Uitslag Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen: dit stemden we in Leiden in 2019

Door Lotte van den Elsen 21 maart 2019

Het zit er weer op. De stemmen zijn geteld. Maar voor wie hebben we de meeste bolletjes rood gekleurd tijdens de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen? 

Provinciale Statenverkiezingen

Dit jaar is de partij met de meeste stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen in Leiden (provincie Zuid-Holland): GroenLinks. De partij steeg behoorlijk van 12,2 naar 19,0 %. Als tweede partij eindigde D66 met 16,5%. Vier jaar geleden was dit nog 21,8%.

De VVD is ondanks een klein verlies de derde partij met 12,5%, dit was in 2015 13,3%.

Grootste nieuwkomer

De grootste nieuwkomer van deze verkiezingen is de Forum voor Democratie. 11,3% van de stemmen haalde de partij binnen. Verder in de top 10: PvdA (10,5%), Partij voor de Dieren (6,6%), CDA (5,1%) SP (4,5%) PVV (4,4%) en de Christenunie (3,5%).

Waterschappen

Dit jaar mochten we niet één maar zelfs twee rode kruisjes op één dag zetten. We stemden ook voor de waterschappen. Op de uitslag van de waterschapsverkiezing moeten we nog even wachten. We houden je op de hoogte!

Opkomst

De opkomst in onze gemeente kwam uit op 60,8%, veel hoger dan bij de vorige verkiezingen (52,7%). In de provincie Zuid-Holland was de opkomst 54.7% en er waren 55 zetels te verdelen. De grootste partij werd Forum voor Democratie met 17,3%. Hier lees je meer. 

Let op: het gaat hier om een voorlopige uitslag. De tellers gaan morgen nogmaals nauwkeurig en per naam tellen. Later volgt de officiële en definitieve uitslag vanuit de gemeente. 

Bron: NOS

Lees ook

Dit is de uitslag van de verkiezingen in de provincie Zuid-Holland

De stemmen zijn geteld! De uitslag van de Provinciale Statenverkiezing in Zuid-Holland is bekend: Fo...

Meer over

Gemeente Nieuws