Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De natuur in! 5 x mooie natuurgebieden rondom Leiden

Door Lidwien Arndt 19 mei 2020

Niet iedereen is gezegend met een grote achtertuin of heeft de mogelijkheid om de auto te pakken naar de Veluwe. Hebben wij Leidenaren even geluk dat we omgeven worden door prachtige natuur! Haal je wandelschoenen of fiets maar tevoorschijn, want we hebben vijf fijne tips voor je op een rij gezet. En zelfs één bonus…

Let op: vermijd drukte, houd afstand en houd je aan de andere RIVM-regels.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Pan van Persijn

Beeld: indebuurt Leiden

Het ‘Panbos’ ligt in Katwijk aan Zee. Je fietst er vanuit het centrum van Leiden in ongeveer dertig minuutjes naartoe. Het bos, de duinen en de avontuurlijke wandelpaadjes maken het een heerlijke plek om te wandelen of bijvoorbeeld je picknickkleedje neer te leggen. De entree voor het park is €2,-, dat wordt gebruikt om het park te onderhouden. Op zoek naar inspiratie voor een route door het bos? Check hier de kaart.

’t Joppe

Deze is lekker dichtbij! Net boven de Merenwijk vind je namelijk ’t Joppe. Hier geniet je van de polder, de molens, het water en hopelijk de zon. Tip: loop de Zwanburgerroute en ga eilandhoppen. Lees hier alles over deze route.

Weipoort

Zin in wat polderpret? Maak dan eens een fietstocht langs de Weipoortsche Vliet. Haal wat lekkers bij één van de boeren, dip je vermoeide tenen in het water van de Noord Aa en vergeet niet te genieten van het prachtige polderlandschap. Het einde van de Weipoortsteweg bereik je vanuit Leiden in ongeveer een half uurtje op de fiets. Zin in een lange tocht? Volg dan deze route, waarbij je ook de Vlietlanden meepakt.

Recreatiegebied Vlietland

Vlietland is een groot natuurgebied naast Voorschoten, maar ook hartstikke bekend onder de Leidenaren. In de 300 hectare die het gebied telt, vind je grote meren, bossen, kreken en ligweiden. Het is een ideale plek voor watersportliefhebbers, maar je kunt er ook prima wandelen en fietsen. Vanuit het centrum van Leiden fiets je in ongeveer 20 minuten naar het park. En de weg ernaartoe, langs de Vliet, is óók al genieten.

Polderpark Cronesteyn

Beeld: indebuurt Leiden

Dit park is het grootste park van Leiden. Je vindt er zes kilometer aan wandelpaden en vijf kilometer fiets- en skeelerpad. De naam heeft het park te danken aan Kasteel Cronesteyn. Het kasteel is inmiddels verdwenen, maar de slotgracht ligt er nog wel. Verder is er in het park een reigerbos, een stuk bos waar reigers kunnen nesten, een moerastuin en normaal gesproken kun je bij de Tuin van de Smid neerstrijken voor een drankje en een versnapering.

Bonus: Meijendel

Beeld: indebuurt Leiden

Park Meijendel in Wassenaar ligt eigenlijk nét niet op fietsafstand van Leiden; op de fiets doe je er een kleine 50 minuten over naar het duinpark. Maar, het is er wel heerlijk wandelen door de duinen. Kleine paadjes leiden je door het park en vanaf de hoge duinen heb je prachtig uitzicht over de zandvlakte, de plassen én natuurlijk de zee. Wil je liever niet dwalen, maar een route volgen? Check dan deze wandelingen eens; voor iedere soort wandelaar zit er wel wat tussen.

Maar je kunt natuurlijk ook:

Marekerk Zwarte Water

Frisse lenteneus halen: 7 x Leidse wijkwandeling

Thuiswerken is heerlijk, maar binnen is ook maar binnen. Zeker als de zon zo lekker schijnt. Heb jij...

Tuinliefhebbers opgelet: 7 x tuintips van Tascha

Laten we in deze bizarre tijden vooral niet de tuin vergeten te onderhouden. Dat is niet alleen goed...
Kinderboerderij Merenwijk

Naar de geitjes: dit zijn alle kinderboerderijen in Leiden en omstreken

Het perfecte uitje met kids: een dagje naar de kinderboerderij in Leiden. Lekker buitenspelen, diere...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen