Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘Oh, kun je hier ook eten?’ Wij gingen langs bij eetwinkel Nico

Door Lotte van den Elsen 1 maart 2018

Deze week in ‘Ondernemer Uitgelicht’ zijn we op bezoek bij Eetwinkel Nico aan de Morsstraat. Een restaurant met een lange geschiedenis en een aparte formule. Wij spraken met eigenaresse Diny en chef Cekija.

Trattoria

Als je binnenkomt in Eetwinkel Nico ben je wel eventjes verrast: is het een restaurant? Is het een speciaalzaak? Eigenaresse Diny legt het ons meteen uit: ”We zijn eigenlijk een soort trattoria. Dat is in Nederland niet zo’n gebruikelijk concept, maar in Italië zie je het heel veel. Mensen kunnen hier lunchen en dineren, maar daarnaast verkopen we ook een aantal producten in de winkel. Maaltijden afhalen of thuis laten bezorgen kan ook.” De mediterraanse invloeden zien we ook een beetje terug in het interieur van het restaurant. Zo zijn er hoge houten kasten met flessen wijn en staan er manden met voedingsmiddelen tegen de muren, zoals op een markt. ”Dat is ook een beetje een knipoog naar ons kruideniersverleden,” licht Diny toe.

nico
Beeld: indebuurt Leiden

De kruidenier

Tot 1972 zat er in dit pand aan de Morsstraat een kruidenier. Deze was van Diny’s vader. Het was een echt familiebedrijf, want ook haar opa runde hier een winkel in levensmiddelen. ”Het is grappig, mensen vinden het nu zo fijn dat de supermarkt tegenwoordig boodschappen aan huis bezorgt. Dan denk ik: dat deden mijn vader en opa decennia geleden al. Mijn vader reed heel Leiden rond om boodschappenboekjes op te halen, mijn moeder pakte alles thuis in en mijn vader bracht de spulletjes weer bij de mensen thuis.” In de eetwinkel ligt nog een belangrijke herinnering aan de kruidenierstijd: de schep. ”De rijst, erwten en bonen zaten in grote bakken en werden los afgewogen. Deze schep werd daarbij gebruikt.”

nico leiden
Beeld: indebuurt Leiden

De keuken

Tegenwoordig is de zaak niet meer gespecialiseerd in levensmiddelen, maar in het serveren van lunch en diner. ”Helaas weten veel mensen niet dat ze hier kunnen eten, ze zijn verbaasd als ze binnenkomen en zeggen: oh, is dit ook een restaurant? Terwijl we hier toch al vier jaar zitten,” vertelt Diny lachend. Wat voor soort gerechten kun je dan eigenlijk in Nico verwachten? Chef Cekija vertelt: ”Ik zou zeggen dat we Frans georiënteerd zijn, met duidelijke Italiaanse invloeden. En qua groente zie je ook wel wat Nederlandse kenmerken terug: we gebruiken veel seizoensgroenten.” Sinds kort heeft Cekija een nieuwe favoriet op de kaart staan. ”De vega-burger, die is nieuw en ik ben er erg trots op. Er zitten kikkererwten in en de burger heeft een oosters tintje. Verder ga ik er natuurlijk niet te veel over zeggen, dat is het geheim van de chef.”

Beeld: indebuurt Leiden
Beeld: indebuurt Leiden

Meer over BFF Leiden ontdekken?

BFF Leiden restaurants en horeca

Gesloten12:00 - 22:00

Morsstraat 25, Leiden

Bekijk meer:restaurants en horeca