Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Europese Parlementsverkiezingen 2019: dit is wat je moet weten

Door Carin van der Meij 22 mei 2019

We hebben het nog druk! Voor de derde keer in ruim een jaar tijd mogen we in Leiden weer naar de stembus. Na de gemeenteraadsverkiezingen, de Provinciale Statenverkiezing, is het deze maand de beurt aan de Europese Parlementsverkiezingen. Je stempas vind je deze week in de brievenbus.

Europese Parlementsverkiezingen

Dit keer zijn de stembureaus niet op woensdag, maar op donderdag open voor deze verkiezingen. Waar ze over gaan? Bij deze verkiezingen wordt bepaald welke 751 Europarlementariërs in het Europees Parlement mogen. 26 van die Europarlementariërs zijn Nederlanders. Zij gaan zich de komende vijf jaar buigen over zaken als de internationale handel, veiligheid, consumentenbescherming, bestrijding van klimaatverandering en economische groei.

Wanneer zijn deze Europese verkiezingen?

De verkiezingen worden in heel Europa gehouden van 23 t/m 26 mei. In Nederland kun je op donderdag 23 mei jouw stem uitbrengen.

Komt er ook weer een kieswijzer?

9 van de 10 mensen hebben niet veel kaas gegeten van de Europese Parlementsverkiezingen. Veel mensen hebben dan ook geen idee op wat of wie ze moeten stemmen. Daarom is het altijd handig om een kieswijzer te kunnen doen voor je naar het stembureau gaat. De StemWijzer kun je hier doen.

Waar kun je stemmen?

Er worden in de Leiden 46 stembureaus ingericht, de complete lijst vind je hier. De stembureaus zijn van 7.30 uur tot 21.00 uur geopend en als Leidenaar kun je bij elk van deze stembureaus stemmen. Om te kunnen stemmen heb je een geldig identiteitsbewijs nodig en je stempas.

Lees ook:

Natuurwater zwemmen

Zwemseizoen 2019: in deze natuurwateren in Leiden en omgeving mag je zwemmen

Het is weer zover: vanaf 1 mei is het zwemseizoen geopend. Wat dit inhoudt? Dat in heel Nederland re...

MAG DAT: fietsen door Leiden als je alcohol hebt gedronken?

Hoppa! Je gaat weer naar huis na een fijne stapavond en rijdt op je fiets naar huis. Natuurlijk heb ...

Meer over

Gemeente Nieuws