Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tascha knapt Leidse tuinen op: ‘Ik gooi mijn hark in de Tuinfiets en dan is het karren met die handel’

Door Lotte van den Elsen 10 juli 2019

Misschien heb je haar wel eens door Leiden zien fietsen: een vrolijke roodharige dame op een grote bakfiets met tuingereedschap erin. Een opvallend plaatje is het wel! Maar wat is het verhaal hierachter? Wij interviewden de Leidse Tascha (46) over haar werk.

Zoals altijd beginnen we even met een voorstelrondje, want natuurlijk willen wij eerst weten wie Tascha is. Een geboren en getogen Leidenaar, vertelt ze. ”Ik heb een uitstapje gemaakt en een jaar of tien in een dorp hier vlakbij gewoond. Sinds april woon ik samen met mijn 7-jarige zoontje weer in Leiden. In een huis mét stadstuintje natuurlijk!”

De Tuinfiets

In mei begon Tascha met haar bedrijf: de Tuinfiets. Op haar bakfiets verplaatst ze zich door Leiden en helpt ze mensen met het opknappen van hun tuin. ”Natuurlijk had ik ook een auto kunnen kopen, maar ik had helemaal geen zin in al die rompslomp. Ik dacht: ik koop gewoon een mooie fiets, ik gooi mijn hark erin, en karren met die handel!” De fiets van Tascha is een opvallende verschijning, met de grote houten bak voorop, vaak gevuld met tuingereedschap. ”De fiets zelf is ook speciaal, die bestaat namelijk uit onderdelen van allemaal verschillende fietsen. Een stukje omafiets, een stukje mountainbike… Een ecologische fiets noemen ze dat!”

Jungletuin

Maar wat doet Tascha dan precies, nadat ze haar fiets heeft geparkeerd? ”Ik help mensen die hun tuin willen opknappen. Pas hielp ik bijvoorbeeld een oudere man, wiens tuin echt een grote jungle was. Hij had vroeger als biologieleraar gewerkt en was gek op tuinieren, maar fysiek lukte dat niet meer. Toen ik de deur naar zijn achtertuin opendeed, lukte dit bijna niet vanwege de hoeveelheid onkruid. Ik heb het stuk grond helemaal leeggetrokken en nu kunnen er weer nieuwe dingen gaan groeien,” vertelt Tascha.

Aan opa’s hand

Bezoekjes als deze leren Tascha veel over het tuinieren. ”Klanten die zelf getuinierd hebben kunnen mij heel veel dingen leren. Maar mijn grootste bron van kennis was eigenlijk mijn opa. Als klein kind ging ik al aan zijn hand mee naar de volkstuin, om met hem te tuinieren. Je verbaast je er eigenlijk over hoeveel van die dingen je onbewust opslaat. En de dingen die ik niet meer weet zoek ik op in een boek of op YouTube.”

Troosteloos uitzicht

Tascha vindt het leuk dat mensen echt blij worden van haar werk. ”Het idee voor dit bedrijfje is ontstaan tijdens mijn werk in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Ik zag toen zoveel verwaarloosde tuinen, van mensen die wel graag wilden tuinieren, maar dit fysiek niet konden. Als ik daar dan uit het raam keek dacht ik: dit troosteloze uitzicht doet niemand goed. Ik vind het leuk dat ik hier voor mijn klanten verschil in kan maken.”


Meer over Tuinfiets ontdekken?

Tuinfiets hoveniers

Bekijk meer:hoveniers

Lees ook:

Poes Anneloes overleefde een auto-ongeluk en zoekt nu een nieuw baasje

Elk dier heeft een eigen verhaal en soms zijn die verhalen best wel verdrietig. Zo kwamen wij op de ...
leiden centraal trein station

Salsa Shop opent een vestiging bij Leiden Centraal en dit is wanneer ze opengaan

In Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam is er al eentje, maar binnenkort zal de Salsa Shop ook ee...