Spetter, spieter, spater: hiervandaan komt het Leidse drinkwater

Foto: Unsplash

In Leiden hebben we de luxe dat er heerlijk drinkbaar water uit onze kraan stroomt. In tegenstelling tot in veel Europese landen proef je in het Leidse water geen chloor of andere vreemde smaakjes. Maar waar komt ons drinkwater eigenlijk vandaan?

Nederland telt tien verschillende drinkwaterbedrijven die dagelijks miljarden liters aan schoon drinkwater leveren. In Leiden is dat Dunea.

Waterwinning

In Nederland wordt er op drie manieren drinkwater gewonnen: uit grondwater, uit de rivier (oppervlaktewater) of uit oevergrondwater. Grondwater is regenwater dat langzaam de ondergrond in is gesijpeld. Die reis duurt soms wel honderden tot duizenden jaren. Oppervlaktewater komt met name uit de Rijn, het IJsselmeer en de Maas. Het oevergrondwater is een combinatie van water uit een rivier en grondwater. Dat soort water vind je vooral vlak achter een dijk bij een rivier. Heb jij al een idee waar het Leidse drinkwater vandaan komt? (Bron: drinkwaterplatform.nl)

Leidse drinkwater

Het Leidse drinkwater wordt door Dunea gewonnen. Als Leidenaren zijn we niet de enigen die gebruikmaken van het drinkwater van Dunea. Ook buursteden als Zoetermeer drinken water uit de kraan van dit bedrijf. In 2018 werd er 83 miljoen kubieke meter water gewonnen. Goed om te weten: 1 kubieke meter water staat gelijk aan 1.000 liter. Van al dat Leidse drinkwater kwam 83 liter uit grondwater, dat was de totale hoeveelheid water.

Benieuwd wat een gemiddelde Nederlander per dag aan water verbruikt? Volgens het CBS is dat 134 liter. Daarvan wordt ongeveer 41 procent gebruikt om te douchen, 29 procent bij het doorspoelen van het toilet en 12 procent voor het wassen van kleding. De resterende 18 procent wordt gebruikt voor bijvoorbeeld koken, afwassen en natuurlijk het drinken van kraanwater, koffie en thee. Het waterverbruik van een gemiddeld gezin of huishouden in Nederland (2,13 personen) is 285,42 liter per dag.

Beste drinkwater in Europa?

Als afsluiter is het leuk om te weten dat het drinkwater in Nederland van zeer hoog niveau is. In vergelijking met Frankrijk of Spanje zit er (bijna) geen chloor in het water. Zou je kunnen zeggen dat het beste drinkwater van Europa uit de Nederlandse kranen stroomt?

Nou, tijdens de European Water Awards in 2020 is Nederland tweede geworden bij de verkiezing voor het lekkerste kraanwater van Europa. De jury beoordeelde het Nederlandse kraanwater met een 7.1 en omschreef het met ‘clean, soepel en het mondgevoel is precies goed’. Op nummer één staat het Oostenrijkse drinkwater en op de laatste plek belandde het kraanwater uit Portugal met een ‘uitgesproken vieze chloorsmaak’.

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Lekker! Hier in Leiden scoor je deze week een gratis donut”

Lekker! Hier in Leiden scoor je deze week een gratis donut

Ga naar “De Leidse Lente verkeert in nood, eigenaresse Diana vertelt: ‘Alles wat ik heb zit in het café’”

De Leidse Lente verkeert in nood, eigenaresse Diana vertelt: ‘Alles wat ik heb zit in het café’

Diana Leidse Lente
Ga naar “Uittip! Dit weekend kun je op ‘weidesafari’ in de buurt van Leiden”

Uittip! Dit weekend kun je op ‘weidesafari’ in de buurt van Leiden

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Serviesset Curaçao Blue € 59,95”

Serviesset Curaçao Blue € 59,95

 • Action
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “Hollandse aardbeien van € 3,99 voor € 2,49”

Hollandse aardbeien van € 3,99 voor € 2,49

 • Hoogvliet
 • Geldig t/m 6 juni 2023
Ga naar “Kies & Mix € 12,87”

Kies & Mix € 12,87

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “katoenen menstruatieslip van € 15 voor € 10”

katoenen menstruatieslip van € 15 voor € 10

 • HEMA
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “KERSEN Bak 500 gram van € 4,99 voor € 2,99”

KERSEN Bak 500 gram van € 4,99 voor € 2,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 juni 2023

Agenda

Ga naar “Nationale Archeologiedagen”

Nationale Archeologiedagen

 • Van 16 jun t/m 18 jun
doelenpoort Leidendoelenpoort Leiden
Ga naar “De Buurtcamping”

De Buurtcamping

 • Van 14 jul t/m 14 okt
Ga naar “Buitenspeeldag 2023”

Buitenspeeldag 2023

 • 14 juni 2023