Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het idee van de Leidse Berend en Martin kan binnenkort in alle HEMA-winkels liggen: ‘Dit is voor ons echt een big deal’

Door Lidwien Arndt 16 september 2020

Je herkent het vast wel: de laatste vijf doekjes van je make-up-remover zijn al-tijd uitgedroogd. Of je wilt wel koken met verse kruiden, maar hebt gewoonweg de ruimte niet om ze zelf te kweken. Het Leidse duo Berend en Martin bedenkt oplossingen voor dit soort zaken. En met hun creatieve ideeën timmeren ze hard aan de weg. Dat bewijst ook de finaleplek in de HEMA Design Contest. Supercool natuurlijk, maar hoe kóm je tot zo’n idee? En is ‘ideeën bedenken’ dan hun baan? Tijd om even te kletsen met deze creatieve Leidenaren. 

Ze hebben elkaar op het rugbyveld in Leiden ontmoet. Berend (29) studeerde bedrijfskunde, schrijft een kinderboek en werkt als begeleider in de geestelijke gehandicaptenzorg. Martin (27) studeerde product design en werkt nu vier dagen per week als productontwerper. Wat hen naast het rugbyveld samenbracht, is een gedeelde liefde voor het ‘maken en bedenken’ van dingen.

Daarom werken Berend en Martin nu elke vrijdag aan hun eigen bedrijf: “Tijdens mijn studie kwamen we – eigenlijk per toeval – in aanraking met een ontwerpwedstrijd van Battle of Concepts“, vertelt Martin. “We wonnen de tweede prijs, vonden het superleuk en dachten: waarom gaan we dít niet samen doen?” En zo is Beer & Baar ontstaan, het ontwerpbedrijf van de twee Leidenaren.

Ervaring opdoen

Met maar weinig ervaring een bedrijf starten, betekent wel dat je eerst moet laten zien dat je daadwerkelijk kúnt wat je belooft. “Daarom hebben we besloten een half jaar lang met ontwerpwedstrijden mee te doen en ervaring op te doen”, legt Berend uit. Niet zonder succes, want het duo heeft al vier prijzen in de wacht gesleept. “Het werkt als volgt: bedrijven hebben een probleem en leggen dat neer bij partijen als Battle of Concepts. Een probleem kan heel breed zijn of juist heel specifiek. Zo hebben we al een idee bedacht voor ‘het fietspad van de toekomst’, maar ook voor Nivea dat op zoek was naar een manier om hun gezichtsdoekjes langer fris te houden.”

Het verhaal gaat verder onder de afbeelding

Als ontwerper bedenk je dus eigenlijk een creatieve oplossing voor een maatschappelijk probleem of een handig product wat nog niet bestaat. Maar, een vergelijking met Willie Wortel of de titel ‘uitvinder’ vinden ze niet passen. Berend: “Het is eerder ‘ontwerper of bedenker’. Ik vind dat je jezelf pas een uitvinder mag noemen als je een nieuw MRI-apparaat bedenkt, of iets in die richting.”

Het ontwerpproces

Een van de grootste wedstrijden in ‘ontwerpland’ is de HEMA Design Contest. Ook Martin en Berend besloten mee te doen. De opdracht was: ontwerp een oplossing die de tijd die je met dierbaren thuis doorbrengt beter, leuker en makkelijker maakt. Martin: “Om met een creatieve oplossing te komen voor zo’n opdracht, moet je vrij kunnen denken. Niet: o nee, dat ga ik niet zeggen want dat is dom. De filter moet eraf. Juist dán komen de beste ideeën naar boven. En Berend mag dan geen creatieve achtergrond hebben, hij heeft die filter ook niet én dat is precies wat ons een goed duo maakt. Hij komt met honderd verschillende ideeën en ik kader het af, zorg dat er tien echt goede ideeën overblijven. Zo vullen we elkaar aan.”

Berend: “We gingen bij onszelf na wat er voor ons is veranderd de afgelopen tijd. Ik ben bijvoorbeeld meer bezig in de tuin en met het ‘vergroenen’ van het huis. Gaandeweg, al brainstormend, kwamen we op het idee dat iedereen een kruidenpotje in huis zou moeten kunnen hebben. Ook als je geen ruimte hebt om eindeloos potjes in je keuken neer te zetten. Wat je wel altijd hebt, is een keukenkastje. En zo is ‘de Kruiderij’ geboren: een hangsysteem voor drie plantenbakjes die met een riem aan de deur van de keukenkastjes hangt.

Het verhaal gaat verder onder de afbeelding

De Kruiderij. Beeld: HEMA

Bijschaven en verbeteren

Maar, dan ben je er nog niet: “Het begint bij een idee en dat idee moet je steeds bijschaven en verbeteren. Nu zijn we bijvoorbeeld aan het kijken naar de juiste manier om de potjes te bewateren. En ook van HEMA zelf krijgen we feedback, wat we dan weer moeten verwerken. Daarnaast krijgen we ook hulp van vrienden. Gelukkig hebben we veel creatieve geesten om ons heen, die ons ook van slimme feedback voorzien.”

Toekomstplannen

En nu? Martin en Berend kunnen twee prijzen winnen: de publieksprijs en/of de juryprijs. Martin: “Beide winnende producten komen uiteindelijk in de schappen bij HEMA, maar alleen op de publieksprijs kan iedereen stemmen. Daar zetten we ons netwerk voor in: familie, vrienden, noem het maar op. Maar we hopen dat de aandacht die de wedstrijd krijgt in Volkskrant ons ook stemmen oplevert, dat mensen ons idee gewoon écht tof vinden.” Wil jij een Kruiderij in je keuken? Je kunt nog op het Leidse duo stemmen tot 22 september.

Berend: “En verder? Ja, het is onze droom om hier echt ons werk van te maken. Nu hebben we ernaast nóg een baan. We hopen dat we op een gegeven moment gewoon voor opdrachtgevers aan de slag kunnen. Nu eerst HEMA, dat is voor ons ook echt wel een big deal. Het is een grote, bekende wedstrijd waar je – als je wint – ook nog eens betrokken wordt bij de productie van jouw idee.” Maar, of ze nou winnen of niet: Beer & Baar zijn nog lang niet klaar met ideeën bedenken!


Meer over Beer & Baar ontdekken?

Beer & Baar dienstverlening

GeopendHele dag

Prins Hendrikplein 6 , Leiden

Bekijk meer:dienstverlening

Lees ook:

Kasper en David starten iets nieuws in Leiden: ‘Een sportieve ontdekkingsreis voor kinderen’

Heb jij je hele leven gevoetbald? Of tennis je al sinds je achtste? Niet gek, veel kinderen kiezen e...

Elles heeft een club voor kinderen waar álles mogelijk is: ‘Het zijn dan ineens allemaal ondernemertjes’

Vol energie en enthousiasme vertelt Elles Verhoef (33) over haar stichting: Mixclubs. Een ondernemer...
Zoets van Sophie

Zoets van Sophie: zelfgemaakte Leidse nougats als cadeautje in je brievenbus

Sophie (42) heeft een uit de hand gelopen hobby: nougat, karamel, siroop en jam maken. Eerst gaf ze ...