Drie musea waarvan je niet wist dat Leiden ze had

Door Lotte van den Elsen 6 december 2017

Dat er genoeg te doen is in Leiden, dat wisten we. Maar soms weet de stad ons nog wel eens te verrassen. Wist je namelijk dat Leiden deze drie musea heeft? Misschien een origineel uitje voor in de kerstvakantie!

<< < Pagina 1 / 3 >
⟵ swipe swipe ⟶

Museum het Leids Wevershuis

wevershuis leiden

Een belangrijk stukje Leidse geschiedenis dit! Museum het Leids Wevershuis is voortgekomen uit een initiatief van Stichting het Kleine Leidse Woonhuis. In 1961 wilde de gemeente een hele hoop oude Leidse huisjes slopen. Dankzij ingrijpen van Stichting het Kleine Leidse Woonhuis, zijn er een aantal Leidse Wevershuisjes (arbeidershuisjes) gespaard gebleven en omgebouwd tot woonhuis. Museum het Leids Wevershuis is gevestigd in één van de laatste wevershuisjes die in originele staat zijn gebleven. Dit huisje uit 1560 met haar bijzondere inrichting dient nu als museum. In het huis staat een antiek weefgetouw, waarop regelmatig demonstraties (zoals weven en spinnen) worden gegeven.

Extra leuk: je kunt dit museum gratis bezoeken! Van dinsdag tot en met zondag van 13:00 tot 16:00 uur. Op Eerste en Tweede Kerstdag en op Nieuwsjaardag is het museum gesloten.

Museum Het Leids Wevershuis musea

nu open13:00 - 16:00

Middelstegracht 143, Leiden

Bekijk meer:musea

Het Nationale Ambulance en Eerste hulp Museum

Beeld: Nationaal Ambulance- en Eerste Hulp Museum

Aan de Vondellaan in Leiden, in een voormalige Mercedes Benz dealer, is tegenwoordig dit museum gevestigd. In het museum, dat ooit begon als een privéverzameling van een Groningse arts, kun je ouderwetse ambulances bekijken. Toegang kost je €3,50, voor kinderen is het €2,- en kinderen onder de vier jaar mogen zelfs gratis naar binnen. De expositie is op woensdagmiddag geopend, check voor exacte info over de openingstijden even de website.

Nationale Ambulance en Eerste Hulp Museum musea

Op aanvraag

Vondellaan 43, Leiden

Bekijk meer:musea

Leiden American Pilgrim Museum

via GIPHY

Dit museum zit in de Beschuitsteeg. Het is gevestigd in een oorspronkelijke 14de-eeuwse woning, zo krijg je als bezoeker een beeld van hoe de Pilgrim Fathers in Leiden leefden. In dit museum kun je leren over de Leidse periode van de Pilgrim Fathers. Meer hierover weten? Lees dan dit artikel over de Pilgrims in Leiden.

Het museum is open van donderdag tot en met zaterdag, van 13:00 tot 17:00 uur, feestdagen uitgezonderd. Entree kost je €5,-.

 

 

<< < Pagina 1 / 3 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen