Tascha knapt Leidse tuinen op: ‘Ik gooi mijn hark in de Tuinfiets en dan is het karren met die handel’

Beeld: Tuinfiets

Misschien heb je haar wel eens door Leiden zien fietsen: een vrolijke roodharige dame op een grote bakfiets met tuingereedschap erin. Een opvallend plaatje is het wel! Maar wat is het verhaal hierachter? Wij interviewden de Leidse Tascha (46) over haar werk.

Zoals altijd beginnen we even met een voorstelrondje, want natuurlijk willen wij eerst weten wie Tascha is. Een geboren en getogen Leidenaar, vertelt ze. ”Ik heb een uitstapje gemaakt en een jaar of tien in een dorp hier vlakbij gewoond. Sinds april woon ik samen met mijn 7-jarige zoontje weer in Leiden. In een huis mét stadstuintje natuurlijk!”

De Tuinfiets

In mei begon Tascha met haar bedrijf: de Tuinfiets. Op haar bakfiets verplaatst ze zich door Leiden en helpt ze mensen met het opknappen van hun tuin. ”Natuurlijk had ik ook een auto kunnen kopen, maar ik had helemaal geen zin in al die rompslomp. Ik dacht: ik koop gewoon een mooie fiets, ik gooi mijn hark erin, en karren met die handel!” De fiets van Tascha is een opvallende verschijning, met de grote houten bak voorop, vaak gevuld met tuingereedschap. ”De fiets zelf is ook speciaal, die bestaat namelijk uit onderdelen van allemaal verschillende fietsen. Een stukje omafiets, een stukje mountainbike… Een ecologische fiets noemen ze dat!”

Jungletuin

Maar wat doet Tascha dan precies, nadat ze haar fiets heeft geparkeerd? ”Ik help mensen die hun tuin willen opknappen. Pas hielp ik bijvoorbeeld een oudere man, wiens tuin echt een grote jungle was. Hij had vroeger als biologieleraar gewerkt en was gek op tuinieren, maar fysiek lukte dat niet meer. Toen ik de deur naar zijn achtertuin opendeed, lukte dit bijna niet vanwege de hoeveelheid onkruid. Ik heb het stuk grond helemaal leeggetrokken en nu kunnen er weer nieuwe dingen gaan groeien,” vertelt Tascha.

Aan opa’s hand

Bezoekjes als deze leren Tascha veel over het tuinieren. ”Klanten die zelf getuinierd hebben kunnen mij heel veel dingen leren. Maar mijn grootste bron van kennis was eigenlijk mijn opa. Als klein kind ging ik al aan zijn hand mee naar de volkstuin, om met hem te tuinieren. Je verbaast je er eigenlijk over hoeveel van die dingen je onbewust opslaat. En de dingen die ik niet meer weet zoek ik op in een boek of op YouTube.”

Troosteloos uitzicht

Tascha vindt het leuk dat mensen echt blij worden van haar werk. ”Het idee voor dit bedrijfje is ontstaan tijdens mijn werk in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Ik zag toen zoveel verwaarloosde tuinen, van mensen die wel graag wilden tuinieren, maar dit fysiek niet konden. Als ik daar dan uit het raam keek dacht ik: dit troosteloze uitzicht doet niemand goed. Ik vind het leuk dat ik hier voor mijn klanten verschil in kan maken.”

Lees ook:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Bioscopen Leiden blikt vooruit: ‘Het jaar 2023 zit bomvol pareltjes’”

Bioscopen Leiden blikt vooruit: ‘Het jaar 2023 zit bomvol pareltjes’

Ga naar “Dit zijn de beste oliebollen van Nederland: Nico is voor de derde keer winnaar van de oliebollentest”

Dit zijn de beste oliebollen van Nederland: Nico is voor de derde keer winnaar van de oliebollentest

Aangeboden door Oliebollenkraam Nico Sterrenberg

Ga naar “Knallend het nieuwe jaar in? Hier krijg je gratis vuurwerk bij jouw bestelling”

Knallend het nieuwe jaar in? Hier krijg je gratis vuurwerk bij jouw bestelling

Aangeboden door BlaXX Vuurwerk

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Nescafé Dolce Gusto of Starbucks koffiecups van € 5,69 voor € 3,39”

Nescafé Dolce Gusto of Starbucks koffiecups van € 5,69 voor € 3,39

 • Dirk
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Beauty kussensloop 60 x 70 cm € 4,99”

Beauty kussensloop 60 x 70 cm € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Alle Iglo maaltijden Diepvries van € 7,29 voor € 3,99”

Alle Iglo maaltijden Diepvries van € 7,29 voor € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Neutral, Prodent, Robijn, Sun en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98”

Keuze uit vele multipakken van Andrélon, Axe, Dove, Dove Men+Care, Neutral, Prodent, Robijn, Sun en Zwitsal. van € 19,96 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “HOME CREATION 6-delige kommenset Aziatische stijl Gemaakt van porselein. Afmetingen: ca. Ø 13×7.5 cm. Per set. € 9,99”

HOME CREATION 6-delige kommenset Aziatische stijl Gemaakt van porselein. Afmetingen: ca. Ø 13×7.5 cm. Per set. € 9,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting”

Onderhoudsmedewerker interieurbeplanting

 • De Klerk
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Fulltime verkoper”

Fulltime verkoper

 • Budget Home Store XL Zoeterwoude
 • Fulltime

Topper

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023