Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Henny maakt Leidse voordeurbordjes: ‘Het is een uit de klauwen gelopen hobby’

Door Sophie Halstein-Omtzigt 26 oktober 2020

Henny de Vos heeft hobby’s. En veel. Een van de hobby’s van de Leidenaar, die in het dagelijks leven timmerman is, is het zelf maken van decoraties voor in en om het huis. Die spullen verkoopt hij in zijn decoratieloods. Een ruimte met hoog mancave-gehalte: een barretje met krukken, zelfgemaakte lampjes van bierblikjes en een gezellig sfeertje.

Henny heeft een deel van zijn werkplaats omgebouwd tot minishowroom. “Een hobbyhokkie, zo kun je het wel noemen”, vertelt Henny. “Ik maak die dingetjes allemaal gewoon omdat ik het leuk vind en hoef er niet de hoofdprijs voor te hebben. Dat mensen thuis decoratie van mij hebben hangen, dát vind ik eigenlijk het allerleukste. Het is een uit de klauwen gelopen hobby.”

Zo begon het

Bijna alle spullen die je in de loods ziet, heeft Henny thuis ook staan. “Thuis heb ik alles in dezelfde stijl met ijzeren randen eromheen. Het moet allemaal wel kloppen, dus mijn eigen lampen, kasten, tafels maak ik zelf. Daar begon het mee. Doordat ik voor thuis dingen zelf ging maken, kwam ik op het idee om het ook te gaan verkopen.”

Zijn vrouw heeft de eerste keus

Het allerleukste in zijn loods vindt Henny de lamp die hij van kettingen heeft gemaakt. Zijn vrouw Yvonne vindt zijn hobby gelukkig ook hartstikke leuk. “Als ik iets leuks maak en Yvonne wil dat graag hebben, dan maak ik er meteen twee.”

“Als ik iets verkoop dan koop ik weer spullen om nieuwe dingen te bouwen.”

Een hok vol

“Ik vind weleens een fiets of een lamp”, vertelt Henny. “Daarna ga ik nadenken wat ik ervan kan maken. Die fiets zaag ik in tweeën en die plaats ik op een wandbord en van de oude lamp maak ik weer nieuwe. Vandaar dat mijn hele hok vol staat met materiaal dat ik kan hergebruiken. Ik ben al veel te veel aan het verzamelen. Maar als iemand een idee heeft om daar iets van te maken, dan pak ik dat en kan ik er wel meteen mee aan de slag.”

(Lees verder onder de foto’s)

De favoriete lamp van Henny (Beeld: indebuurt Leiden)
Wanddecoratie (Beeld: indebuurt Leiden)
Thuis heeft Henny deze lamp ook hangen (Beeld: indebuurt Leiden)
Lampen gemaakt van bierblikjes (Beeld: indebuurt Leiden)

Inspiratie

Henny kijkt veel op Pinterest om ideeën op te doen. “Daar haal ik veel van mijn inspiratie vandaan. Het idee om met gebruikte hoefijzers en een oude hamer een flessenhouder in de vorm van een hondje te maken bijvoorbeeld. En als ik die dan verkoop, koop ik weer materiaal om nieuwe dingen te maken.”

Voor de gezelligheid

Mensen komen ook gewoon voor de gezelligheid bij Henny langs. “Ik heb een koffiebarretje gemaakt waar we gezellig kunnen zitten met één of twee mensen die wel eens wat kopen of ideeën hebben. Ze hoeven de deur trouwens ook niet plat te lopen, want als ik de loods leegverkoop, moet ik in één keer heel hard werken om het weer te vullen.”

(Lees verder onder de foto’s)

Henny bij het koffiebarretje (Beeld: indebuurt Leiden)
Uithangbord met rode Leidse sleutels (Beeld: indebuurt Leiden)
Flessenhouder naar een idee van Pinterest (Beeld: indebuurt Leiden)

Een trut

De loods ziet er professioneel uit voor een hobby. “Ja, maar als je iets doet, moet je het goed doen. Ik laat het er niet uitzien als een oude schuur. Dat is niets voor mij. Wat dat betreft ben ik echt een trut. Ik wil het gewoon netjes hebben.”

Leidse uithangbordjes personaliseren

Het meeste maakt Henny uithangbordjes met Leidse sleuteltjes voor mensen uit de buurt. “Als je jouw familienaam daar bijvoorbeeld op wilt hebben, dan sticker ik die erop. Bijvoorbeeld dat bordje met ‘Frans en Ria’, die is net klaar en die ga ik zelf bij ze op hangen in de stad. Laatst verkocht ik een uithangbord met een huisnummer en als ik daar dan voorbijrijd, vind ik dat zelf leuk om te zien.”

Wil je zelf een keer de decoraties bewonderen? Maak dan een afspraak met Henny of tijdens openingstijden kun je langsgaan bij de Decoratieloods aan de Haagweg. Je moet onder de poort tussen nummer 9 en 11 door om bij de loods te komen.


Meer over Decoratieloods bij Timmer- en Onderhoudsbedrijf H.J.C. de Vos ontdekken?

Decoratieloods bij Timmer- en Onderhoudsbedrijf H.J.C. de Vos klusbedrijven

Vandaag gesloten

Haagweg 9a, Leiden

Bekijk meer:klusbedrijven

Lees ook:

Tim de Cler van der werfpark

Leuk volgens local Tim: ‘In dat museum kan ik uren ronddwalen’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft, kent de allerleukste plekj...
Glibr.co Guido

Guido (43) verkoopt Leidse streetwear: ‘Het idee begon in de kroeg van mijn vader’

Een eigen kledinglijn opzetten is veel werk, zeker als je net als Guido alles zelf regelt: ontwerpen...

Linda geeft 3 superslimme tips voor mantelzorgers: ‘Zo weet je waar je op moet letten’

Als je moeder weinig buiten de deur komt of je vader zijn heup heeft gebroken, bied jij hen als kind...