Van taxichauffeur naar eigen modellenbureau, Miranda deed het: ‘Niet denken, maar doen!’

Door Lotte van den Elsen 9 januari 2019

Deze week in onze rubriek ‘Ondernemer uitgelicht’ horen wij het super interessante verhaal van de Leidse Miranda. Zij werkte jarenlang als taxichauffeur, totdat zij plotseling in de modewereld belandde. Wij wilden er alles over weten!

Even voorstellen

Zoals altijd beginnen we even met een voorstelrondje. ”Ik ben Miranda, ik ben 49 jaar en ik woon met mijn man Marcel in Leiden. Mijn moeder is Leidse, maar ik ben zelf opgegroeid in Stolwijk. Inmiddels woon ik alweer zo’n 14 jaar in de sleutelstad.” Miranda is niet alleen zakenvrouw, maar ook moeder én oma. ”Ik heb twee zonen en in februari verwacht ik mijn tweede kleinkind. Daarnaast ben ik dol op mijn honden. Ik heb golden doodles, een mix tussen golden retrievers en poedels.”

Hoe het begon

Miranda richtte 8 jaar geleden Maxime Models op, een agency gespecialiseerd in plussize modellen. Wij zijn natuurlijk benieuwd hoe dit allemaal tot stand is gekomen. ”Eigenlijk had ik helemaal niks met de modewereld. Ik werkte als taxichauffeur voor een regiotaxi, waarbij ik dus oudere mensen rondreed. Ik vond dat heerlijk werk. Toen werd ik 10 jaar geleden ineens op straat aangesproken, of ik er interesse in had om als plussize model te werken. Zo is het allemaal begonnen.”

Geen plussize

Miranda werkte twee jaar als plussize model en in die tijd leerde ze het een en ander over de modewereld. ”Het viel mij al snel op dat plussize modellen nergens goed vertegenwoordigd werden. Sommige bureaus hadden wel een kleine afdeling voor dames met grotere maten, maar er was nergens een bureau dat echt een focus op die groep had. De nadruk lag altijd op hele slanke meiden. Dat vond ik apart, want als ik op straat keek zag ik juist allerlei soorten en maten. Waarom niet in de fashionwereld?”

Maxime models

Uiteindelijk was het niet Miranda zelf, maar mensen in haar omgeving die haar aanmoedigden om een bureau op te richten. ”Ik dacht namelijk dat ik er niet genoeg verstand van had en wist niet waar ik moest beginnen. Toen zei iemand tegen me: hou eens op met denken en ga het gewoon doen! Dat was goed advies.” Miranda vroeg rond in haar netwerk en vond al snel mensen die haar wilde helpen met het bouwen van een website. Daarna ging ze op zoek naar modellen. ”Ik kende heel veel meiden die zich bij mij wilde aansluiten, via mijn eigen modellenwerk. Ook scoutte ik meiden op Hyves, dat was toen nog in,” lacht Miranda. ”Tegenwoordig gaat dat via Instagram.”

Misvattingen

Miranda zette een grote stap en niet zonder succes. Toch merkt Miranda dat er soms wel weerstand is. ”Mijn bureau is eigenlijk een beetje begonnen uit schenenschopperij. Als een alternatief voor de bubbel van de eentonige, slanke modewereld. De laatste jaren is er meer ruimte voor diversiteit, maar toen mijn bureau begon was dat wel lastiger.” Wij vragen Miranda of zij ook te maken krijgt met vooroordelen over plussize modellen. ”Ja, mensen denken soms dat mijn meiden er niks voor hoeven te doen. Dat is absoluut niet zo: plussize modellen trainen hard om in shape te blijven. Ook zij moeten letten op hun voeding, voldoende sporten en niet gaan jojoën met hun gewicht.”

Hoogtepunten

Miranda hoeft niet lang na te denken over wat zij het leukste vindt aan haar werk. ”Ik vind het fantastisch om meiden op te bellen met goed nieuws, bijvoorbeeld dat ze geboekt zijn. Dan hoor ik hun blijdschap aan de telefoon en dat is mij heel veel waard.” En hoe reageert Miranda’s omgeving op haar glamoureuze beroep? Zijn zij eraan gewend om omringd te worden door fotografen en modellen? Miranda lacht: ”Ze zijn vooral gewend aan mij. Als ik iets wil ondernemen, dan ga ik er ook echt voor. De volle 100 procent.”

Lees ook:

curvy supermodel

Kijktip: Modellen van Leids bureau in Curvy Supermodel

Vanavond, 26 februari, begint het programma Curvy Supermodel op RTL5. In dit nieuwe programma volgen...

Deze 3 toffe Leidse ondernemers runnen een bedrijf met hun beste vriend(in)

Stel je voor: je ziet je bestie niet alleen bij jullie wekelijkse lunch, kooksessie of stapavond... ...
Bel Air Diner

Irina en Oleg van Bel Air Diner: ‘Zelfs Amerikanen zijn onder de indruk’

Deze week in 'Ondernemer uitgelicht' gaan wij langs bij themarestaurant Bel Air Diner in Leiden. Dit...