Gemma bakt Leidse potten: ‘Ik ging naar de Lakenhal om de juiste kleur te vinden’
Op de hoek van de Groenesteeg en de Langestraat hangt een uithangbordje met de tekst: Pottenbakkerij. Hier woont en werkt...
Je vindt er fietsen, bierflesjes, maar ook een heleboel dieren. Heb jij je wel eens afgevraagd wat er allemaal rondzwemt en kruipt in de Leidse grachten? Aanschouw deze zeven grachtbewoners!
Er zijn drie soorten moerasschildpadden gespot in Leiden. Moerasschildpadden zijn altijd in de buurt van water te vinden. Omdat schildpadden van de zon houden, vind je de moerasschildpad vaak boven water. Bijvoorbeeld langs de waterkant, of op een boven het water uitstekende tak (of fiets). Als er gevaar is, duikt de schildpad direct terug de gracht in.
Aaf is projectleider vissenmonitoring van Onderwaterinleiden.nl en duikt regelmatig het water in om brasems te spotten. Ze zijn schuw en snel. Daarom het lukt het bijna niet om dezelfde brasem van zowel de rechter- als de linkerkant te fotograferen.
De kleine modderkruiper is beschermd. Overdag verstoppen deze mini-visjes zich voor hongerige snoeken en baarzen. Eigenlijk zijn ze alleen op te sporen in het donker, met een zaklamp. Het exemplaar op de foto is gevonden vlakbij de Meelfabriek.
De ruisvoorn vind je meestal in groepjes. Zo zijn ze beter bestand tegen roofdieren. Ruisvoorns zijn erg schuw, ze zijn dus niet makkelijk te spotten!
De gevlekte Amerikaan is een van de rivierkreeften die in Leiden is gevonden. Hij is onder andere gespot in Nieuw Leyden en de Havenwijk. De kreeft wordt meestal zo’n vijftien centimeter lang en heeft grote stekels op zijn wangen. Net als de Leidse student, opereert hij meestal in groepen en is hij eigenlijk alleen ’s nachts echt actief. Overdag verstopt de kreeft zich onder stenen of planten.
Op het menu van de gevlekte Amerikaan staan onder andere kikkers, slakken en insectenlarven. Hier een filmpje van Onder water in Leiden, waarop de gevlekte Amerikaan dineert:
Deze kreeft leeft ook in de Leidse grachten. Hij is bijvoorbeeld gespot in de Oude Singel. Deze soort is de meest gegeten rivierkreeft. De laatste tijd wordt de kreeft vaak in steden gezien, in het Groene Hart wordt zelfs gesproken van een plaag.
De marmergrondel wordt ook steeds vaker gespot in Leiden. Het is een exoot en daarom is hij een bedreiging voor de inheemse dieren. De Marmergrondel eet kreeftachtigen en insectenlarven. Hij wordt ongeveer tien centimeter lang.
Natuurlijk leeft er nog veel meer in de Leidse grachten! Meer weten? Kijk dan op onderwaterinleiden.nl Hier vind je alle info & kun je bijdragen aan het schoonhouden van onze grachten.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Leiden en blijf op de hoogte van alles over en rondom Leiden.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper
Topper
Topper
Topper
Topper