Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wij namen een kijkje in Dierentehuis Stevenshage en spraken directeur Nicolette: ‘Je moet hier leren loslaten’

Door Lotte van den Elsen 22 juli 2019

Deze week hebben wij een wel heel erg bijzondere editie van onze rubriek ‘Binnenkijken bij’. Althans, voor dierenliefhebbers dan! Wij kregen namelijk een kijkje achter de schermen bij Dierentehuis Stevenshage. Kijk mee!

Dierentehuis Stevenshage

Dierentehuis Stevenshage bevindt zich aan de Kenauweg, een eindje uit het centrum van Leiden. Nicolette is hier sinds 2013 directeur. ”Ik werk hier sinds 1997 en ben begonnen als vrijwilliger. Wij werken met een vast team van zeven mensen en daarnaast nog zo’n 70 vrijwilligers.” Het pand waarin het dierentehuis zit is vrij nieuw en het valt ons meteen op hoeveel ruimte er is. Niet alleen in de kennels, ook in de kantoorruimten komen we viervoeters tegen. Nicolette legt het uit: ”Iedereen neemt hier gewoon lekker zijn hond mee naar werk. Dat is ook een goede manier voor vreemde honden om aan soortgenoten te wennen, omdat we weten dat onze honden goed zullen reageren.”

Beeld: indebuurt Leiden

Niet altijd makkelijk

Wij zijn natuurlijk benieuwd naar het reilen en zeilen van een dierenasiel. ”Het afstaan van huisdieren gebeurt eigenlijk om twee redenen: er verandert iets in de situatie van de eigenaar, zoals een verhuizing of ziekte. Een andere reden is dat het dier gedragsproblemen vertoont. Voor een huisdier bij ons wordt opgenomen, wordt het eerst gecontroleerd door een dierenarts. Ook worden er wooneisen voor het beestje samengesteld. Kan het dier wel of niet alleen thuis blijven? Kan het dier omgaan met soortgenoten, met kinderen, etcetera.”

Nicolette legt uit dat huisdieren die worden afgestaan vaak geen makkelijke dieren zijn. ”Wij zijn gelukkig goed in het trainen van honden en kunnen veel aanleren. Niet alles, maar vaak valt er een hoop te verbeteren bij een moeilijke hond.”

Kattenverblijf | Beeld: indebuurt Leiden
Kattenverblijf | Beeld: indebuurt Leiden
Kattenverblijf| indebuurt Leiden

Adopteren

Als een dier klaar is voor adoptie, wordt er nagedacht over de ideale plek voor een dier. ”Wij denken altijd vanuit het dier, we zoeken een baasje bij het huisdier en niet een huisdier bij het baasje. We zijn dus ook streng in onze selectie, want wij willen weten wat voor huisje iemand de hond of kat te bieden heeft. Je kunt hier niet zomaar een dier komen ophalen,” legt Nicolette uit.

Niet alleen afgestane dieren worden geadopteerd, maar ook dieren die als zwervers gevonden zijn. ”Dit zijn vooral katten, zwerfhonden zijn er een stuk minder. Wij voorzien gevonden dieren van noodopvang en als een baasje zich niet meldt, wordt het dier eigendom van het asiel. Wij zijn dan verantwoordelijk voor de herplaatsing.”

‘Toen hij het dier binnenbracht, stonden wij wel even gek te kijken’

Wat een gek hondje

Er worden echter ook nog wel eens wat aparte gevallen binnengebracht. Het gekste geval? Nicolette begint te lachen. ”Nou, ik heb wel één hele opmerkelijke situatie meegemaakt. Een baasje kwam hier langs met zijn nieuwe keeshond. Hij vond het zo vreemd dat het dier zich niet liet benaderen en agressief gedrag vertoonde. Toen wij het beestje zagen, stonden wij wel even gek te kijken. De man had geen keeshond, maar een poolvos. De verkoper had hem wijsgemaakt dat het een keeshondje was. De poolvos woont nu in de Apenheul.”

Het zal je maar gebeuren! En andere bijzondere gasten in het asiel gehad? ”Afgelopen jaar werd er in Leiden een slang gevonden, die komt dan ook bij ons terecht. Wij hebben natuurlijk niet de juiste kennis en middelen om zo’n dier op te vangen, deze is dus naar Serpo in Rijswijk gebracht.”

Hondenriemen | Beeld: indebuurt Leiden
Het speelbos | Beeld: indebuurt Leiden
De trimsalon | Beeld: indebuurt Leiden
Hondenkennel | Beeld: indebuurt Leiden

Loslaten

Werken in een dierenasiel is niet altijd makkelijk, bevestigt Nicolette. ”De eerste keer dat een dier waaraan je je hebt gehecht wordt geadopteerd, voel je echt geen blijdschap. Je bent juist verdrietig, want je wilt het dier bij je houden. Mensen die hier nieuw werken hebben vaak ook het gevoel dat ze elk dier zelf kunnen en moeten redden. Zij krijgen het eerste halfjaar een adoptieverbod,” vertelt Nicolette. ”Zo leren ze dat ze een dier juist goed kunnen helpen door hun werk in het asiel goed te doen, in plaats van het zelf te adopteren.”


Meer over Dierentehuis Stevenshage ontdekken?

Dierentehuis Stevenshage dierenopvang

Gesloten13:00 - 16:00

Kenauweg 1, Leiden

Bekijk meer:dierenopvang

Lees ook:

kat

Gespot op Insta! 7 x grappige dierenkiekjes uit Leiden

Pak even een kopje thee of koffie en ga er eens voor zitten. Want wij hebben op Instagram zeven grap...

Binnenkijken in Villa Phoenix aan de Visbrug: ‘Samen ontbijten bij de McDonald’s is onze traditie’

Je hebt studentenhuizen en je hebt studentenhuizen. Het huis van Rex, Ruben, Bart, Michael en Rianne...