Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Geslaagd! Maar hoe lang mag de vlag eigenlijk blijven wapperen?

Door Carin van der Meij 21 juni 2019

Bij heel wat Leidse huizen ging vorige week de vlag uit na de uitslag van de schoolexamens. Maar hoe lang mag je die vlag eigenlijk laten hangen? 

Ondanks de vele regen van afgelopen dagen, zien we dat de meeste vlaggen nog trots aan de huizen wapperen. Is er een regel die bepaalt wanneer de vlag weer naar binnen moet? Indebuurt checkt het voor je.

Elke dag vlaggen

Er is wel een vlagprotocol, maar dat geldt vooral voor vlaggen op overheidsgebouwen. De Rijksoverheid meldt op haar website dat je als particulier op alle dagen van het jaar de vlag mag uithangen. Bij een feestelijke gebeurtenis zoals een huwelijk of wanneer je een examen hebt gehaald, mag gewoon de vlag uit. Er is geen wet die vlaggen verbiedt, en ook geen wet die bepaalt wanneer het genoeg geweest is. Je bent nooit strafbaar als je de vlag uithangt.

Tot wanneer je hem laat hangen, is dus helemaal aan jezelf. Tot aan de diploma-uitreiking, tot je examenfeest, tot het einde van de zomervakantie of tot de buren beginnen te klagen: het blijft net zolang feest als je zelf wilt.

Lees ook:

Gespot op Insta! 12 x deze Leidenaren zijn geslaagd en hangen de vlag uit

Een bloedstollende dag voor veel Leidse scholieren, want woensdag 12 juni kwam toch echt dat langver...
vlag

Hijsen maar: dit mag wel en niet als je de vlag uithangt op Koningsdag

Heb je de Hollandse driekleur in huis en eventueel ook nog een oranje wimpel, dan hang je op Konings...

Meer over

Gemeente