Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Spieren kweken in het zonnetje: Jordy toverde SPORTJA om tot buitensportschool

Door Lidwien Arndt 28 mei 2020

Twee maanden lang kon er niet gesport worden bij SPORTJA, de Leidse gym op industrieterrein De Waard. Toen begin mei bekend werd gemaakt dat buiten sporten wél weer mag, schoot eigenaar Jordy meteen in actiemodus: “Natuurlijk kijk ik uit naar het moment dat we weer helemaal open kunnen. Maar op de dag dat bekend werd dat we buiten mochten sporten, zijn we meteen aan de slag gegaan met deze oplossing.” En zo ontstond de buitensportschool van SPORTJA, aka Muscle Beach.

Het terrein achter de sportschool is omgedoopt tot Muscle Beach, inclusief versiering, vlaggetjes, houten banken en zelfs een moestuin die moet uitgroeien tot community tuintje. “Het moest echt een ‘ding’ worden, een event als het ware”, legt Jordy uit. “Niet simpelweg de sportschool naar buiten verplaatsen. We laten zelfs zonnebrillen maken met MB2020 (Muscle Beach 2020) en hebben alles gedaan om het terrein een beetje aan te kleden.”

Steun van de gemeente

Gelukkig kon SPORTJA rekenen op medewerking van de gemeente: “Direct nadat bekend werd dat er buiten mocht worden gesport, ben ik met een voorstel naar de gemeente gegaan. We hebben natuurlijk geluk dat deze grond gewoon bij de sportschool hoort en het was fijn dat ook de gemeente snel instemde met het plan voor een buitensportschool.”

Verhaal gaat verder onder de foto’s

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

Aanmelden

Nu kunnen de leden hun spieren weer komen kietelen bij de sportschool. “We hebben een app waarmee ze zich kunnen aanmelden, je kunt dan een uurtje sporten. En per uur zijn er maximaal 12 sporters tegelijk, zo houden we in de gaten dat het niet te druk wordt. Maar de reacties zijn positief, een derde van de leden is al langs geweest!”

Ook eigen verantwoordelijkheid

Wie komt sporten, loopt bij de ingang meteen tegen de desinfectie-gel en huisregels aan. Maar, in tegenstelling tot veel andere plekken en gebouwen in de stad, zie je hier geen strepen of lijnen op de grond. Jordy: “Nee klopt, daar hebben we echt voor gekozen. De apparaten staan ver genoeg uit elkaar, je kunt goed afstand houden. Als we een intelligente lockdown aankunnen, kunnen we ook intelligent weer open. Tot nu toe gaat het goed. En als iemand even de regels vergeet, is er altijd nog een trainer aanwezig om hem of haar daarop aan te spreken.”

Toekomstplannen

Muscle Beach is here to stay. Ook als de sportschool straks weer normaal open mag, blijft deze mogelijkheid om buiten te trainen. “Het stond al langere tijd op de planning om de buiten-trainingsmogelijkheden uit te breiden. Maar het had nooit echt prioriteit, tot nu! Het terrein wordt ook deels overkapt, dus zomer én winter kan hier dan worden getraind.”


Meer over Sportschool SPORTJA ontdekken?

Sportschool SPORTJA sportcentra

Gesloten07:00 - 21:00

Willem Barentszstraat 15, Leiden

Bekijk meer:sportcentra

Lees ook:

Sleutelstad Oude Vest Lido

Handig! Zó gaat een bioscoop-, theater- en museumbezoek

Vanaf maandag 1 juni start de culturele sector in Leiden voorzichtig weer op. Leidse culturele onder...

Bij deze winkels in Leiden koop je mondkapjes (en zoveel kosten ze)

Het openbaar vervoer in Leiden gaat vanaf 1 juni weer volgens de normale dienstregeling rijden: maar...
Sfeerbeeld Nieuwstraat leiden sleutelstad

Op een rij: bij deze kroegen in Leiden kun je nu reserveren

Een lunch of diner reserveren, was pre-corona al een slim idee. Maar voor een borrel klopten de mees...