Jurist Zoë (31) knapt in haar vrije tijd meubels op: ‘Het meeste leerde ik van mijn vader’

Zoë aan het werk | Beeld: Privébeeld Zoë

In het dagelijks leven is Zoë (31) jurist, maar in haar vrije uurtjes doet ze iets heel anders. Dan verzamelt ze vintage spullen, die ze vervolgens ook nog eens zelf opknapt! In een korte tijd groeide haar bedrijf en Instagramaccount uit tot een succes. Daar wilden wij alles over weten!

Wie is Zoë?

Voordat we de wereld van houtbewerking en vintageshoppen instappen, willen we natuurlijk eerst meer weten over Zoë zelf! Wie is deze vrolijke 31-jarige Leidenaar? ”Ik ben opgegroeid in Zoetermeer en woon nu vier jaar in Leiden. Ik woon hier samen met mijn vriend. In het dagelijks leven heb ik een gewone kantoorbaan, ik werk als jurist in Den Haag. De weekenden besteed ik vooral aan mijn bedrijf.”

Babybornzitjes maken

Handigheid is er bij Zoë met de paplepel ingegoten. Haar vader was altijd in zijn schuur aan het klussen en opknappen, hij was gek op houtbewerking. Ook bij Zoë zat die liefde er al vroeg in. Van haar vader leerde ze hoe ze haar eigen meubeltjes kon maken. ”Met hem samen timmerde ik bijvoorbeeld een zitje voor mijn babyborn. Ik vond het als kind al héél leuk om te klussen.”

Uit de coronasleur

Jaren later, in 2021, laait de passie van Zoë opnieuw op. En dat komt mede door de lockdowns. ”We zaten – net als de rest van Nederland – veel thuis en er was weinig te doen. Om mezelf te vermaken ging ik regelmatig naar de kringloop. Daar kwam ik zoveel leuke spullen tegen, dat al gauw ons hele huis vol kwam te staan. Op een gegeven moment dacht ik: ik kan niet alles houden, er móeten dingen weg. Zo ben ik uit noodzaak begonnen met het verkopen van mijn spullen. Stoelen, kasten en andere meubels die ik had gekocht en zelf had opgeknapt, maar waar geen plek mee voor was.”

Vintage en tweedehands meubilair en accessoires | Beeld: Zoë

Van noodzaak tot Instagramhit

En met het verkopen van haar eigen meubels, begint het balletje al snel te rollen. Zoë merkt dat mensen erg geïnteresseerd zijn in haar spullen en dat ze ook graag in tweedehandswinkels naar nieuwe pareltjes blijft speuren. En niet alleen in winkels, ook vlooienmarkten en Marktplaats houdt Zoë in de gaten. ”Zo ontstond het idee om spullen te gaan inkopen, opknappen en doorverkopen. Dat bleef niet alleen bij meubels, maar ook bij accessoires zoals vazen en fotolijstjes. Mijn bedrijf Vintage Love Leiden was geboren.” Op haar Instagrampagina deelt Zoë haar werk. ”Volgers vragen me ook geregeld om tips voor het opknappen van hun eigen spullen, dat vind ik heel leuk!”

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Tekst loopt door onder afbeelding

Duurzaam én stylish

Duurzaamheid is voor Zoë een grote motivatie om te doen wat ze doet. ”Ik vind het zonde als dingen worden weggegooid. Zoveel oude spullen zijn namelijk kwalitatief heel goed, die kun je makkelijk een tweede, derde of tiende leven geven.” Ook in haar manier van werken denkt Zoë aan duurzaamheid. ”Ik verpak en verstuur alles zo bewust mogelijk. Bijvoorbeeld door oude kranten te gebruiken en tweedehands dozen.” Behalve haar streven naar duurzaamheid kan Zoë ook veel liefde in haar werk kwijt. ”Ik heb een cursus gedaan bij Retouch Restyling, daarin leerde ik veel over het schoonmaken, opknappen en restylen van spullen. Ook haal ik veel tips gewoon van internet.”

Toekomstplannen?

Wij zijn benieuwd: is Zoë van plan haar juristenbestaan op te zeggen voor een fulltime business in vintage en tweedehandsspullen? ”Voorlopig niet. Binnenkort gaan mijn vriend en ik eerst een lange reis maken, dan komt mijn zaak sowieso op een laag pitje te staan. Daarna zou ik het graag wel weer oppakken. Hopelijk kan ik zo nog veel meer spullen een nieuw leven geven.”

Bijzonder beroep

Heb jij ook een bijzonder beroep of een bijzondere bijbaan? Wij horen er graag over! Mail naar [email protected]

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Chu Tran maakt Vietnamees streetfood: ‘Van een hapje tot uitgebreid buffet’”

Chu Tran maakt Vietnamees streetfood: ‘Van een hapje tot uitgebreid buffet’

Aangeboden door Qredits

da lat cuisine
Ga naar “Edwin runt een spellenwinkel in de stad: ‘Ik geef graag advies en help je het leukste spel vinden’”

Edwin runt een spellenwinkel in de stad: ‘Ik geef graag advies en help je het leukste spel vinden’

Aangeboden door Unbox Now

Edwin De Vliegershop
Ga naar “Bas (56) maakt bowlingballen op maat: ‘Er zijn in Nederland maar 6 mensen die dit werk doen.’”

Bas (56) maakt bowlingballen op maat: ‘Er zijn in Nederland maar 6 mensen die dit werk doen.’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

  • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99”

Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Robijn vloeibaar wasmiddel of caps van € 22,47 voor € 7,49”

Robijn vloeibaar wasmiddel of caps van € 22,47 voor € 7,49

  • Hoogvliet
  • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Luxuriance Lights ledkerstverlichting in druppelvorm voor € 15,95”

Luxuriance Lights ledkerstverlichting in druppelvorm voor € 15,95

  • Action
  • Geldig t/m 29 november 2022