Henny maakt Leidse voordeurbordjes: ‘Het is een uit de klauwen gelopen hobby’
Henny de Vos heeft hobby’s. En veel. Een van de hobby’s van de Leidenaar, die in het dagelijks leven timmerman…
De jonge Leidse ondernemer Robin de Korte is – als hobby – orgelman. Veel Leidenaren kennen hem hierdoor. Voorheen stond hij jarenlang bekend als de jongste orgelman van Leiden. “Maar het is heel moeilijk om daarvan te leven, daarom werkte ik daarnaast altijd in de horeca.” In december 2020 opende hij zijn eigen snackbar aan het Levendaal.
Sinds zijn kinderjaren is Robin al gek op de horeca. Dat kreeg hij met de paplepel in gegoten, door zijn ouders die ook graag in de horeca werkten. “Ik heb in die tijd de koksopleiding afgerond. Daardoor heb ik nu de juiste papieren. Nadat ik een paar jaar in een restaurant in Noordwijkerhout werkte, zocht ik een baantje dichterbij. Die baan vond ik bij Ed van Snackbar Lage. Daar heb ik twee jaar fulltime gewerkt en alles van het snackbarvak geleerd. In de tussentijd ben ik altijd orgelman gebleven, maar nu alleen nog op de dagen dat ik vrij ben.”
Als kind ging Robin graag mee op stap met de in Leiden bekende orgelman Fabian Krul. Zo rolde hij de orgelwereld in. “Door de jaren heen heb ik mijn muziekrepertoire uitgebouwd tot wat het nu is. Het is écht een hobby, want je kunt niet genoeg geld meer mee verdienen. In de jaren ’50 konden hele gezinnen ervan leven en nu is het niet meer haalbaar om een goede boterham aan te verdienen. Alles wordt in de nummers, onderhoud en restauratie gestopt.”
“Ik draai van ouderwetse hitjes tot de nummers van nu. Ik speel álle Leidse sterrenliedjes bijvoorbeeld van Wesley Klein, Mart Hoogkamer, Rubbere Robbie én natuurlijk La La Leiden van Jochem Myjer.”
Tijdens het werk bij de snackbar zocht Robin meer uitdaging: hij wilde voor zichzelf beginnen. “Ik ben gaan rondkijken en kwam uit bij dit pandje aan het Levendaal, op nummer 120. Het was een donkere zaak, maar ik zag potentie om er een mooie snackbar van te maken. We hebben het een en ander verbouwd en de uitstraling van de buitenkant veranderd. Als je nu naar binnenkijkt, zie je de snacks al in de vitrine liggen. Dat is mooi, toch?”
“In een snackbar sta je altijd in contact met de mensen”, vertelt Robin om te laten weten waarom hij zo gelukkig is met zijn eigen snackbar. “Iedereen is altijd in voor een gezellig praatje. Dat vind ik ook altijd fijn als orgelman. En zelf lust ik wel een snackie op z’n tijd. Ik eet het liefste een broodje black angus hamburger met kaas of een broodje hete kip.”
Er zijn Leidenaren die speciaal voor Robin (en zijn snacks) naar zijn snackbar komen. “Vrienden komen graag langs om snacks te halen. Zij vinden het superleuk dat ik mijn eigen snackbar begonnen ben. Ik hoop dat ik er een goedlopende zaak van kan maken, waar ik en veel andere mensen blij mee zijn.”
Aangeboden door Oliebollenkraam Nico Sterrenberg
Aangeboden door BlaXX Vuurwerk
In onze gids
Populaire rubrieken