MAG DAT: fietsen door Leiden als je alcohol hebt gedronken?

Door Lotte van den Elsen 17 maart 2019

Hoppa! Je gaat weer naar huis na een fijne stapavond en rijdt op je fiets naar huis. Natuurlijk heb je wel een paar biertjes of wijntjes op. Niks mis mee, toch? Elke zaterdagnacht (of ochtend) crossen honderden Leidenaren op hun fiets door de stad. Maar hoe zit het eigenlijk? Mag je onder invloed van alcohol fietsen of niet?

MAG DAT?

De rijksoverheid komt met het verlossende antwoord via de website. Dat mag niet! Waarom? Het kan leiden tot gevaarlijk rijgedrag en daarmee vorm je een gevaar voor anderen. Dit geldt dus niet alleen voor autobestuurders en motorrijders die met een borreltje op toch achter het stuur stappen. Ook voor fietsers mag het alcoholpercentage in je bloed maar 0,5 promille zijn. Dit komt erop neer dat vrouwen een glas van ongeveer 25 centiliter kunnen drinken en een man twee glazen. Al verschilt dit natuurlijk per persoon. De ene Leidenaar heeft nou eenmaal een snellere stofwisseling of leverwerking. Zelfs de hoeveelheid voedsel in je maag kan meespelen. Bestel dus maar lekker wat bitterballen of een kaasplankje bij de borrel!

Boete

Mocht je toch gepakt worden als dronken fietser dan krijg je een boete. De officier van justitie bepaalt hoe hoog die boete is. Op de website van het Openbaar Ministerie wordt een schatting gegeven van 100 euro. Al kan het ook duurder uitpakken als je gevaarlijk rijgedrag vertoont. Veroorzaak je een ongeluk door je gezwalk? Dan kun je zelfs veroordeeld worden. Toch maar een Bob regelen en meeliften op de bagagedrager…

Lees ook:

Fietsen fietsers

5 x de intense emoties die fietsers tijdens een weekje harde wind meemaken (in gifjes)

Fietsende strijders: we salute you! Al dagen staat er een snoeiharde wind en laten we er vooral geen...
Uitgaan dansen club feest

7 x types die je tegenkomt tijdens het stappen in Leiden

Of het nu een vrijmibo is, een kroegentocht, een festival of een feestje: Leidenaren houden van een ...

5 x plekken in Leiden waar je als fietser een bijna-doodervaring beleeft

We hebben er al eerder over geschreven, het verkeer in Leiden is niet altijd een pretje. Eigenlijk d...