Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tuinhuisje bouwen of bonje met de buren: zo bepaal je de erfgrens in Leiden

Door Carin van der Meij 5 juni 2020

We hebben in Leiden al héle mooie huizen, zoals deze pareltjes. Maar stel: je wilt een uitbouw plaatsen of je hebt bonje met de buren over de schutting of een boom. Dit zijn scenario’s waarbij je wilt weten wat nu precies jouw stuk grond is. In het geval van een conflict zou je meteen de Rijdende Rechter erbij kunnen halen, maar er is ook een subtielere manier om de kadastrale grens uit te zoeken als Leidenaar.

Wil je je erfgrens bepalen? Dan moet je bij het Kadaster zijn. Deze semi-overheidsorganisatie registreert alle informatie over eigendom en gebruik van vastgoed en ruimte in Nederland.

Bepalen van erfgrens voor (uit)bouw

Voordat je een tuinhuisje bouwt of een uitbouw plaatst, wil je wel weten of je dit op de juiste plek gaat doen. Bij het Kadaster kan je een kadastrale kaart van het perceel opvragen om een beeld te krijgen van de ligging van je perceel. Wil je de exacte ligging weten? Dan heb je een zogeheten ‘veldwerk’ nodig. Daarop staan de meetgegevens zoals door het Kadaster zijn ingemeten. Met het veldwerk kun je vervolgens zelf aan de slag om de erfgrens zichtbaar te maken. Kosten? €44,-.

Bepalen van erfgrens bij onenigheid met buren

Ruzie met de buufjes over de gezamenlijke oprit of de schutting? Dan kan je een grensreconstructie aanvragen. In dit geval komt er iemand van het Kadaster langs – een landmeter – die de kadastrale grenzen op basis van de oorspronkelijke meetgegevens zichtbaar maakt. Het is aan jou om te overwegen je buren daarbij uit te nodigen. De kosten voor een grensreconstructie zijn een stuk duurder (vanaf €485,-), maar het scheelt je daarna wel weer hoofdpijn van (eventuele) ruzies.

Dan heb je in elk geval geen gedoe, zoals we al eens berichtten over de Leidse Corrie die ruzie had met haar buurman Cas:

Mr. Frank Visser doet Uitspraak

Leidse Corrie ruziet met buurman Cas in Mr. Frank Visser doet Uitspraak

Heb je nog geen tijd gehad om de allernieuwste aflevering van het SBS6-programma Mr. Frank Visser do...

Geen reden nodig

Er zijn tal van redenen waarom je je erfgrens zichtbaar zou willen laten maken, maar ‘voor de leuk’ kan er ook eentje zijn. Raadpleeg de website voor meer informatie. Het Kadaster is trouwens niet de enige plek waar je terecht kunt. Er zijn ook andere bedrijven die deze diensten aanbieden en daarbij gebruik maken van de informatie van het Kadaster.

Wij zijn benieuwd: waarvoor zou jij je erfgrens zichtbaar laten maken? Mail ons naar [email protected]

Had je dit al gezien?

Auto parkeren

Mag je in Leiden je klusbus voor de deur van de buren parkeren?

Stel, je bent zelfstandig klusser of koerier en voor je werk heb je zo’n fantastische Mercedes Sprin...
Buurman en Buurman venster

Bonje met de buren: zoveel Leidenaren maakten het zo bont dat ze een boete kregen

Het steenoude gezegde ‘beter een goede buur, dan een verre vriend’ is natuurlijk cliché, maar wel wa...
alberto stegeman

Heftige ruzie tussen Alberto Stegeman en Leidse oplichter bij Undercover in Nederland

Heb je dit weekend het tv-programma Undercover in Nederland niet gezien? Dan heb je ook de heftige c...

Meer over

Gemeente Wonen