Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kasper en David starten iets nieuws in Leiden: ‘Een sportieve ontdekkingsreis voor kinderen’

Door Lidwien Arndt 30 augustus 2020

Heb jij je hele leven gevoetbald? Of tennis je al sinds je achtste? Niet gek, veel kinderen kiezen een sport en proberen nooit meer iets anders. Terwijl het juist belangrijk is om meerdere sporten te beoefenen, aldus Kasper Averink (27) en David Fliers (44). Twee Leidse sportmannen én oprichters van multisportclub Fundamental Sports. Een club waar kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende sporten. “Als je als kind al ontdekt waar je goed in bent en vooral, wat je leuk vindt, dan heb je daar de rest van je leven plezier van!”

Een kleine introductie, want wie zijn deze twee Leidenaren? Kasper is topsporter en basketbalde jarenlang in Leiden. Nu speelt hij voor het Nederlands 3×3 basketbalteam en geeft daarnaast regelmatig sportclinics. David is opgegroeid in het noorden van het land, maar woont inmiddels al járen in ‘onze’ stad. Ook hij heeft zijn hele leven veel en op hoog niveau gesport en is nu regelmatig te vinden bij badmintonclub de Spotvogels.

Meer (verschillende) sporten

Kasper en David kennen elkaar via de studie Sportpsychologie en raakten aan de praat over frustraties en ambities. Kasper: “Ik had het geluk dat ik vroeger verschillende sporten kon uitproberen, maar veel kinderen hebben die kans helemaal niet. Bijvoorbeeld omdat ze het niet kunnen betalen of omdat de ouders bepalen welke sport ze gaan doen. Steeds meer onderzoek wijst uit dat het juist belangrijk is om, als je jong bent, meerdere sporten te beoefenen. Dat is supergoed voor je motorische ontwikkeling.”

David, zelf vader van twee kids, vult aan: “Daarnaast zie ik het ook bij mijn kinderen, ze sporten en bewegen te weinig op school. Dat zou ik graag anders zien, want ik denk dat sport een middel is om verder te komen in je leven. Ook buiten het veld.”

Van idee tot pilot

Al pratende komen ze op het idee om ‘iets’ te doen met multisport in Leiden, een sportclub waar kinderen van 4 tot 12 jaar met meer dan één sport in aanraking komen. “Een soort ontdekkingsreis naar welke sport ze nou echt leuk vinden”, legt David uit. Met dat idee kloppen ze aan bij STAD Leiden, want daar moet je zijn als je een tof idee hebt maar wel wat hulp kunt gebruiken bij de uitvoering.

En zo, samen met STAD, starten Kasper en David hun ‘Fundamental Sports’. Kasper: “In de naam zit fun, fundament én mental. Want het is leuk én een uitstekende basis voor kinderen, zowel fysiek als mentaal.”

Persoonlijk en laagdrempelig

“Samen met onder andere sportpsychologen en fysiotherapeuten hebben we een multisportprogramma ontwikkeld. We beginnen met een pilot: vijf weken lang kunnen kinderen één keer per week bij ons komen trainen.” Elke training doen de kinderen twee of drie verschillende sporten. Geen competitie, want Kasper en David vinden ‘meedoen is belangrijker dan winnen’.

Door wat grote sponsoren kan de contributie laag blijven en dat is precies wat de mannen willen: Fundamental Sports moet toegankelijk zijn voor iedereen. Naast de partners die Kasper en David financieel steunen, werken ze ook samen met enthousiaste trainers. Kasper: “Sportverenigingen worden vaak gedragen door vrijwilligers, bij Fundamental Sports willen we werken met professionals die niet alleen verstand hebben van het spelletje, maar ook van coaching en sport in het algemeen. Eén van de trainers is sportpsycholoog bijvoorbeeld, de ander weer gymleraar.”

Grootse plannen

En wanneer is de pilot geslaagd? “Als de kinderen én de ouders enthousiast zijn”, antwoordt David. “Na die eerste weken gaan we kijken of het aanslaat, of de kinderen het leuk vinden om op deze manier met sport bezig te zijn. Is het antwoord ja, dan kunnen we door en nieuwe subsidies aanvragen. En ja, wie weet kent heel Nederland dit multisport-concept wel over een tijdje!”

Ben je van dit verhaal nou superenthousiast geworden? (Je kids) aanmelden voor de pilot kan nog steeds. Op de website van Fundamental Sports vind je meer informatie en een aanmeldformulier.

Lees ook:

Grillen en gieren: Jochem Myjer te gast bij kookserie van BBQ-chef Ralph de Kok

Ralph de Kok ken je misschien wel van 'Ik BBQ voor jou', op SBS 6. De bekende grillmaster heeft ook ...

Elles heeft een club voor kinderen waar álles mogelijk is: ‘Het zijn dan ineens allemaal ondernemertjes’

Vol energie en enthousiasme vertelt Elles Verhoef (33) over haar stichting: Mixclubs. Een ondernemer...

Leuk volgens local Marit: ‘Je zit er zo fijn buiten, in dat stiekeme steegje’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft, kent de allerleukste plekj...