Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Elles heeft een club voor kinderen waar álles mogelijk is: ‘Het zijn dan ineens allemaal ondernemertjes’

Door Lidwien Arndt 16 augustus 2020

Vol energie en enthousiasme vertelt Elles Verhoef (33) over haar stichting: Mixclubs. Een ondernemerschapsprogramma voor kinderen waarin ze de wereld buiten het klaslokaal leren kennen, leren dat alles mogelijk is en hóe ze dat dan aan moeten pakken. 

Die energie was er niet altijd bij Elles. Het idee voor de stichting ontstond toen ze thuis zat met een burn-out. “Een vriendin vroeg of ik wilde helpen bij een project met kinderen in Slaaghwijk. Tussen al die kinderen, voelde ik me voor het eerst in lange tijd weer blij. En de kinderen vonden het duidelijk ook gezellig met mij!”

Motivatie vasthouden

Van het een kwam het ander en voor ze het wist, organiseerde ze een knutselmiddag in het buurthuis. “Mensen waarschuwden: dit gaat niet werken, de kinderen komen toch niet. Maar de eerste middag stonden er 26 kinderen voor mijn neus. Dat was wel even een uitdaging”, hint ze naar de burn-out waar ze toen nog midden in zat.

Het was een succes, maar al snel verslapte het enthousiasme bij de kinderen en kwamen ze te laat of kwamen ze niet opdagen. “Hoe kan ik ze motiveren? Dacht ik toen en ik draaide het om: ik verzon zelf niet langer wat de kinderen gingen doen, maar vroeg hen wat zij graag wilden doen!”

Doel voor ogen

Naar het zwembad, bleek de wens. “Wat heb je dan nodig? Geld! En dus gingen we dingen maken die we konden verkopen, om zo geld te verdienen. Ineens kwamen ze weer een half uur te vroeg opdagen. Ze hadden een doel: zwemmen!” En hoe meer energie ze zag bij de kinderen, hoe meer energie Elles zelf ook weer kreeg.

Dit was het begin van het ondernemersprogramma van Mixclubs. Eerst vrijwillig, maar een jaar of drie geleden maakte Elles er een officiële stichting van. Nu werkt ze samen met een freelancer en verschillende stagiaires.

Mixclubs

De projecten van Mixclubs duren meestal drie maanden. Elke week een paar uur. Soms samen met een school, waardoor de kinderen onder schooltijd werken aan het project. Maar ook buitenschoolse projecten zijn populair, in samenwerking met de gemeente of partijen als BplusC. Alle projecten draaien om hetzelfde principe: kids helpen de juiste vaardigheden – zoals doorzettingsvermogen en discipline – te ontwikkelen om hun doelen te bereiken.

Door het ondernemerschap leren de kinderen ook veel verschillende mensen kennen en leren ze wat je moet doen als iets even tegenzit. “De overheid noemt dit burgerschap: vaardigheden die je nodig hebt om nu en later goed mee te kunnen draaien in de maatschappij.”

The sky is the limit

“Welk idee de kinderen ook hebben, ik zeg nooit tegen ze: dit gaat niet lukken. En juist daardoor lukt het altijd. Van een playbackshow in de wijk tot het opnemen van een videoclip. Ze krijgen vaak hulp van ondernemers uit Leiden, maar zelfs BN’ers reageren op vragen van de kinderen. Zo hadden we laatst Kenny B aan de telefoon. De kinderen hadden hem via Instagram een berichtje gestuurd met de vraag of hij ze wilde helpen met de videoclip. En, ja hoor!”

De kinderen die meedoen aan de projecten van Mixclubs zijn rond de 12 jaar oud: “Ze zijn jong, maar tijdens een project zijn het ineens allemaal ondernemertjes. Een geschil tijdens een overleg? Dat wordt gewoon opgelost door een potje steen, papier, schaar! Daar zouden wij als volwassenen nooit aan denken.”

Tot nu toe zijn alle projecten geslaagd en ziet ze de kinderen groeien. “Ook de reactie van ouders doet veel met me. Hun enthousiasme en dankbaarheid voor het feit dat ik hun kinderen op deze manier wat heb kunnen bij leren of ze aan nieuwe vriendjes heb voorgesteld.”

Hoe verder?

Als Elles naar de toekomst kijkt, ziet ze eigenlijk geen grenzen voor Mixclubs. “Door de coronacrisis moesten we het ook helemaal anders aanpakken. We hebben online versies van de projecten ontwikkeld en dit biedt natuurlijk mogelijkheden. Nu kunnen we het ondernemersprogramma veel verder gaan verspreiden!”

De geruchten over de energie van Mixclubs hebben zich zelfs tot in Den Haag verspreid. Daar start Mixclubs in 2021 met een project: “Voor het eerst buiten Leiden, superleuk! Maar de eerste stap is nu wel mensen aannemen, want op dit moment wordt het me toch wat veel.”

Wil je meer weten over Mixclubs? Kijk dan eens op de Facebook- en Instagrampagina van Mixclubs.

Lees ook:

Henk spaart gevonden handgeschreven briefjes: ‘Het bezoek is om vijf uur weg, kom dan maar langs’

Schrijf jij nog weleens een briefje? Een korte krabbel voor een vriend of vriendin? Grote kans dat j...

Powervrouwen: 3 x Leidse onderneemsters

Vandaag is het Internationale vrouwendag. Een goed moment om de laatste drie vrouwelijke onderneemst...

Binnenkijken bij Ilse’s toffe werkplek: ‘Dit is een van de mooiste én oudste steegjes van Leiden’

Je loopt door de Leidse binnenstad langs de mooie, oude gebouwen. Je gluurt naar binnen en wat blijk...