Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hebben wij weer: in Leiden betaal je dit jaar de hoogste woonlasten en dit is hoeveel

Door Lidwien Arndt 16 januari 2020

Leuker kunnen we het niet maken, wel inzichtelijker. Pak je spaarpotje er maar bij, want huurders en huiseigenaren betalen in 2020 meer aan gemeentelijke woonlasten. Vooral afvalstoffenheffing krijgt een duurder prijskaartje.

Het is een mond vol: het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) heeft deze landelijke stijging geconcludeerd. Het onderzoek is gebaseerd op de belastingen van veertig grote gemeenten, waar 41 procent van de Nederlandse bevolking woont.

Woonlasten in Leiden

Laten we maar gelijk de pleister eraf trekken: op de deurmat van huiseigenaren in Leiden zal dit jaar een rekening verschijnen van €878,50. Huurders betalen in 2020 €505,56 aan gemeentelijke woonlasten. En wat blijkt? Leidenaren krijgen gemiddeld de hoogste rekening van heel Nederland. In Den Haag ben je het voordeligst uit en betaal je €595,-.

Goed om te weten: dit is een gemiddeld bedrag, gebaseerd op een meerpersoonshuishouden. Het kan dus goed zijn dat jouw uiteindelijke woonlasten hier iets van afwijken. Waar betaal je dan precies voor? Drie dingen: onroerendezaakbelasting (alleen voor huiseigenaren), afvalstoffenheffing en rioolheffing.

Landelijke stijging

Niet alleen Leidenaren zullen er aan moeten geloven, in heel Nederland moeten huurders en huiseigenaren bijlappen. Mensen in het bezit van een huis betalen gemiddeld €30,- meer, huurders €18,-. We zeiden het net al, vooral de afvalstoffenheffing stijgt behoorlijk: 5,9 procent. Dit komt doordat veel gemeenten nu pas de verhoging van een rijksbelasting in 2019 doorberekenen.

Je hebt maar heel eventjes om bij te komen van dit nieuws, in januari/februari kun je deze rekening verwachten.

Lees ook:

politie

Van woninginbraak tot mishandeling: deze misdrijven kwamen het meest voor in Leiden in 2019

Woninginbraak, openlijk geweld, bedreiging, fraude, mishandeling, straatroof: het zijn allemaal vorm...
Fietsenstalling Leiden Centraal

Handig! Nieuw systeem in fietsenstalling Leiden Centraal

Wie kent het niet: je moet je trein halen maar bent nét iets te laat van huis vertrokken. Je racet n...
Huizen te koop Leiden

Cijfers! Zo lastig is het om een huis te kopen in Leiden

Het is momenteel geen pretje om op huizenjacht in Leiden te zijn. Het aanbod is niet groot, en volge...

Meer over

Gemeente Nieuws