Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vogeltjes tellen in Leiden: zo doe je mee aan de Nationale Tuinvogeltelling

Door Sophie Halstein-Omtzigt 21 januari 2020

Vogels tellen saai? Echt niet! Het is niet alleen goed voor de vogelstand maar ook voor jouw gezondheid. Want met vogels tellen, ben je ontzettend mindful bezig. Lekker zen en zo!

Vanaf vrijdag 24 tot en met zondag 26 januari is het Nationale Tuinvogeltelling. Dus vetbollen, zakken vogelzaad en pinda’s inslaan en ga die vogeltjes maar eens verwennen. Klapstoeltje, pen, papier en camera bij de hand en tellen maar!

De Nationale Tuinvogeltelling wordt georganiseerd voor Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Door te tellen welke soort vogels er in en op onze tuinen en balkons rondfladderen, weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen.

Mindful

Weet je dat vogels tellen heel leuk is om te doen? Omdat je een half uur de tijd neemt om je tuin of balkon eens goed te observeren, hoef je even niet over andere zaken na te denken. Je krijgt een beter beeld welk leven er in jouw tuin afspeelt en je verbaast je er misschien wel over hoeveel soorten vogels er in Leiden leven. Dus je bent heel mindful bezig!

Zo werkt de Nationale Vogeltelling

  • Tel op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari 2020 een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Overvliegende vogels tellen niet mee.
  • Schrijf alle opgemerkte vogels op. Dit kan op een notitieblaadje maar dit formulier werkt nog handiger. Zitten er teveel verschillende soorten vogels bij elkaar dan zou je een foto kunnen maken. Zo kun je de gespotte vogels op een later moment op je gemakje terugkijken en tellen.
  • Schrijf alle waarnemingen op van één vogelsoort.
  • Tel het aantal waarnemingen niet bij elkaar op want dan is er kans dat je dubbel telt. Geef alleen het hoogste aantal op van één vogelsoort die je op één moment hebt gezien. Dus zie je op een moment in dat half uur 3 koolmeesjes en later 5. Dan geldt het aantal van 5 koolmeesjes (en dus niet 8).
  • Jouw telling geef je op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari door via de app Tuinvogels (Apple, Android) of via de website. Vul jouw telling uiterlijk maandagochtend 27 januari in vóór 12 uur.

We wensen je veel vogel-tel-plezier!

Lees ook:

de paradijsvogel

Jolanda van De Paradijsvogel heeft een winkel ‘gewonnen’ in de Haarlemmerstraat

Jolanda Gaal is de gelukkige winnaar van de 'Win je winkel actie' van Centrummanagement Leiden. Dat ...

Leiden ziet ze vliegen! 7 x mooie vogelfoto’s

Er verschenen deze week heel wat kiekjes van mooie vogels online. Van lelijk eendje tot prachtige zw...
zaailing

Van biologisch tot toko: 5 x niet-standaard supermarkten in Leiden

We doen het allemaal een paar keer per week: boodschappen. Een klusje waar je wel of geen zin in kun...

Meer over

Doen