Lotte (22) heeft een Axolotl: ‘We zullen haar psyche nooit helemaal doorgronden’

Lotte en Wooper | Beeld: Privébeeld Lotte

In het kader van dierendag interviewen wij deze week een aantal Leidenaren over hun huisdier. Zo ook de Leidse geschiedenisstudente Lotte, zij heeft een heel bijzonder huisdier. Namelijk een Axolotl!

Axolotl-knuffel

Kraaloogjes, een glimlach en een parmantige tooi om het hoofd. Hebben we het over de nieuwe look van René Froger? Nee, we hebben het over de Axolotl! Een watersalamander die in het wild alleen in Mexico voorkomt, maar ook als huisdier wordt gehouden. De Leidse Lotte (22) was al sinds de basisschool verzot op deze bijzondere diersoort. Lotte: ”We konden er thuis geen houden vanwege onze kat, maar mijn moeder maakte wel een Axolotl knuffel voor me. Zo lief!”

Huisdier van Marktplaats

Tijdens de eerste Corona lockdown komt Lotte een aquarium inclusief toebehoren én Axolotl tegen op Marktplaats. ”Het koste maar een paar tientjes, ik denk dat het van een hobbyist was die wat dieren en aquaria kwijtwilde. De Axolotl had nog geen naam, ik heb haar zelf de naam Wooper gegeven. Vernoemd naar een Pokémon waar ze een beetje op lijkt. Overigens weet ik niet zeker of het een vrouwtje is, de persoon waar ik hem kocht vertelde dat, maar er is geen manier om het te controleren. Ze woont alleen, dus het maakt eigenlijk ook niet echt uit.”

Makkelijk gezelschap

Voordat Wooper Lottes leven inzwom, was Lotte al wel bekend met de verzorging van Axolotls. ”Mijn biologiedocent op de middelbare school kweekte Axolotls en nam er wel eens een mee naar school.” De verzorging van het dier is volgens Lotte erg makkelijk. ”Ik maak de tank één keer per week schoon en een paar keer per week voer ik Wooper. Verder moet ik zorgen dat het water op de juiste temperatuur blijft, maximaal 25 graden. Tijdens hittegolven is dat een uitdaging, maar dan gebruik ik waterkoelers of gewoon een ijsklontje hier en daar.” Een weekendje weg of op vakantie gaan is geen probleem. ”Als de waterkwaliteit goed is, kan een Axolotl wel een maand zonder eten. Een paar dagen of een weekje weggaan is dus heel makkelijk.”

Ze probeert vaak in mijn vinger te bijten.

Wooper op tv

Wooper is inmiddels een echte BL-er (Bekende Leidenaar) aan het worden. Niet alleen vanwege haar geroemde optreden in het programma Typisch Leiden, maar ook door de aantrekkingskracht die zij heeft op visite. ”Onder mijn vrienden zijn een aantal scheikundigen en biologen, die zijn altijd heel enthousiast over Wooper. Als mensen voor het eerst bij mij zijn, denken ze soms dat ik een leeg aquarium heb staan. Wooper kan zich nogal goed stilhouden en verstoppen. Als ze dan ineens tevoorschijn komt, reageren mensen altijd heel leuk.” Ook op Lottes werk bij het Praethuys in Leiden, is Wooper vaak onderwerp van het gesprek. ”Klanten hebben haar op televisie gezien en vragen dan naar haar.”

Een ondoorgrondelijk diertje

En Lottes eigen band met Wooper? ”Ik vind Wooper heel leuk omdat ze een supervrolijk gezicht heeft. Ook vind ik het bijzonder om haar te houden, Axolotls worden namelijk met uitsterven bedreigd. Misschien wil ik in de toekomst wel meer Axolotls in huis nemen, maar dan moet ik eerst meer aquaria hebben.” Echt een diepe band heeft Lotte echter niet met haar huisdier. ”Ik vind haar heel leuk, maar ze doet eigenlijk vrij weinig. Ze is meer een soort plant, heel decoratief maar ze reageert eigenlijk nergens op. Alleen als ik haar voer, dan probeert ze in mijn vinger te bijten, want Axolotls zijn jagers. Dat doet overigens geen pijn hoor, ze heeft geen tanden.” Lotte vraagt zich dikwijls af wat er in het hoofd van haar huisdier omgaat. ”We zullen haar diepe psyche waarschijnlijk nooit helemaal doorgronden.”

Wooper | Beeld: Privébeeld Lotte

Meer in deze categorie

Dieren

Ga naar “Baasje gezocht! Deze drie lieve dieren zoeken een huis”

Baasje gezocht! Deze drie lieve dieren zoeken een huis

dieren Stevenshage
Ga naar “Baasje gezocht: Senior Bliksem zoekt knuffels en rust”

Baasje gezocht: Senior Bliksem zoekt knuffels en rust

kater bliksem
Ga naar “Schattig! Deze twee gevonden kittens zoeken een nieuw baasje”

Schattig! Deze twee gevonden kittens zoeken een nieuw baasje

kittens leiden

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37”

Lattenwand walnoot van € 84,70 voor € 64,37

  • GAMMA
  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Remia saus van € 2,05 voor € 0,99”

Remia saus van € 2,05 voor € 0,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 6 december 2022