Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Buitenkansje: drink speciale bieren in Leiden die je daarna waarschijnlijk nooit meer tegenkomt

Aangeboden door LIB Leiden Speciaalbier Festival 19 februari 2020

Huh speciaalbiertjes drinken in Leiden die je daarna waarschijnlijk nooit meer gaat tegenkomen? Jazeker, want het Leids speciaalbierfestival LIB staat voor de deur. En daar tappen bierbrouwerijen van over de hele wereld superbijzondere speciaalbieren. Op 6 en 7 maart in alle zalen van de Stadsgehoorzaal. Wij krijgen instant zin in bier en vertellen je meer.

Het LIB festival is één van de grootste indoor speciaalbierfestivals van Nederland. Bezoekers doopten het om tot ‘Leids Internationaal Bierfestival’ of ‘Leven in de Brouwerij festival’. Dus je kunt wel nagaan hoe leuk het is. Bij het festival in de grote zalen van de Stadsgehoorzaal komen 30 brouwerijen hun bieren presenteren. En er zijn wel 150 verschillende biertjes te proeven.

Line-up

Drie enthousiaste Leidenaren runnen het festival: Marcus Biemans, Niels Wallaard en Rogier Rustige. Marcus: “Alle brouwers nemen gemiddeld tussen de 6 en 8 bieren mee. Hier zijn bieren bij die nog nooit eerder zijn geschonken aan het grote publiek en bieren die exclusief zijn voor het LIB Festival. Zoals bijvoorbeeld Dragons Milk Reserve 2020 van New Holland Brewing Company, zij tappen stoutbier dat nog op de markt moet komen. Ik denk dat we de top 5 beste line-up van Nederland in huis hebben! Sowieso is het LIB festival het grootste indoorbierfestival van Zuid-Holland.”

“Bij het LIB festival is zoveel bijzonder speciaalbier. Als je niet naar het festival komt, kom je het hoogstwaarschijnlijk nooit van je leven meer tegen.”

Havervlok, melk en wietsmaak

Wat er allemaal nog meer aan bijzonders komt? Wat dacht je van bier met de smaken cacao, karamel, melk en havervlokken, dankzij brouwerij Frontaal uit Breda dat het biertje ‘Can you pass me the milk? meebrengt.

Of bier van De Gentse Dok Brewing, dat door de populaire bierratingsite Rate Beer gekozen in de top 10 van beste nieuwe brouwerijen in de wereld voor 2020. De Amerikaanse Frost Beer Works komt voor het eerst naar Nederland. Zij tappen speciaalbieren die superhoog scoren op bierratingssites zoals Untappd en RateBeer. De Amerikaanse SweetWater Brewery brengt bier uit met wietsmaak.

Beginnende Frankfurtse Brauerei Flügge presenteert bier dat ouderwets wordt gebrouwen met oud boerderijgist en ongebruikelijk mout. Door Ratebeer is Brauerei Flügge uitgeroepen tot beste beginnende brouwerij van Duitsland.

Lokaal gebrouwen

Naast de internationale bieren en bieren ver van buiten Zuid-Holland, komen ook de lokale brouwers naar het festival. Brouwerij Pronck en Leidsch bier zijn natuurlijk geen onbekende in Leiden en de Haagse brouwerij Kompaan Bier presenteert zijn gloednieuwe bierlijn. Festivalorganisator Niels: “Wat heel gaaf is, is de primeur van IF Craft, een Leidse nieuwe brouwerij van o.a. de regionale brouwers: André van der Zee (Neptunus), Leander van Vliet (Hopbird) en Sander van Stigt.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

lib festival
LIB Festival 2018 (Beeld: Roos Kralt)

Verkiezing beste brouwer

LIB-festivalorganisator Rogier vertelt over een echte topper van de tap: “Verleden jaar koos het publiek de Blind Lion als de lekkerste IPA van het speciaalbierfestival. Ook is de brouwer verkozen door RateBeer als beste nieuwe brouwer op Rate Beer Best 2019“. De Braziliaans-Nederlandse brouwer van de Blind Lion IPA is er in maart weer bij: 4 Island Brewing. Benieuwd wie tot beste brouwerij van de verkiezing van 2020 gekozen wordt? Koop een kaartje en kom naar het LIB festival.

Leidse foodstands

Biertjes proeven? Extra lekker met wat hapjes erbij. Dus… aan de innerlijke mens is ook gedacht: verschillende foodstands uit Leiden met bij bier passende happen zijn aanwezig. Dat wordt smullen!

Non-stop livemuziek

Naast alle brouwerijen en happen zijn er drie podia met non-stop livemuziek. De muzikale optredens bij LIB zijn Leids en regionaal.

Nog ééntje dan!

Wil je nog even doorbieren? Dat kan op de afterparty. Op de festivalzaterdag kun je vanaf 21.30 uur naar Breehuys 16. Je weet wel: de oude Harmo, vlakbij de Stadsgehoorzaal op de Breestraat. Daar vind je acht taps van de eerder genoemde SweetWater Brewery. Plus optredens van de bands Royal Spuds en de Kiloknallers. “En we gaan nog niet naar huis! Nog lange niet, nog lange niet…”

Alles wat je weten moet:

  • Wanneer? Vrijdag 6 en zaterdag 7 maart 2020
  • Hoe laat op vrijdag? 16.00 tot 00.00 uur
  • Hoe laat op zaterdag? 14.00 tot 23.00 uur
  • Waar? In de Stadsgehoorzaal
  • Kost dat? €15,00 per dagticket en €25,00 voor een weekender (inclusief glas en 2 consumpties)

Meer over LIB Leiden Speciaalbier Festival ontdekken?

LIB Leiden Speciaalbier Festival entertainment

Breestraat 60 , Leiden

Bekijk meer:entertainment