Dit verdient een gemeenteraadslid in Leiden

Door Lotte van den Elsen 13 maart 2018

Afgelopen zondag – 11 maart – maakte Arjen Lubach een item over het salaris van gemeenteraadsleden. Wij vroegen ons af: wat verdient een gemeenteraadslid in Leiden? We zochten het uit. 

Vergoeding in Leiden

Een gemeenteraadslid krijgt een vergoeding voor zijn of haar werk. Deze vergoeding is afhankelijk van het aantal inwoners van de stad. Gemeente Leiden heeft 121.562 inwoners. Daarom vallen wij in categorie 7: een gemeente met 100.001 tot 150.000 inwoners. De vergoeding die hierbij hoort en die onze gemeenteraadsleden dus krijgen is: €1.658,52. Dat is een flink verschil met de burgemeester en de wethouders. De burgemeester verdient bijvoorbeeld €9.955,80 per maand, hierover lees je hier meer.

Extra vergoedingen

Naast deze werkvergoeding zijn er ook nog enkele andere vergoedingen te krijgen. Zo krijgt elk gemeenteraadslid nog een vergoeding van €125,57 per vergadering en is er een onkostenvergoeding mogelijk van €222,26. Werken als gemeenteraadslid is trouwens ook geen fulltime functie, veel gemeenteraadsleden hebben ernaast nog een baan.

Bron cijfers: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 

Benieuwd naar wie de lijsttrekkers deze gemeenteraadsverkiezingen zijn? Zij deelden hun favoriete plekjes van Leiden met ons.

Joost Bleijie lijsttrekker cda campagne

Dit zijn de favoriete plekjes van vier Leidse lijsttrekkers

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft, kent de allerleukste plekj...
stembus leiden

Op deze plekken in Leiden kun je stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen

Op 21 maart mag heel Nederland en dus ook Leiden stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. En het e...

Meer over

Gemeente