Rose van Sjenkels kappers: ‘De trends voor dit seizoen? Messy, warme kleuren en pony’s’

Aangeboden door Sjenkels 14 november 2018

Deze week in Ondernemer uitgelicht: Rose van Sjenkels kappers. Rose zit al 32 jaar in het kappersvak en is al 23 jaar ondernemer. Naast haar kapsalon, heeft ze ook een educatief programma voor haarstylisten opgezet. Geknipt voor een interview, dachten wij zo!

Even voorstellen

Zoals altijd beginnen het interview even met een voorstelrondje. Wij zitten aan tafel met Rose, zij is 48 jaar en woont al zo’n tien jaar in Oegstgeest. Daar woont ze met haar man, kinderen en hun huisdieren: een kat en een hond. ”Gaat dat wel goed samen?” vragen wij ons meteen af. ”Nou, niet echt. De hond woont beneden en de kat is op de zolder ingetrokken,” vertelt Rose lachend. Een levendig huishouden dus!

Haarstylist en visagist

Rose begon 32 jaar geleden met het kappersvak. ”Ik heb mijn opleiding gedaan in Rotterdam. Naast de kappersopleiding, heb ik ook een opleiding tot visagist gevolgd.” Door haar veelzijdige achtergrond, werd Rose ingezet voor verschillende opdrachtgevers. ”Ik werkte niet alleen in een salon, maar ook als haarstylists en visagist voor fotoshoots.” Nieuwsgierige aagjes die wij zijn, vragen wij ons meteen af: heeft Rose ook BN’ers in haar stoel gehad? Ja dus! Rose noemt een aantal namen, en dat zijn niet de minsten. Onder andere Paul Verhoeven, Monique van de Ven en Liesbeth Visschedijk mocht Rose onder handen nemen. ”Tegenwoordig werk ik niet zoveel meer backstage, alleen nog af en toe voor het blad Opzij.”

Beeld: Sjenkels

The Hair Academy

Logisch ook dat Rose niet zoveel tijd meer heeft voor backstage werk. Ze heeft het immers druk zat! Naast eigenaresse van Sjenkels in Leiden, is zij ook oprichtster van de Hair Academy in Delft. Hoe zit dit eigenlijk? ”Onze Hair Academy is eigenlijk geboren uit nood. Ik vind de skills die worden bijgebracht op de kappersopleiding vaak tekort schieten, daarom is Sjenkels begonnen met het geven van eigen trainingen aan het personeel. In de eerste instantie gebeurde dit na sluitingstijd in de kapsalon, maar dit is al snel uitgegroeid tot iets veel groters. Nu hebben wij een hele eigen academy waarin ik, samen met een aantal andere trainers, personeel opleid. Door onze eigen opleiding te bieden, hebben we echt controle over de kwaliteit,” vertelt Rose.

Het kappersvak

Wij zijn benieuwd: wat vindt Rose, als expert, belangrijke eigenschappen voor een kapper? ”Ik vind het belangrijk dat je als kapper jezelf blijft vernieuwen en ook goed kijkt naar de mode. Dat vind ik erg leuk aan Sjenkels: dat we altijd erg meegaan met de trends. Natuurlijk is het ook belangrijk dat een kapper intelligent is een goede sociale skills heeft.” En daarmee bedoelt Rose niet alleen de koetjes en kalfjes gesprekken. ”Het is ook belangrijk dat je goed weet uit te vinden wat iemand wil. Wij krijgen zo’n vijf keer per week klanten in de salon die een complete metamorfose willen en zeggen: doe maar wat. Daar ben ik vroeger wel eens ingestonken, maar nu niet meer. Je moet altijd goed doorvragen, dan kom je erachter dat klanten echt wel in hun hoofd hebben zitten wat ze wel en niet willen.”

Inspiratie

Rose heeft zelf natuurlijk ook favoriete kapsels. Zij haalt haar inspiratie uit tijdloze stijliconen als David Bowie en Blondie. Ook is er een hedendaagse actrice, wiens look ze erg waardeert. ”Tilda Swanson, ik vind haar trouwens ook heel goed passen bij Sjenkels. Haar look is een beetje designer-achtig, heel clean,” aldus Rose. Ennuh… Wie doet het haar van Rose eigenlijk? ”Daar vraag ik een van mijn collega’s voor. Dat vinden ze natuurlijk af en toe wel een beetje spannend,” lacht Rose. Nou, na al die opleidingen moet dat goed komen, denken wij zo!

Trends van dit seizoen

Nu we Rose toch spreken, willen wij eigenlijk meteen wel wat tips. Wat worden de trends van dit seizoen? Volgens Rose gaan we nu andere kapsels zien. ”De trends van de afgelopen tijd waren koele kleuren, vooral veel blond. Nu gaan we veel warme kleuren zien, zoals koper. En een mix van verschillende koele en warme tinten. Qua styling worden pony’s en messy kapsels weer populair.” En voor de heren? ”De echt korte kapsels gaan weer terugkomen,” vertelt Rose. Weet je alvast waar je om moet vragen bij de kapper, straks.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Sjenkels Meer over Sjenkels ontdekken?

Sjenkels kappers

Vandaag gesloten

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Breestraat 135, Leiden

Bekijk meer:kappers

Tip: Sjenkels is nog hard op zoek naar nieuw personeel. Lees hier waarom je bij Sjenkels moet solliciteren:

kapper sjenkels

Droombaan-alert! 5 x daarom wil je graag werken bij haarsalon Sjenkels

Kappers (in spé), stylisten en beautylovers van Leiden opgelet! Wij hebben een hele leuke vacature v...