Thomas (37) over zijn kat Mo: ‘Hij is een bekendheid in de straat’

kat steenschuur
Sadaf, Mo en Thomas | Privébeeld

In het kader van dierendag (4 oktober) interviewen wij Leidenaren over hun huisdier. Deze keer Thomas (37) over zijn kat Mo. Deze knuffelbare kater is in de buurt van het Steenschuur een echte bekendheid.

Geen kattenmens

Leidenaren Thomas en Sadaf, allebei 37 jaar, wonen al zeven jaar aan het Steenschuur. Ze trouwden vorig jaar in Portugal en zijn inmiddels in verwachting van een kindje. Thomas: ”Ons tweede kindje, wat Mo is onze eerste.” Kater Mo kwam anderhalf jaar geleden bij Thomas en Sadaf wonen. Daarvoor was hij ook al lid van de familie, hij woonde bij de moeder van Thomas. ”Zij ging verhuizen en kon Mo niet meenemen, toen hebben wij hem geadopteerd. Ik was eigenlijk echt geen kattenmens, maar nu ben ik helemaal gek op hem.”

Mo de mensenvriend

Kater Mo is nu acht jaar oud, maar als jong katje was hij al gek op mensen ”Mijn moeder was jaren geleden op bezoek bij een vriend van mijn vader, in Waddinxveen. Daar kwam Mo de tuin binnenlopen, op mijn moeder af. Zij vond hem meteen heel lief. ‘Die zou ik wel mee naar huis willen nemen,’ zei mijn moeder hardop. De buurman, die de eigenaar was van de kat, kwam ineens over de schutting kijken. ‘Meen je dat? Want je mag hem zo hebben,’ zei hij. Echt een heel gek verhaal eigenlijk. Mijn moeder heeft Mo die dag mee naar huis genomen en de twee waren meteen onafscheidelijk.” Voor de moeder van Thomas kwam Mo ook precies op het juiste moment in haar leven. ”Mijn vader was toen nog niet zolang overleden, dus Mo was voor mijn moeder ook een grote troost in die tijd.”

Van Mokkel naar Mohammed

De naam Mo is dan ook een verwijzing naar Thomas’ vader. ”Hij noemde mijn moeder altijd ‘Mokkel’,” vertelt Thomas lachend. ”In sommige delen van het land heeft dat een negatieve betekenis, maar mijn vader bedoelde het altijd positief. Mijn moeder heeft de kat de naam Mokkel gegeven, maar we noemden hem altijd Mo. Toen hij hier kwam wonen, veranderden we zijn naam naar Mohammed Ali. Mijn vrouw Sadaf komt uit Iran, dus we wilden een kleine buitenlandse twist aan de naam geven. Maar eigenlijk noemen we hem nog steeds vooral Mo en Mootje.”

Eigenlijk doet Mo de hele dag geen reet

Lekker buurten

In anderhalf tijd is Mo een echte bekendheid geworden in de buurt. ”Mo is niet echt druk of speels. Eigenlijk doet hij – platgezegd – de hele dag geen ene reet. Hij ligt in het raamkozijn of op het bankje voor de deur. Als er iemand langskomt laat hij zijn buikje zien, dan wil hij geaaid worden. Hij is gek op aandacht! We horen regelmatig mensen stoppen bij de deur om tegen Mo te praten of om hem te aaien. We hebben nu zelf ook meer contact met mensen in de buurt, dankzij Mo.”

Iconische kat

Sadaf vult aan: ”Een tijdje geleden waren we Mo even kwijt. Normaal reageert hij altijd op een bepaalt fluitje, dan komt hij meteen aan sprinten. Maar die keer reageerde hij niet. We hebben toen een oproepje geplaatst op Facebook en daarop reageerden zoveel mensen uit de buurt. Die kenden Mo allemaal en vertelden ons waar en wanneer ze hem hadden gezien. Toen ontdekte we hoe geliefd Mo is bij buurgenoten.”
In anderhalf jaar tijd is deze knuffelbare kat duidelijk uitgegroeid tot een icoon van het Steenschuur. Dus loop je in die buurt en kom je hem tegen? Zeg dan even hi, met een lekker aai!

Kat Mo | Privébeeld

Meer dierenverhalen?

We interviewden nog meer Leidenaren. Lees hier bijvoorbeeld over de Axolotl van Lotte of het surprise-paard van Lara.

Meer in deze categorie

Dieren

Ga naar “Baasje gezocht! Deze drie lieve dieren zoeken een huis”

Baasje gezocht! Deze drie lieve dieren zoeken een huis

dieren Stevenshage
Ga naar “Baasje gezocht: Senior Bliksem zoekt knuffels en rust”

Baasje gezocht: Senior Bliksem zoekt knuffels en rust

kater bliksem
Ga naar “Schattig! Deze twee gevonden kittens zoeken een nieuw baasje”

Schattig! Deze twee gevonden kittens zoeken een nieuw baasje

kittens leiden

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37”

Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37

  • GAMMA
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Remia saus van € 2,05 voor € 0,99”

Remia saus van € 2,05 voor € 0,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 6 december 2022