Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bij het Virtuorium ervaar je hoe bijzonder en intens virtual reality is (en wij gingen je voor)

Aangeboden door Virtuorium 1 november 2019

Hoogtevrees? Daar hebben we bij indebuurt Leiden nog nooit van gehoord, onbevreesd als we zijn *kuch*. En dan sta je bij het Virtuorium in Leiden ineens op grote hoogte met knikkende knieën en zweethanden. Terwijl je wéét dat het niet echt is, want bij Virtuorium is alles virtual reality. Maar zo bizar realistisch, geloof ons: dit wil je zelf ervaren. Staat er binnenkort een vriendinnendag, kerstuitje of andere doe-dag op de planning? Virtuorium Leiden. Wil. Je. Heen!   

De VR-ervaring start rustig. Eigenaar Wim Verveen vertelt over allerlei opties en mogelijkheden terwijl hij de VR-bril en controllers bevestigt. Even zo staan, even daar richten, nog even dit doen en dan… Wow, ineens sta ik in een onderwaterwereld, te midden van duizenden kleurrijke visjes. Zeeanemonen bewegend golvend mee met het water. Tot ik mijn hand ernaartoe beweeg, dan klappen ze dicht.

Bukken!

Het beeld verandert, nu is een scheepswrak het decor. “Draai je eens om en kijk naar links”, zegt Wim. Hallo hee! Er komt een enórme walvis aan. “Houd vooral zijn staart even in de gaten”, zegt Wim. Niets teveel gezegd, want zo traag als de walvis beweegt, ineens komt zijn staart in vliegende vaart aan. Ik duik weg, net op tijd. Terwijl ik wéét dat het niet echt is en bukken dus heel niet nodig is. Maar het lijkt zo echt…

(lees verder onder de foto)

Schieten met die kanonnen op vijandelijke piraten is een intensieve bezigheid. Foto: indebuurt / Virtuorium Leiden

De bril mag even af en met een klap sta ik weer in de werkelijkheid. Namelijk in een pand in de Leidse binnenstad, voor een beeldscherm. Met een lachende Wim naast me. “VR is meer dan even een spelletje doen”, zegt hij. “Het dóet echt iets met je en dat wil ik mensen heel graag laten ervaren.”

‘Ben je klaar voor de plank?’

Hoeveel het met je kan doen, blijkt wel uit de volgende ronde. “Ben je klaar voor de plank?”, vraagt Wim. Tuurlijk! De bril gaat weer op en ik sta midden in een drukke stad, New York-style met veel wolkenkrabbers. Wim zegt: “Als je je even omdraait, dan zie je een lift. Stap maar in en druk op de bovenste knop.” Zo gezegd, zo gedaan. De lift schiet omhoog en even later gaan de deuren weer open. Slik. Voor mijn neus een gapende afgrond, met een smal loopplankje dat uit de liftopening steekt.

(lees verder onder de foto)

Met knikkende knieën sta ik in de liftopening en kijk ik in een gapende afgrond. Foto: indebuurt / Virtuorium Leiden
Foto: indebuurt Leiden

In de werkelijkheid heeft Wim inmiddels eenzelfde loopplankje voor mijn voeten gelegd. De bedoeling is duidelijk: wandel over dat loopplankje naar voren. Tja… “Het is niet echt, dit is niet echt”, hoor ik mezelf hardop zeggen. Ik stamp een keer met mijn voeten naast het plankje alsof ik mezelf er nog eens extra van wil overtuigen dat er niets kan gebeuren.”

En toch doen mijn benen moeilijk. Ik haal diep adem en zet een stap. En voel onmiddellijk met mijn voet het zijrandje van de plank. Zo voortvarend als die eerste stap ging, is de tweede daardoor meteen niet meer. Het lukt me om naar het einde van de plank te lopen en ik sta er trillend ‘naar beneden’ te kijken.

Knikkende knieën en kletsnatte handen

Voor me gebeurt iets. Er komt een helikopter aanvliegen. Jemig! Ook nog. En dan zegt Wim dat ik wel weer terug richting de lift kan. Tuurlijk. Maar hoe dan? Omdraaien? No way. Naar achteren lopen lijkt me de beste optie. Nou ja, lopen. Schuifelen kan ik het beter noemen. Met knikkende knieën en kletsnatte handen bereik ik de lift. En mag de bril weer af. Heftig!

(lees verder onder de foto)

In de ruimte kun je even lekker neerploffen op de bank en met elkaar honderduit kletsen over wat je zojuist hebt meegemaakt. Foto: indebuurt Leiden

Op 5 oktober opende Wim zijn Virtuorium in Leiden. Bewust in de binnenstad, “Ik wilde graag midden in de stad zitten, waar alles gebeurt”, vertelt de Leidenaar. Zelf heeft hij een technologische achtergrond, want jarenlang werkte hij in de IT. “Ik wilde iets anders en ben studies coaching en hypnosetherapie gaan doen. VR is technologie, maar het is ook méér dan dat.

Heel vaak wordt het ingezet als teambuildingsuitje. Dat is natuurlijk superinteressant, hoe mensen zich gedragen in een groep. En iedereen stapt tijdens dat uitje een andere wereld binnen en moet daarin met elkaar zwaardvechten. Of juist samenwerken, bijvoorbeeld bij de VR-escaperoom.”

Diepere laag van VR

“En wat denk je van mensen die echt hoogtevrees hebben”, vervolgt Wim. “Als zij de plank op durven stappen, dan hebben ze écht zichzelf overwonnen. En daarmee een zaadje bij zichzelf geplant dat ze het wél kunnen. Wat ik graag wil met dit Virtuorium, is ten eerste mensen een fantastische ervaring bezorgen. En ik wil de diepere laag, de emotionele kant van VR laten zien. Iemand in een rolstoel die via VR een berg beklimt, een tachtigjarige de wereld onder water laten zien. Dat soort ervaringen is toch fantastisch?”

(lees verder onder de foto)

Foto: indebuurt Leiden
Foto: indebuurt Leiden
Foto: indebuurt Leiden
Foto: indebuurt Leiden

Er is standaard een set van 16 games beschikbaar bij het Virtuorium. De onderwaterwereld, de plank, escaperooms, schietspellen, zwaardvechten, sportspellen, van alles. “En als je van tevoren aangeeft dat je de wens hebt om iets anders te doen, dan kan dat meestal wel geregeld worden”, zegt Wim. “En we kunnen trouwens ook op locatie komen, op je bedrijfsfeest bijvoorbeeld.”

Gratis uitproberen?

Omdat VR voor bijna iedereen onbekend is, houdt Wim elke zaterdag gratis events in zijn Virtuorium, zodat je kort kunt ervaren hoe tof het is. Deze zaterdag, 2 november 2019 om 15.00 uur, kan iedereen (die durft) zelf de plank uitproberen. De week erna staan de escaperooms op het programma. Het volledige programma van alles gratis uitproberen-events, vind je hier op de Facebookpagina van Virtuorium.

Of je kunt natuurlijk ook gewoon meteen de sprong in het diepe wagen en boeken. Zéker weten dat je een toffe ervaring rijker bent na een bezoekje aan het Virtuorium. Contactgegevens vind je onder de buttons hieronder.Deze bijdrage wordt je aangeboden door Virtuorium. Meer over Virtuorium ontdekken?

Virtuorium

vrijetijd en uitgaan

GeopendHele dag

Breestraat 51, Leiden

Bekijk meer:vrijetijd en uitgaan