Nikolaj werkt op de BSO: ‘In de kinderopvang kun je als man superveel betekenen’

Aangeboden door FloreoKids

De mannen van FloreoKids, met Nikolaj helemaal rechts

Mannen die in de kinderopvang werken? Je ziet het niet vaak. Jammer, vindt pedagogisch medewerker Nikolaj van Tol. Hij pleit voor meer mannelijke collega’s op de BSO, en laten er nou net vacatures openstaan bij FloreoKids!

Nikolaj werkt al bijna veertien jaar bij FloreoKids. Met veel plezier staat hij op de BSO-groep De Vrijbuiters in Leiderdorp. “Daarbinnen heb ik weer mijn eigen groep, de Piraten, met kinderen tussen de negen en twaalf jaar”, vertelt hij. “Ik wilde eigenlijk architect worden. Toch kwam ik er achter dat heel de dag achter een bureau zitten niets voor mij is. Via de Pabo en de gehandicaptenzorg ben ik uiteindelijk in de kinderopvang beland.”

Vrouwenwereld

Dat de kinderopvang op dit moment een echte vrouwenwereld is, kan Nikolaj beamen. “Van de 350 collega’s binnen FloreoKids zijn er geloof ik maar 14 man. Dit imago houdt zichzelf helaas een beetje in stand. Als mannen al iets in deze richting studeren, worden ze uiteindelijk vaak leraar of bijvoorbeeld gymdocent. Terwijl je kinderen op de BSO zóveel kan leren, juist ook als man. De mannen die hier stage komen lopen, blijven dan ook vaak plakken omdat ze het ontzettend leuk blijken te vinden.”

Van vuurtjes tot Fortnite

“Ik snap de jongens vaak net wat beter”, legt Nikolaj uit over de voordelen van mannen op de BSO. “En als man zijnde doe ik toch ook wel andere activiteiten en spellen met de kinderen. Ik ben sneller geneigd om praktische dingen met ze op te pakken zoals een vuurtje stoken of timmeren. Ook leer ik ze bijvoorbeeld hun banden te plakken. Op hoeveel BSO’s zie je dat nou? Grappig genoeg vinden juist ook de meiden dat hartstikke leuk.”

“Ook speel ik graag in op wat kinderen zelf leuk vinden, maar dan wel op een creatieve en leerzame manier. Wat dacht je bijvoorbeeld van een real life Fortnite of Dungons and Dragons-spel? Ik vind het ook mijn taak als pedagogisch medewerker om niet alleen vermaak te bieden maar de kinderen echt iets bij te brengen. Of dit nu iets praktisch is of bijvoorbeeld over samenwerken gaat.”

Ik kom nog geregeld blije oud-Vrijbuiters tegen!

Veel ouders en kinderen kunnen dat zeker waarderen, merkt Nikolaj. “Ik moet ze als ze twaalf zijn echt wegsturen, ze willen eigenlijk altijd blijven”, zegt hij lachend. “Op de BSO komen we toe aan dingen waar ze op school geen tijd meer voor hebben. Ik kom, bijvoorbeeld op 3 oktober, nog geregeld jongeren tegen die vroeger bij mij op de groep hebben gezeten. Als ik ze dan spreek, merk ik vaak dat bepaalde dingen zijn blijven hangen. Supergaaf! Een voorbeeld: er kwam een keer een oud-Vrijbuiter een kopje koffie drinken. Die vertelde dat hij het leukste meisje van de klas had versierd door haar band te plakken. Zo zie je maar!”

Van je hobby je werk maken

“Hoe meer mannen op de kinderopvang zouden komen werken, hoe beter”, vindt Nikolaj. “Je hebt zo’n grote invloed op kinderen, dat is iets om trots op te zijn. Ook voor de groepsdynamiek en sfeer tussen collega’s is het fijn om een gemixt team te hebben, merken wij. Dus je bent van harte welkom!”

En waarom dan juist FloreoKids? “Je krijgt hier de kans om door te groeien”, legt Nikolaj uit. “Veel locatiehoofden zijn hier begonnen als pedagogisch medewerker. Ook kun je zelf projectgroepen opzetten rond een thema waar jij gespecialiseerd of goed in bent, zo blijft het uitdagend. Ik ben nu bezig met de projectgroep ‘Het oudere kind’. Die leeftijd waarin ze bijna gaan puberen is soms best uitdagend, maar ik heb daar een goede weg in gevonden die ik graag deel met collega’s. Ook bedacht en organiseer ik samen met een andere collega, Hoedayfa Aouir, het FloreoKids muziekfestival: een muziekfeest voor alle kinderen van FloreoKids. Bij deze organisatie kun je eigenlijk gewoon van je hobby je werk maken!”

Vacatures

Enthousiast geworden? Bij de verschillende locaties van FloreoKids in en rond Leiden staan er verschillende vacatures open. Ook als je een pedagogische- of zorgachtergrond hebt maar nog niet volledig gekwalificeerd bent om in de kinderopvang te werken, ben je welkom! FloreoKids kan ervoor zorgen dat jij binnen drie maanden gekwalificeerd pedagogisch medewerker wordt. Enneh… natuurlijk zijn vrouwen ook nog van harte welkom om te solliciteren!

FloreoKids

Van Diepeningenlaan 110 F, 2352 KA Leiderdorp

Nu gesloten

Meer informatie

FloreoKids

Van Diepeningenlaan 110 F, 2352 KA Leiderdorp

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Werken

Ga naar “Vacature! indebuurt zoekt een tekstverwerker/eindredacteur”

Vacature! indebuurt zoekt een tekstverwerker/eindredacteur

Ga naar “Werk! indebuurt zoekt een online redacteur voor verschillende steden”

Werk! indebuurt zoekt een online redacteur voor verschillende steden

Ga naar “Werken als zelfstandige maar mét toffe collega’s: in deze kapperszaak huur jij jouw eigen stoel”

Werken als zelfstandige maar mét toffe collega’s: in deze kapperszaak huur jij jouw eigen stoel

Aangeboden door De Kapperszaak van…….

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Nutella winter hazelnootpasta € 4,99”

Nutella winter hazelnootpasta € 4,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Alpro van € 2,89 voor € 0,99”

Alpro van € 2,89 voor € 0,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99”

JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Remia saus van € 2,09 voor € 1,19”

Remia saus van € 2,09 voor € 1,19

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Fulltime verkoper”

Fulltime verkoper

 • Budget Home Store XL Zoeterwoude
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Medewerker Facilitaire Dienst”

Medewerker Facilitaire Dienst

 • Universiteit Leiden
 • Fulltime/Parttime