Dit is wat je moet doen als je last hebt van ratten in Leiden

Ratten: geen Leidenaar die erop zit te wachten. Toch lopen ze ook in onze stad rond. Natuurlijk wil je die beesten niet in huis. Moet je gemeente Leiden inschakelen als je last hebt van ratten? Of moet je het zelf oplossen? En hoe voorkom je dat je er last van krijgt?

Er zijn geen betrouwbare cijfers over het aantal ratten in Nederland. Wat wel duidelijk is, is dat het aantal ratten in ons land toeneemt. Dit blijkt uit het aantal meldingen over ratten. In Amsterdam is dit aantal zelfs meer dan verdubbeld. Volgens de GGD komt dit mede door de coronacrisis. Er werd toen thuis meer afval geproduceerd en het rattenprobleem viel ook meer mensen op.

Bronnen: Volkskrant, RIVM, NOS

Zo ontstaat een rattenplaag

Ratten kruipen vaak via kapotte riolen en scheuren of kieren in de buitenmuren een woning binnen. Om een rattenplaag in huis te voorkomen is het dus belangrijk om alle ongewenste openingen in de buitenmuren goed af te sluiten. Dit doe je met staalwol en/of fijnmazig gaas. Wil je een rattenplaag in huis voorkomen? Fijnmazig gaas en staalwol koop je onder meer bij een van de Leidse bouwmarkten.

Rattenbestrijding

Maar let op: als je al ratten in huis hebt, moet je dit juist niet doen. Schakel dan de rattenbestrijding in. In Leiden schakel je bijvoorbeeld ADWIK ongediertebestrijding in. De bestrijdingsdienst kan je vertellen wat je het beste kunt doen in jouw situatie.

De kosten

Huur je een woning? Dan vallen de kosten voor rattenbestrijding in de meeste gevallen onder kleine herstelwerkzaamheden die voor de rekening van de huurder zijn. Als het om een structureel probleem gaat of als het ongedierte door andere huurders wordt veroorzaakt, zijn de kosten in sommige gevallen wel voor de rekening van de verhuurder. Een overzicht is te vinden op Rijksoverheid.

De prijs voor rattenbestrijding begint bij ongeveer 90 euro. Afhankelijk van de omvang van het probleem loopt de prijs op. Hoe snel het rattenprobleem daarna is opgelost, hangt af van hoe groot het probleem is en hoe het probleem wordt aangepakt.

Buiten op straat

Een rattenplaag kan ook voorkomen in de buitenruimte, bijvoorbeeld in een park of op straat. Vaak vind je ze op plekken waar mensen voedselresten achterlaten. Het is dan ook geen goed idee om de eendjes oud brood te voeren, want ratten komen af op het overgebleven brood. Ook vogelvoer en konijnenvoer is favoriet. Het is dus belangrijk om voer voor huisdieren altijd goed afgesloten te bewaren.

Bron: Milieu Centraal, NVPB

Wat doet gemeente Leiden tegen rattenoverlast?

Voordat je de rattenbestrijding inschakelt, is het goed om te checken wie er verantwoordelijk is voor het bestrijden van ratten. Gemeente Leiden is namelijk niet altijd verplicht om ratten te bestrijden.

Gemeente Leiden houdt zich bezig met de bestrijding van ratten in de buitenruimte. Dat is bijvoorbeeld op straat, in het park of in de (binnen)tuin van een gebouw van een woningcorporatie.

Zo schakel je gemeente Leiden in bij een rattenplaag

Heb je ratten in de buitenruimte gezien? Dan is het belangrijk om dit snel te melden bij gemeente Leiden. Dat kan via deze link.

Hoe herken je een rattenhol?

Bruine ratten maken graag een hol in de tuin of kelder. Ratten gebruiken vaak dezelfde routes. Door vet en vuil op het lichaam laten ze buiksmeer achter: vieze, donkere plekken.

Knaagschade

Ratten zijn echt knagers, dus waarschijnlijk zie je ook knaagschade. Ze knagen aan hout en plastic, maar ook aan aluminium en beton. Ratten kunnen zelfs brand veroorzaken als ze aan elektriciteitskabels knagen.

Loopsporen

Nog een signaal waar je aan merkt dat je ratten in huis hebt zijn poot- en staartafdrukken. De pootjes van bruine ratten laten een olieachtig spoor achter. Je kunt dit ook testen: maak de plek goed schoon en bestrooi het met een dun laagje bloem of talkpoeder. Controleer de dag erna op loopsporen.

Andere signalen

Ook hoor je krassende geluiden in de muur, onder de vloer of op zolder als er ratten rondlopen. En ze laten een geur van muskus en ammonia achter. Misschien vind je ook opengescheurde voedselverpakkingen of holen in de tuin. Die holen kunnen ook onder vlonders of in de schuur zitten.

Bron: Milieu Centraal, Ongediertebestrijding Rentokil

Hoe zie je het verschil tussen ratten en muizen?

Schrok je je kapot toen je een beest door je huis zag rennen, maar vond je het lastig te zien of het een rat of een muis was? Er is makkelijk achter te komen of je met muizen of ratten te maken hebt.

Zo heeft een muis in verhouding tot het lichaam grotere oren en een langere staart. Een rat heeft juist grotere poten en een grotere kop in verhouding tot het lichaam. De bruine rat (meest voorkomende soort in Nederland) heeft een dikker lijf en kortere staart.

Keutels en etensresten

Ook aan de etensresten zie je het verschil. Muizen knabbelen aan eten, terwijl een rat eten ‘snijdt’ met de tandjes. Dat verschil zie je aan de etensresten die de rat heeft achtergelaten.

De keutels van bruine ratten zijn donkerbruin van kleur en zijn breed in het midden en smal aan de uiteinden. Ze zijn ongeveer tien tot twintig millimeter lang. De uitwerpselen van muizen zijn ongeveer drie tot acht millimeter lang, zwart van kleur en korrelig van vorm. De keutels van ratten liggen vaak bij elkaar, terwijl muizen ze overal verspreid achterlaten.

Bronnen: Milieu Centraal, NVPB

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Geen gezeik: zo goed scoort Leiden op toiletvriendelijkheid”

Geen gezeik: zo goed scoort Leiden op toiletvriendelijkheid

Ga naar “Nieuws: ophef over reclamebord, Leidse tram en meer (3 – 10 dec)”

Nieuws: ophef over reclamebord, Leidse tram en meer (3 – 10 dec)

haarlemmerstraat
Ga naar “Herdenking in Leiden: zondag 11 december is het Wereldlichtjesdag”

Herdenking in Leiden: zondag 11 december is het Wereldlichtjesdag

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “KOOKPAN 24 CM / HAPJESPAN Ø 28 CM € 12,99”

KOOKPAN 24 CM / HAPJESPAN Ø 28 CM € 12,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 10 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Douwe Egberts Aroma rood van € 11,90 voor € 9,99”

Douwe Egberts Aroma rood van € 11,90 voor € 9,99

  • PLUS
  • Geldig t/m 10 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022