Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leonie maakt lockdown portretten in Leiden: ‘Een herinnering aan deze gekke periode en voor het goede doel’

Door Lidwien Arndt 15 april 2020

Leonie is freelance fotograaf met een eigen studio in Leiden. Zelf woont ze nét over de grens in Leiderdorp. De coronacrisis zette een streep door een groot deel van Leonie’s geplande opdrachten. Nu gebruikt ze die ‘vrije tijd’ om haar passie te combineren met een goed doel: ze maakt portretten van mensen achter hun raam en 70 procent van de opbrengst gaat naar ‘Because we Carry’.

Leonie: “In Nederland kunnen we ‘veilig’ in ons huis blijven, achter het glas. Op het Griekse eiland Lesbos zitten soms wel duizenden vluchtelingen in kampen. Zij hebben de luxe niet en kunnen zich dus ook niet goed beschermen tegen het coronavirus. Ik wil hun helpen.”

Helpen op afstand

Zo start Leonie haar verhaal over waarom ze is begonnen met het maken van lockdown portretten. “Ik ben erg begaan met de vluchtelingen in Zuid-Europa en heb contact gezocht met verschillende hulporganisaties. Zo kwam ik bij Because we Carry terecht, een organisatie die vluchtelingen helpt op Lesbos. Zelf ‘fysiek’ daar zijn om te helpen kan niet. Maar met het geld dat ik ophaal, kan deze organisatie de vluchtelingen weer beter helpen.”

Crowdfunding-actie

Dat geld ophalen doet Leonie via een crowdfundigactie die ze sinds een week is gestart. Iedereen kan doneren vanaf €20,- en binnen een week haalde de fotografe al bijna 1600 euro op. Met de donatie steunen mensen niet alleen het goede doel, ze houden er ook nog een bijzonder portret aan over. Want van iedere ‘doneerder’ maakt Leonie een foto, vanachter het woonkamer- of keukenraam.

Beeld: Leonie van der Helm
Beeld: Leonie van der Helm
Beeld: Leonie van der Helm

Herinnering

De reacties tot nu toe zijn erg positief: “Mensen vinden het mooi om een foto te hebben als herinnering aan deze gekke periode.” De portretten die Leonie maakt zijn zwart-wit. Dit doet ze bewust, om het vervreemdende effect van de coronacrisis te benadrukken.

Zo werkt het

Interesse? Leonie legt haar werkwijze uit: “Iedereen die doneert via de website krijgt een berichtje voor een afspraak. Ik moet alles inmiddels op een excelsheetje bijhouden, zodat ik de slimste route door Leiden en omstreken kan fietsen.” Op het afgesproken tijdstip komt Leonie bij je langs met haar camera. Ze maakt de foto’s “en meestal eindigt het in een heel gezellig praatje op afstand”.

Lees ook:

Verzoekplaatjes draaien op de stoep: ‘Muziek verbindt en laat mensen glimlachen’

Het trio achter Plaatjes vullen Gaatjes draait normaal vinylplaatjes op feesten en partijen. Maar do...

Even geen Maxi Club, maar binnenkort wél Maxi Radio

Maxi Club is een van de bekendste clubavonden in de Leidse Wibar. Achter dit concept zit een groep j...

Help ook mee: Charlotte uit Leiden verzamelt oude smartphones voor ouderen in sociaal isolement

Charlotte werkt als onderzoeker bij het LUMC op de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde....