Irina en Oleg van Bel Air Diner: ‘Zelfs Amerikanen zijn onder de indruk’

Aangeboden door Bel Air Diner 19 december 2018

Deze week in ‘Ondernemer uitgelicht’ gaan wij langs bij themarestaurant Bel Air Diner in Leiden. Dit 50’s style American diner is sinds april te vinden aan het Noordeinde. Wij spraken de creatieve ondernemers achter dit bedrijf.

Klaar voor kerst

Als we binnenkomen worden we hartelijk ontvangen door Irina en Oleg. Zij zijn de afgelopen dagen druk bezig geweest met hun restaurant op en top in kerststemming te brengen. Kerstfeetjes op de tafels, een grote kerstboom en zelfs Elvis heeft een kerstmuts op. Wat een gezelligheid!

Even voorstellen

We nemen plaats op één van de red banks en vragen Irina en Oleg om zich even aan ons voor te stellen. ”Ik ben Irina, ik kom oorspronkelijk uit Rusland en ik ben naar Nederland gekomen om te studeren. Ik heb eerst de Nederlandse taal geleerd en toen ben ik bedrijfskunde gaan studeren in Den Haag.” Oleg: ”Ik kom uit Oekraïne en verder eigenlijk hetzelfde verhaal: ik heb ook business gestudeerd in Den Haag.” Dezelfde studie, is dat ook hoe de twee elkaar hebben ontmoet? ”Nee, wij hebben elkaar ontmoet voor we naar Nederland kwamen, in een plaats vlakbij de Zwarte Zee,” vertelt Oleg. Het stel heeft twee zonen van 24 en 15 jaar.

Beeld: indebuurt Leiden

Het idee

Nu zijn wij benieuwd: hoe zijn Oleg en Irina erop gekomen om een 50’s diner te beginnen in Leiden? Daar blijkt een grappig verhaal achter te zitten! Irina werkte een tijd bij Defensie en toen daar werd gereorganiseerd, kreeg zij de mogelijkheid om met goede voorwaarden weg te gaan. Irina zat een tijdje thuis, maar wilde graag aan de slag gaan. ”Ik dacht: als ik geen leuke baan vind, dan gaan we gewoon zelf iets beginnen.” Uiteindelijk was het hun jongste zoon die Oleg en Irina op een idee bracht. Oleg: ”Hij zei: jullie moeten een McDonald’s gaan beginnen!” Tja, dat is natuurlijk de droom van elk kind. Irina moest nog even goed over het idee nadenken. ”Ik dacht: ik wil geen doorsnee friettent. Maar als we nu iets doen met écht lekker eten en veel ambiance, dan kan het iets heel leuks worden.”

‘Onze jongste zoon zei: begin een McDonald’s!’

Bel Air Diner

Zo gezegd, zo gedaan. Irina kon zich helemaal uitleven in het bedenken van Bel Air Diner. ”Ik wil vooral dat mensen écht kunnen genieten wanneer zij hier zijn, dat is mijn grootste doel,” vertelt ze ons. Een Amerikaanse diner ligt helemaal in Irina’s straatje, omdat zij zelf ook een tijdlang in Amerika heeft gewoond. ”Dat was in Minneapolis, Minnesota. Ik werkte ook in een echte authentieke diner toen,” vertelt ze. Irina wil naast de Amerikaanse keuken, ook een echte beleving creëren in haar restaurant. ”De ervaring en het eten zijn bij ons even belangrijk, het moet een totaalplaatje zijn,” vertelt ze.

Eigen favorieten

En wat staat er dan zoal op de kaart bij Bel Air Diner? ”Wij hebben hele aparte dingen op het menu staan,” vertelt Oleg. ”Om een paar voorbeelden te noemen: kangoeroe, wild zwijn en hert. We maken het vlees in een houtskooloven.” Daar is Oleg erg blij mee: ”We hebben echt van alles: T-bones, spareribs en dry aged steaks bijvoorbeeld.” Dan is er nog iets waar Oleg en Irina supertrots op zijn: hun American 50’s milkshakes. Irina: ”We hebben een hele menukaart met milkshakes. Gewone, maar ook met alcohol. We hebben allerlei bijzondere smaken, zoals pindakaas en oreo. We hebben zelfs een speciale variant vernoemd naar John Travolta. Dat is er een met bourbon, een verwijzing naar de film Pulp Fiction.”

Hotspot

Ondanks dat Bel Air Diner nog niet zolang open is, weten liefhebbers het plekje goed te vinden. ”Grappig is dat Leidenaren soms nog niet eens weten dat het hier zit, terwijl er tegelijkertijd mensen uit alle hoeken van het land naar ons toe reizen. Er komen hier heel veel Amerikanen, die vinden ons diner fantastisch. Echte themadiners als deze hebben ze zelfs in Amerika niet meer zo veel,” aldus Oleg. Daarnaast is er ook een andere reden dat veel mensen over Bel Air Diner horen of lezen, namelijk door bekende bloggers en YouTubers die er eten. ”Die herken ik zelf eerlijk gezegd niet,” zegt Oleg droog. ”Maar dan hoor ik van werknemers of van andere bezoekers dat het bekende Nederlanders zijn. Ze maken foto’s voor Instagram en soms worden hier ook filmopnames gemaakt.”

Beeld: indebuurt Leiden

American experience

Wij snappen wel dat Bel Air zo populair is onder YouTubers en Instagrammers, het is natuurlijk een hele fotogenieke plek. Dankzij de rode banken, de hoge krukken, de jukebox en de decoraties waan je je écht in het Amerika van de jaren ’50. Oleg: ”We willen hier een hele ervaring creëeren, zodat mensen hier kunnen dineren maar ook kunnen borrelen. Uiteindelijk willen we dit uitbreiden met livemuziek, dansavonden en bijvoorbeeld karaoke.” Nou, als het zover is, dan zijn wij zeker van de partij. Eerst dronken worden aan milkshakes en dan losgaan met Elvis op de dansvloer, dat is toch een (Amerikaanse) droom die uitkomt!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Bel Air Diner. Meer over Bel Air Diner ontdekken?

Bel Air Diner restaurants en horeca

Nu gesloten17:00 - 23:00

Noordeinde 49, Leiden

Bekijk meer:restaurants en horeca