Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x stokoude kroegen in Leiden

Door Lotte van den Elsen 18 september 2017

Een avondje stappen in Leiden is een avondje geschiedenis beleven.  Lees hier welke van jouw favoriete kroegen stokoud zijn. Wist je bijvoorbeeld dat café l’Espérance de stamkroeg was van de Soldaat van Oranje? En dat de Vergulde Kruik porseleinen wc-bakken heeft uit 1881? Leuk voor kroegpraatjes! 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

De Bonte Koe

De Bonte Koe zit aan de Hooglandsekerk-Choorsteeg en is een populaire kroeg voor bierliefhebbers. Maar wist je al dat deze kroeg oorspronkelijk ingericht werd als slager? Deze liet de zaak betegelen met tegels van tegelfabrikant Holland (1893 – 1918). Het verhaal gaat dat de slager zoveel geld uitgaf aan het interieur van zijn zaak, dat hij erdoor failliet is gegaan. Een ander verhaal dat de ronde doet, is dat de slager verliefd werd op de dochter van een herbergier en daarom liever bier ging verkopen dan worst. Wat in ieder geval zeker is, is dat er al sinds het einde van de 19e eeuw een café in het pand zit.

bonte koe leiden


Meer over Café de Bonte Koe ontdekken?

Café de Bonte Koe cafés

Gesloten16:00 - 03:00

Hooglandsekerk Choorsteeg 13, Leiden

Bekijk meer:cafés

 

Café Barrera

Dit café ligt aan het Rapenburg, tegenover het academiegebouw. Het is gevestigd in het pand waar de Soldaat van Oranje woonde. Het café bestaat sinds 1968, Koning Willem-Alexander kwam er in zijn studententijd graag. Boven deze kroeg zit Minervahuis Welgelegen, waar de vrienden van de koning destijds woonden.
In Café Barrera kun je zowel lunchen, dineren als borrelen en zomers kun je heerlijk zitten op het grote terras voor de deur.

cafe barrera


Meer over Café Barrera ontdekken?

Café Barrera cafés

Gesloten10:00 - 02:00

Rapenburg 56, Leiden

Bekijk meer:cafés

 

Café de Vergulde Kruik

Café de Vergulde Kruik is gevestigd in een Rijksmonument in de Haarlemmerstraat, in een voormalig slijterij. In 1936 werd de zaak overgenomen door Seisveld, die de slijterij opdoekte en met de Vergulde Kruik als kroeg verder ging. In dit café is geschiedenis geschreven, want hier werd ooit de Heinekenster ontworpen. Seisveld, oorspronkelijk biljartmaker van beroep, maakte het logo als uithangbord voor Heineken, om aan de pui van zijn café te hangen. De Amsterdamse brouwer wilde het logo hebben en  kocht het voor – hou je vast – 35 gulden van Seisveld over. De Vergulde Kruik staat nog steeds vol antiek: de porseleinen wc-bakken komen uit 1881 en er staat een authentiek barmeubel van ruim 200 jaar oud.

de vergulde kruik

Traditioneel bij de Vergulde Kruik is de jaarlijkse gehaktballenwedstrijd, welke al ruim een kwart eeuw wordt georganiseerd. Tijdens deze wedstrijd gaan 25 Leidenaren de strijd met elkaar aan: wie maakt de lekkerste gehaktbal? De winnende bal mag een jaar lang op de menukaart staan.


Meer over Café De Vergulde Kruik ontdekken?

Café De Vergulde Kruik cafés

Gesloten11:00 - 02:00

Haarlemmerstraat 22, Leiden

Bekijk meer:cafés

 

Café l’Espérance

Dit café bestaat al sinds 1814 en het was de stamkroeg van de Soldaat van Oranje. Engelandvaarders – Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Engeland reisden om vanaf daar tegen de Duitsers te vechten – kregen hier flessen jenever van het café mee.
Je kunt hier lunchen en borrelen. Dit café is ook een bed & breakfast, dus als je te diep in het glaasje hebt gekeken, kun je hier ook gewoon blijven overnachten.

café l'Espérance binnen
Prins Constantijn kwam elke zondagavond in deze kroeg, toen hij in Leiden woonde. Hij heeft hier zelfs zijn afstudeerborrel gegeven!

Constantijn Espérance Leiden
Tekstfragment uit het lustrumboek van Café l’Espérance, over Prins Constantijn

Meer over Café l’Espérance ontdekken?

Café l’Espérance bars

Gesloten10:30 - 01:00

Kaiserstraat 1, Leiden

Bekijk meer:bars

Café de Keyzer

In dezelfde straat als Café l’Espérance ligt Café de Keyzer. Café de Keyzer heeft een mooie, authentieke inrichting. Het café is minder oud dan andere cafés in dit lijstje, maar het heeft wel een bijzondere geschiedenis. Het café was vroeger namelijk een timmermanswerkplaats en een koetshuis. In 1974 kwam het café in bezit van Henny Eman, die in Leiden rechten had gestuurd. Eman werd later de eerste premier van Aruba. In de Kaiserstraat, vlakbij het café, hangt zijn gedenksteen.

café de keyzer


Meer over Café de Keyzer ontdekken?

Café de Keyzer cafés

Gesloten12:00 - 02:00

Kaiserstraat 2-4 , Leiden

Bekijk meer:cafés

 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶