Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sandra opende Naturals by San: ‘Iedere dag als ik de sleutel omdraai, word ik weer blij’

Door Sophie Halstein-Omtzigt 1 december 2020

Ken je dat kleine winkeltje in de Pieterskerk-Choorsteeg, waar je altijd een heerlijke ambergeur ruikt als je langsloopt? Dat is Naturals, sinds september van dit jaar zwaait Sandra Vermeeren er de scepter. Midden in de coronacrisis een opmerkelijke tijd om een zaak over te nemen. En dat ging ook niet vanzelfsprekend. “Mijn antwoord was niet meteen ‘ja’.”

Sandra nam haar winkel Naturals by San over van haar vriendin Silvia. Silvia was toen eigenaar van drie winkels in de steeg. “Ik was altijd al een goede klant bij Sil en raakte bevriend met haar. Ik ben haar toen vrijblijvend in de winkel gaan helpen. Sil vroeg aan mij of ik erover na wilde denken om één van haar winkels in de steeg over te nemen. Dat was Naturals by Next Door.”

Een jonge merel die naar binnenkeek

Sandra zei niet meteen ja. Ze vond het namelijk geen goed idee om in deze tijd te starten. De overname had ze in haar hoofd al afgesloten vanwege het coronavirus. “Maar, er gebeurde iets bijzonders. Ik zag een vogel in de steeg toen ik bij Sil aan het werk was en je ziet nooit vogels in de steeg. Het was een jonge merel in het kozijn, die door het raam naar binnenkeek. Mijn dochter Merel is drie jaar geleden overleden en ik heb dat als hint ervaren.”

Een moeilijk periode waar Sandra liever niet op in gaat. “Maar het klopt wel dat mijn dochter ervoor heeft gezorgd dat ik de winkel ben begonnen. Daarom is er een merel in het logo te zien.” Liever vertelt Sandra over wat ze het allerleukste vindt aan haar werk.

(Lees verder onder de foto van de winkel van Sandra)

Foto: Naturals by San

Op zoek naar spullen die niet iedereen heeft

“Ik vind het heel leuk om op zoek te gaan naar spullen die niet iedereen heeft. Ik heb een sport gemaakt van het inkopen van spullen. Alles is op een bepaalde manier gemaakt. Denk aan: gemaakt door mensen met een beperking, handgemaakte of fairtrade-spullen. Ik koop veel in vanuit Marokko, Nepal, India en Scandinavië. Met natuurlijke materialen zoals linnen, katoen en wol.

 ‘In dit steegje helpen we elkaar’

Met mooie toekomstdromen voor de winkel is Sandra momenteel niet echt bezig. Het hoofd boven water houden en de winkel laten blijven bestaan is nu het belangrijkst. “Daarom ben ik ook een webshop begonnen”, vertelt Sandra. “Ik geef mezelf een bepaalde periode om het uit te proberen en draaiende te houden. Ik zou het al fijn vinden om uit de kosten te komen qua vaste lasten en voorraad. Het mooiste zou zijn als ik mijn inkomsten eruit kan halen in de toekomst. In dit steegje is het gelukkig heel gezellig, we lopen bij elkaar binnen en we helpen elkaar. Iedere dag als ik de sleutel omdraai, word ik er weer blij van dat ik deze winkel begonnen ben.”

Op naar de toekomst

Sandra koopt graag dingen in waar ze zelf heel blij van wordt. “Dan hoop ik dat andere mensen dat thuis net zo leuk vinden”, vertelt ze. “Ik deel veel van mijn winkel op Instagram. Wat ik laat zien, komen mensen graag in het echt bekijken in mijn winkel. Maar, het is stil wel in de stad. Het is maar een klein winkeltje en ik houd me natuurlijk aan de regels. Ik hoop daarom dat we er snel vanaf zijn. We zijn namelijk afhankelijk van onze vaste klanten, dagjesmensen en toeristen. De horeca is dicht en je kunt daardoor niet naar het toilet. Dat belet mensen soms om te gaan winkelen. Het voordeel is wel dat als ik het in deze moeilijke tijd red, dat ik het in een normale tijd helemaal wel moet redden.”


Meer over Naturals by San ontdekken?

Naturals by San

Gesloten11:00 - 17:30

Pieterskerk-Choorsteeg 6, Leiden

Lees ook:

Van Maanen aan Tafel

Voor alle thuischefs: 4 x leuke kookwinkels in Leiden

Nu we dit jaar een stuk minder uit eten kunnen dan normaal, moeten we zelf maar de keuken in duiken....
Fletcher Wellness Hotelkamer Leiden

Winnen: een overnachting mét uitzicht over de stad, ontbijt en wellness bij Fletcher Wellness-Hotel Leiden

Overnachten bij Fletcher Wellness-Hotel Leiden is een feestje. Genieten van de wellness, uitslapen i...
Dieuwke met haar zoontje Bo op de trap bij de Koornbrug

7 x leuk volgens local Dieuwke: van trouwen in het Huigpark tot een biertje bij De Catwalk

De beste tips, die komen van stadsgenoten. Want wie in een stad woont en leeft, kent de allerleukste...