Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sabrina en Suzanne zijn verkoopstylisten: ‘We gebruiken huisparfum dat naar appeltaart ruikt’

Door Lotte van den Elsen 20 maart 2019

Deze week hebben we weer een Ondernemer uitgelicht die valt onder de categorie ‘bijzondere beroepen’. Wij spraken namelijk Sabrina (39) en Suzanne (36), van het bedrijf Steengoedstyling. Zij stylen huizen voordat deze in de verkoop gaan.

Voorstelrondje

Sabrina en Suzanne zijn al jaren goede vriendinnen en hebben zelfs een tijdje samengewoond in Leiden. De twee kennen elkaar via werk, maar niet via de woonbranche. Sabrina: ”Wij werkten allebei als stewardess, zo hebben we elkaar ontmoet. Ik doe dat nog steeds parttime, Suzanne richt zich inmiddels helemaal op ons eigen bedrijf.” De twee vriendinnen speelden al jaren met het plan om samen een onderneming te beginnen. Suzanne: ”Sabrina is ontzettend creatief, terwijl ik juist weer goed ben in het netwerken. We vullen elkaar zo erg aan. Daarom wilden wij ook samen ondernemen.”

Van droom naar plan

Eind vorig jaar hakten de dames eindelijk de knoop door: ze besloten van hun droom een plan te maken. ”Eerst dachten we eraan om een koffietentje te beginnen, maar toen kwamen we op iets anders,” vertelt Suzanne. Zij had kort daarvoor een grote verhuizing achter de rug en hield zich dus veel bezig met wonen, interieur en huizenverkoop. ”Het viel ons op dat veel woonsites ontzettend slechte foto’s gebruiken en dat er eigenlijk weinig diensten zijn die mensen helpen met het verkopen van hun huis. In Amerika is het heel gewoon om een verkoopstylist in de arm te nemen, hier heeft niemand er van gehoord,” aldus Sabrina. Daarom besloten Sabrina en Suzanne om samen aan de slag te gaan als verkoopstylisten.

Voor en na foto: 

Voor | Beeld: Steengoed Styling
Na | Beeld: Steengoed Styling

Het perfecte plaatje

Nu zul je je misschien afvragen: wat doet een verkoopstylist precies? Sabrina en Suzanne leggen het ons uit en laten het ons zien. Suzanne: ”We doen veel uiteenlopende dingen. Allereerst helpen we het huis te stylen op een manier die aantrekkelijk is voor kopers. Wanneer je je eigen huis wilt verkopen, heb je vaak niet door hoeveel van jouw eigen spulletjes er nog staan. Persoonlijke foto’s, rommeltjes, maar ook rondzwervende was of vaat zie je vaak over het hoofd. Naast dit soort voor de hand liggende dingen, kijken we ook naar de opstelling van de meubels en de kleurcombinaties. Soms kan een nieuw laken op bed of wat andere kussens op de bank al ontzettend veel verschil maken.” Naast de styling hebben Suzanne en Sabrina ook andere taken. ”We maken foto’s voor op de site van de makelaar of voor Funda en – als mensen dit willen – kunnen we zelfs de open dag hosten.”

Voor en na foto:

Voor | Beeld: Steengoed Styling
Na | Beeld: Steengoedstyling

Insidertips

Natuurlijk vragen wij Suzanne en Sabrina meteen eventjes om wat insidertips, voor Leidenaren die hun huis willen verkopen. Sabrina: ”Het begint bij hele eenvoudige dingen: zorg dat er geen vaat in de keuken staat, beperk je accessoires en andere ‘troepjes’ zoveel mogelijk en schudt de kussens goed op. Maak je bed goed op, niet even snel recht leggen, maar echt opmaken. Dat scheelt zoveel voor het beeld! En probeer eens een egale beddensprei, geen drukke prenten.” En hoe zit het met de bekende appeltaart, die je moet bakken om potentiële kopers te verleiden met een lekkere geur? Suzanne begint te lachen: ”Wij gebruiken huisparfums die naar appeltaart ruiken. Of bijvoorbeeld naar net gewassen linnen.” Kijk, dat scheelt je weer een klusje!

Inspiratie

Om alle kneepjes van het vak te leren zijn Sabrina en Suzanne in opleiding gegaan bij House of KIKI, een opleidingsinsituut voor vastgoedstyling. Daarnaast hebben de dames nog een andere manier om kennis op te doen, vertelt Suzanne: ”Omdat we regelmatig vliegen, komen we veel in hotels. We vinden het superleuk om dan naar boutique hotels te gaan en daar extra te letten op het interieur.” Best logisch eigenlijk, een hotel is natuurlijk ook een soort huis waarin iedereen zich thuis moet kunnen voelen. En de bedden zijn er altijd netjes opgemaakt!