wel op waar je met deze vaartuigen de blits wilt maken, want ze zijn niet overal op het water toegestaan. Varen met een jetski of waterscooter in verboden gebied kan je een boete opleveren van €240,-.

Snelheidsovertreding

Op het water mogen dan geen flitspalen staan, je kunt zeker een boete krijgen voor te hard varen. Twintig kilometer per uur is de reguliere maximumsnelheid op het water, maar op veel plaatsen kan de snelheid afwijken. Wees daar alert op. Binnen de Leidse singels geldt bijvoorbeeld een maximum van 6 kilometer per uur.

Het begaan van een snelheidsovertreding op het water kan namelijk flink in de papieren lopen. De prent is afhankelijk van de snelheid, maar de boetebedragen gaan vanaf €95,-.

Dit zijn niet de enige regels waar je je aan moet houden. Bekijk de website van de politie voor een overzicht van alle vaarregels.

Bron: Boetebase

Lees ook:

varen gracht boot water

Schip ahoy! 10 x een sloep huren in Leiden en omstreken

Heb je geen bootje, maar wil je tóch Leiden vanaf het water ontdekken? Dan is een sloep huren een he...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶