Mascha (38) studeerde geneeskunde maar werd kok: ‘Na Masterchef ging alles in een stroomversnelling’

Door Lotte van den Elsen 17 april 2019

Deze week schotelen wij jullie weer een hele leuke én smakelijke ‘Ondernemer uitgelicht’ voor. Ja lieve lezers, dit wordt een interview om je vingers bij af te likken! Wij waren namelijk op bezoek bij Mascha in haar kookstudio Passion Food. Zij vertelde ons alles over haar kookkunsten, haar bedrijf en haar deelname aan Masterchef.

De kookstudio

In de Herenstraat, vlakbij het Plantsoen, vind je kookstudio Passion Food. We komen binnen in een gezellige, open ruimte met een grote keuken waar allerlei lekkere geuren vandaan komen. In deze kookstudio gebeurt van alles: er worden workshops en cursussen gegeven, catering en afhaalmaaltijden bereid en je kunt er koffie drinken of lunchen. Aan het hoofd van dit alles staat Mascha. Zij begroet ons en met een kop thee nemen we plaats aan één van de tafels. We kijken even om ons heen en zien overal dingen die met koken te maken hebben: schilderijen van eieren, grote kookboeken met foto’s en overal potten met kruiden en andere levensmiddelen. Ook spotten we iets anders opvallends: een wand vol met kindertekeningen. ”Van mijn zoontje,” vertelt Mascha. Ze is drie maanden geleden moeder geworden van de tweede, maar staat nu alweer achter het fornuis.

Van Wageningen naar Leiden

Voor we beginnen over het bedrijf, willen we natuurlijk eerst iets meer weten over Mascha zelf. ”Ik kom oorspronkelijk uit de omgeving van Wageningen, maar ik ben voor mijn studie naar Leiden gekomen. Ik studeerde geneeskunde en zat bij studentenvereniging Quintus.” Tijdens haar studietijd was ze vast en zeker een populaire huisgenoot, want Mascha stond toen al graag in de keuken. ”Ik kookte altijd voor mijn huisgenoten en vriendinnen. Dat vond ik helemaal prima, want ik hoefde nooit af te wassen.”

Beeld: indebuurt Leiden

De keuken in

Mascha begon het koken serieuzer te nemen toen ze werd gevraagd om een borrel te cateren. ”Dat vond ik heel spannend, zo’n catering verzorgen vanuit mijn eigen keukentje. Maar ook ontzettend leuk.” Na de geslaagde borrelhapjes werd Mascha al snel teruggevraagd voor nog een cateringklus, deze keer voor ontbijt, lunch en diner. ”Toen dat lukte, kwam het in mij op: misschien vind ik dit wel leuker dan geneeskunde.” Dat Mascha besloot om niet als dokter maar als kok aan de slag te gaan, leidde tot wisselende reacties. ”Er waren veel mensen die zeiden: hè hè, eindelijk! Maar er waren ook mensen die het zonde vonden van mijn studie. Dat maakte me wel wat onzeker, ja.”

Masterchef

Als Mascha toen had geweten wat er nog allemaal op haar pad zou komen, had ze de twijfel vast overboord gegooid. Haar bedrijf kreeg meteen opdrachten en al snel kwam er iets nieuws op haar pad. ”Het programma Masterchef kwam naar Nederland, dit was in 2010. Ik had altijd geroepen dat als dit er ooit zou komen, dat ik mee zou doen. Dus toen moest ik wel,” vertelt Mascha lachend. ”Ik dacht eerst: als ik die audities haal, dan zit ik bij de beste 50 koks van Nederland. Dat is een hartstikke mooie prestatie. Maar tot mijn verbazing ging ik door naar de laatste 25 en toen naar de laatste 12. Tja, en toen ik daar was beland, wilde ik ook echt heel graag winnen.”

Beeld: indebuurt Leiden

Naar de finale

Mascha vertelt open over hoe ze terugkijkt op haar deelname aan Masterchef. ”Het was een intensieve tijd, waarbij drie maanden lang echt alles om het programma en om het koken draaide. Aan het begin ben je je erg bewust van de camera’s, maar al snel vergeet je ze. Je bent teveel bezig met het koken, om te letten op de camera’s. Blijkbaar zei ik vaak per ongeluk grappige dingen, want in de teasers van de show zag ik mijzelf vaak terug. Ik word ook nog steeds vaak aangesproken op mijn deelname.” Dat Mascha in de finale op de tweede plek eindigde, was voor haar wel pijnlijk. ”De prijs zelf maakte mij niet eens zoveel uit, maar ik ben erg perfectionistisch en ging helemaal voor de winst. Ik was dus oprecht best teleurgesteld dat ik niet won.”

‘Er was een incident met mijn auto en 10 liter pompoensoep’

Passion Food

Ondanks dat Mascha niet op de eerste plaats eindigde, heeft Masterchef haar heel veel gebracht. ”Alles kwam in een stroomversnelling. Ik ging vijf maanden aan het werk in een restaurant om wat technieken te leren en daarna richtte ik mij vol op mijn eigen bedrijf. Al negen maanden na Masterchef had ik fulltime werk met mijn bedrijf. Echt super dus!” Ondanks het succes begaat Mascha – net als iedereen – wel eens een blunder. Wanneer wij haar hiernaar vragen, weet ze er direct een te noemen. ”Er was een incident met de achterbank van mijn auto en tien liter pompoensoep,” begint Mascha lachend. ”Het kwam erop neer dat heel mijn achterbank vol lag met pompoendrap en dat ik in de vrieskou de onderkant van mijn auto soepvrij stond te maken.”


Meer over Passion Food ontdekken?

Passion Food lunch

Gesloten10:00 - 17:00

Herenstraat 43E, Leiden

Bekijk meer:lunch

Lees ook:

Wladimir (33) bedacht een kroegentocht-app voor Leiden: ”Ik wil meer reuring in de stad”

Deze week hebben wij weer een erg leuke 'Ondernemer uitgelicht' voor je klaar staan. Namelijk het ve...
schommelen

Wat een (kroeg)bazen! 3 x deze Leidenaren hebben een café in Leiden

Wij van indebuurt zijn regelmatig in de kroeg te vinden. Vaak met een biertje in onze hand, maar som...