Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zoets van Sophie: zelfgemaakte Leidse nougats als cadeautje in je brievenbus

Aangeboden door Visa 10 augustus 2020

Sophie (42) heeft een uit de hand gelopen hobby: nougat, karamel, siroop en jam maken. Eerst gaf ze de nougat weg op verjaardagen. Daarna vroegen vrienden en familie of ze het konden kopen. Zo ontstond haar bedrijf ‘Zoets van Sophie’. In de coronaperiode is Sophie gaan vernieuwen en overgestapt naar betalen aan de deur en het versturen van brievenbuspakketjes. Lees verder hoe ze dat doet en wat voor zoetigheden Sophie nog meer maakt (en verkoopt).

Het begon voor Sophie op reis in Montélimar, dé nougatstreek van Frankrijk. De winkels vol met nougat fascineerden haar. Ze dacht: dit moet ik ook zelf kunnen maken! “Als klein kindje was ik al aan het bakken”, vertelt Sophie. “En na wat mislukte pogingen van te harde of juist te zachte nougat, is het uiteindelijk gelukt om een goed recept te maken.” Ze is een bedrijf gestart in het maken van homemade zoetigheden en sinds de maatregelen rondom corona is ze overgestapt naar contactloos betalen.

Zelf nougat maken

Nougat maken is dus niet eenvoudig. Sophie: “Het luistert namelijk best wel nauw, want de honing en suiker moeten precies op de juiste temperatuur zijn. Ook heb je een hele goede klopper nodig, want de nougat wordt heel taai. Als de nougat ‘klaar’ is, moet je jezelf bedwingen om het te eten, want het heeft nog twee dagen nodig om uit te harden en daarna is het pas klaar om te eten.”

(lees verder onder de foto’s)

Beeld: Zoets van Sophie
Beeld: Zoets van Sophie

Smaakcombinaties

“Ik probeer allerlei smaakcombinaties, want dat vind ik superleuk om te bedenken. Ik zorg altijd voor een mooi contrast qua smaken. Bijvoorbeeld: nougat met bitterkoekjes en framboos of met chocolade en karamel en amarena-kers.”

Zelfgemaakte jam

Jam maken is er bij Sophie met de paplepel ingegoten, want haar moeder maakte ook altijd jam. De jam van Sophie bevat veel fruit en minder suiker. Sophie: “Zo voeg ik bij aardbeienjam balsamico toe om de natuurlijk smaak van de aardbeien te versterken. Afhankelijk van hoeveel en welk fruit er in het seizoen is, fiets ik met mijn twee dochtertjes van 6 en 8 jaar een rondje door Leiden om bijvoorbeeld bramen te plukken. Mijn dochters zijn net mijn promotiedames, want die vertellen aan iedereen wat voor lekkers hun moeder thuis maakt. En mijn familie woont in Brabant en zij brengen ook altijd fruit voor me mee voor de jam en mijn siroop.”

Huisgemaakte siroop

Om siroop te maken heeft Sophie een speciale sappan. “Onderin de pan zit water, daarboven hangt een zeef met fruit. Door het stoom haal je het sap uit het fruit en dat vang je op met een slangetje. Dat ruikt superlekker als je dat maakt. Daar kan je limonade van maken, in een cocktail of over een bolletje ijs gieten.” Snap je nog niet hoe dit werkt? Bekijk dan deze video:

(lees verder onder de video)

Vandaag 15 kilo aardbeien gehaald, dat zijn serieuze hoeveelheden 🤣100% puur aardbeiensap gemaakt voor mijn aardbeiensiroop, dat ruikt zo lekker!! 😍🍓 #aardbei #🍓#aardbeiensiroop #sappan #strawberry #strawberrycordial #strawberrysyrup #zelfgemaakt #homemade #zoetsvansophie

Posted by ZoetsvanSophie on Tuesday, 26 May 2020

Brievenbuspakketjes en contactloos betalen

Nu kunnen de klanten van Sophie een afspraak maken om het zoets bij haar op te halen en contactloos te betalen. “Daarnaast verstuur ik doosjes met nougat en karamel, die door de brievenbus passen. Het leukste is dat mensen het zó lekker vinden en enthousiast zijn dat ze terugkomen. Je hoeft nu niet naar Frankrijk om een stukje Frankrijk te kunnen proeven.”

Stuur jouw vernieuwende idee in!

Ben jij ook ondernemer en heb je je bedrijf – net als Sophie – opnieuw uitgevonden? Dan heb je geluk! Visa is een actie gestart om innovatieve ondernemers te ondersteunen. Je kunt jouw idee insturen via deze website. Uit alle inzendingen selecteert Visa vijftien winnaars. Ieder bedrijf krijgt een advertentiecampagne t.w.v. €2.000,- op Facebook en/of Instagram om hun bedrijf te promoten. De tweede prijs is ook niet mis: vijftien ondernemers krijgen een online workshop van een retailspecialist. Enneh, ben jij geen ondernemer maar ken je wel iemand waarvan je zegt: die moet hier écht aan meedoen? Stuur hem of haar dan dit artikel door!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Visa. Meer over Visa ontdekken?