Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Frerick (28) runt een bureau voor jazzmuzikanten: ‘Ik ben ooit wel eens van het podium afgejaagd’

Door Lotte van den Elsen 24 oktober 2018

Deze week in Ondernemer uitgelicht spreken wij met de 28-jarige Leidenaar Frerick. Onder het genot van een kopje koffie bij zijn stamcafé De Twee Spieghels, verdiepen wij ons in de wereld van de jazzmuziek. 

Even voorstellen

Als we aan komen wandelen zit Frerick al op het terras te wachten. Kopje koffie, zonnebrilletje, sigaretje… Frerick past helemaal in het plaatje van de jazzmuzikant. Wij schuiven aan en vragen hem even om zichzelf te introduceren. ”Mijn naam is Frerick. Ik ben een geboren Leidenaar, maar ik ben opgegroeid in Noordwijk. Sinds twee jaartjes woon ik in de sleutelstad. Qua studie en werk heb ik nogal wat verschillende dingetjes gedaan. Zo heb ik eerst de Hoge Hotelschool gevolgd in Den Haag en daarnaast werk ik als marketeer voor culturele instellingen. Sinds dit jaar ben ik weer begonnen met een nieuwe studie, namelijk aan het conservatorium in Utrecht.”

Muziek

En zo komen we meteen bij de kern van het verhaal: muziek. Want dat is waar Frericks hart ligt, vertelt hij. ”Ik kom uit een hele muzikale familie. Mijn oma was klassiek pianiste en zolang ik mij kan herinneren heb ik zelf ook muziek willen maken. Ik speel piano, gitaar en ik componeer ook mijn eigen liedjes. Zo’n zeven jaar geleden begon ik samen met een vriend jazz te spelen. Daaruit is uiteindelijk onze band Kwart over Jazz ontstaan. Onze eerste stappen hebben we gezet in De Twee Spieghels, het café voor jazzmuzikanten en liefhebbers.”

Kwart over Jazz tijdens een huiskamerconcert

De jazzpolitie

Natuurlijk gingen de eerste stappen in het muzikantenbestaan met vallen en opstaan. Zo vertelt Frerick dat hij aan het begin van zijn muziekcarrière zelfs wel eens van het podium is gejoeld. ”In De Twee Spieghels zitten echte liefhebbers, die kunnen behoorlijk kritisch zijn. De gasten bij de bar zijn wel mild, die genieten gewoon van wat muziek bij hun biertje. Maar hoe verder je het café in loopt, hoe dichter je bij het podium komt en hoe kritischer de luisteraars zijn. Direct aan het podium zit – wat men noemt – ‘de jazzpolitie’. Als iemand niet goed speelt, dan trekken zij hun mond wel open.”

Gigs boeken

Gelukkig heeft Frerick na dit optreden de moed niet laten zakken en is hij gewoon doorgegaan met muziek maken. In de loop der tijd heeft hij een groot netwerk van muzikanten opgebouwd. ”Met onze band Kwart over Jazz hebben we op veel verschillende plekken opgetreden, zowel in Leiden als in de rest van het land.” Frerick hoorde in zijn omgeving hoe lastig het is voor jazzmuzikanten om werk te vinden. ”Zelf ben ik juist goed in contacten leggen en betaalde optredens boeken, maar veel andere muzikanten hebben geen idee hoe dit moet. Het leek mij daarom een goed idee om een platform te maken, waarmee dit hun een beetje uit handen wordt genomen.” Met dit idee ging Frerick aan de slag.

Hoe werkt het?

Tegenwoordig runt Frerick zijn eigen managementbedrijf The Hen House Music. Wat doet hij dan precies? ”Het is eigenlijk een soort platform dat ervoor zorgt dat mensen gemakkelijk muzikanten kunnen boeken en dat andersom muzikanten makkelijker klussen kunnen vinden. Bij The Hen House Music zijn verschillende muzikanten aangesloten, die allemaal geoefend zijn in optreden en – heel belangrijk – allemaal in verschillende samenstellingen met elkaar kunnen spelen. Bij elkaar manage ik ongeveer 10 verschillende jazzbands. De bedoeling is dat een klant online een optreden kan boeken en dat Hen House verder alles regelt. De bands regelen zelf de apparatuur en het aansluiten ervan, het enige wat ze nodig hebben is een stopcontact.”

Beeld: indebuurt Leiden

Hen House Music

Wij hebben nog een laatste vraagje: waar komt de naam The Hen House Music eigenlijk vandaan? ”Mijn achternaam is den Haan. Daarnaast is er nog een bijbetekenis: Hen House betekent natuurlijk kippenhok. Ik zie mijzelf een beetje als de baas/de haan en ik manage de muzikanten, ofwel de kippen.” Grappig bedacht! Al hopen we natuurlijk dat die twee in klank toch wel een beetje van elkaar verschillen.


Meer over The Hen House Music ontdekken?

The Hen House Music muziek

GeopendHele dag

Boudewijn Büchpad 121, Leiden

Bekijk meer:muziek

Vorige week spraken we de dames achter de organisatie Survival Dutch, dat interview lees je hier:

Zussen Kyra en Caresse van Survival Dutch helpen buitenlanders ‘overleven’ in Nederland

Deze week in 'Ondernemer uitgelicht' hebben we een interview met de zussen Kyra (28) en Caresse (24)...