Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x deze dieren vind je in de Leidse grachten

Door Lotte van den Elsen 15 september 2017

Je vindt er fietsen, bierflesjes, maar ook een heleboel dieren. Heb jij je wel eens afgevraagd wat er allemaal rondzwemt en kruipt in de Leidse grachten? Aanschouw deze zeven grachtbewoners!

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

De moerasschildpad

schildpad leidse gracht
Beeld: Onderwaterinleiden.nl

Er zijn drie soorten moerasschildpadden gespot in Leiden. Moerasschildpadden zijn altijd in de buurt van water te vinden. Omdat schildpadden van de zon houden, vind je de moerasschildpad vaak boven water. Bijvoorbeeld langs de waterkant, of op een boven het water uitstekende tak (of fiets). Als er gevaar is, duikt de schildpad direct terug de gracht in.

De snoek

leidse grachten snoek
Beeld: Onderwaterinleiden.nl

De snoek vind je onder andere in de Havenwijk Zuid en Nieuw Leyden. Snoeken zijn roofvissen, ze eten vissen, amfibieën en zelfs knaagdieren. Ze kunnen wel 15 jaar oud worden!

Afgelopen februari werd er nog een enorme snoek gevangen (117 centimer!) in de Kagerplassen, vlakbij Leiden.

De kleine modderkruiper

kleine modder kruiper leiden
Beeld: Onderwaterinleiden.nl

De kleine modderkruiper is beschermd. Overdag verstoppen deze mini-visjes zich voor hongerige snoeken en baarzen. Eigenlijk zijn ze alleen op te sporen in het donker, met een zaklamp. Het exemplaar op de foto is gevonden vlakbij de Meelfabriek.

De ruisvoorn

Ruisvoorn in Leiden
Beeld: Onderwaterinleiden.nl

De ruisvoorn vind je meestal in groepjes. Zo zijn ze beter bestand tegen roofdieren. Ruisvoorns zijn erg schuw, ze zijn dus niet makkelijk te spotten!

De gevlekte Amerikaan

gevlekte amerikaan leiden
Beeld: Onderwaterinleiden.nl

De gevlekte Amerikaan is een van de rivierkreeften die in Leiden is gevonden. Hij is onder andere gespot in Nieuw Leyden en de Havenwijk. De kreeft wordt meestal zo’n 15 centimer lang en heeft grote stekels op zijn wangen. Net als de Leidse student, opereert hij meestal in groepen en is hij eigenlijk alleen ’s nachts echt actief. Overdag verstopt de kreeft zich onder stenen of planten.

Op het menu van de gevlekte Amerikaan staan onder andere kikkers, slakken en insectenlarven. Hier een filmpje van Onder water in Leiden, waarop de gevlekte Amerikaan dineert:

De rode Amerikaan

rivierkreeft Leidse gracht
Beeld: Onderwaterinleiden.nl

Deze (iets griezeligere versie van) Sebastiaan de krab, leeft ook in de Leidse grachten! Hij is bijvoorbeeld gespot in de Oude Singel. Deze soort is de meest gegeten rivierkreeft. De laatste tijd wordt de kreeft vaak in steden gezien, er wordt zelfs gesproken van een plaag.

via GIPHY

de marmergrondel

marmergrondel Leiden
Beeld: Onderwaterinleiden.nl

Deze stekelige vriend wordt ook steeds vaker gespot in Leiden. Het is een exoot en daarom is hij een bedreiging voor de inheemse dieren. De Marmergrondel eet kreeftachtigen en insectenlarven. Hij wordt ongeveer 10 centimeter lang.

Onder water in Leiden

Natuurlijk leeft er nog veel meer in de Leidse grachten! Meer weten? Kijk dan op Onderwaterinleiden.nl Hier vind je alle info & kun je bijdragen aan het schoonhouden van onze grachten.

via GIPHY

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen Gemeente