Christel en Marianne zijn al 30 jaar beste vriendinnen en begonnen een eigen uitgeverij

Wij blikken terug op een bijzondere ondernemer uitgelicht: de beste vriendinnen Christel en Marianne runnen samen een uitgeverij in Leiden. Wij wilden er alles over weten!

Even voorstellen

Zoals altijd beginnen wij even met een voorstelrondje. Christel is een geboren en getogen Leidenaar en zij is naast eigenaar van uitgeverij De Muze, ook werkzaam bij Naturalis. Zij is daar hoofd Collecties. Haar beste vriendin Marianne is geen geboren Leidenaar. ”Ik ben import,” lacht ze. ”Ik woon inmiddels al dertig jaar in Leiden en ik ben niet van plan hier nog weg te gaan. Naast mijn werk voor de uitgeverij werk ik als accountmanager voor een uitgeverij in educatieve boeken.”

Het begon met een kroket

Christel en Marianne ontmoetten elkaar zo’n dertig jaar geleden op de bibliotheekacademie in Den Haag. Zij zaten niet bij elkaar in de klas, maar werden toch beste maatjes. ”We gingen vaak op excursie om verschillende bibliotheken van binnen te bekijken. Eerlijk waar, ik ben gek op bibliotheken, maar soms waren die tripjes gewoon best wel saai. Als je een paar bibliotheken hebt gezien, heb je ze eigenlijk allemaal wel gezien,” vertelt Christel. ”Het hoogtepunt van zo’n dag was dus eigenlijk de lunchpauze, want dan ging ik altijd even naar de snackbar om een broodje kroket te scoren.” Marianne: ”En dat deed ik dus ook, we kwamen elkaar steeds tegen tijdens de lunch.” Een liefde voor boeken en kroketten, zo ontstond de vriendschap van Christel en Marianne.

Een eigen uitgeverij

In 2013 besloten de twee vriendinnen om hun eigen uitgeverij te beginnen. ”Natuurlijk hadden we al langer met het idee gespeeld,” aldus Christel. ”We hebben allebei een achtergrond in de bibliotheekwereld en bovendien houden we gewoon heel erg van mooie boeken. We vinden het zonde dat sommige prachtige boeken op een slechte manier worden uitgegeven.” In 2013 zat Christel even zonder baan en Marianne had een rustige periode op het werk. ”Toen besloten we: dit is het moment,” aldus Christel. De eerste uitgegeven bundel werd een bundel van Jaap Montagne, destijds stadsdichter van Leiden en tevens de man van Christel. ”Op die uitgave zijn we nog steeds erg trots,” vertelt Marianne.

‘Ik heb een lijstje van lastige mannen waar ik niet meer mee wil werken’

Struikelblokken

Ondanks dat de eerste uitgave heel goed verliep, waren er bij het tweede boek wel wat struikelpunten. ”Dat was een uitgave van een Rotterdamse auteur, daar is ons netwerk een stuk minder groot,” vertelt Marianne. En natuurlijk zijn er nog steeds wel eens wat lastige momenten op de werkvloer. Christel: ”Schrijvers zijn gevoelige zielen, dus je moet er voorzichtig mee omspringen. Sommigen zijn heel fijn om mee te werken, andere behandelen de uitgever als hun persoonlijke slaaf. Ik heb best wel een lijstje van lastige mannen waar ik niet meer mee wil werken,” grapt Christel.

Selectieprocedure

Wij zijn ook wel benieuwd: hoe selecteren Christel en Marianne met welke auteurs ze willen werken? Marianne: ”Als wij een tekst voor ogen krijgen, dan moet er bij ons allebei geen aarzeling zijn. We moeten het allebei goed vinden.” Christel vult aan: ”Dat is eigenlijk het grootste criterium: we moeten er allebei achterstaan.” Daarnaast hebben Christel en Marianne nog wel wat methodes om te beslissen of iets geschikt is voor hun uitgeverij. ”We peilen vaak bij lokale boekhandels naar wat voor soort boeken veel vraag is.”

Posted by Boekhandel De Kler on Saturday, 13 October 2018

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie instellingen

Het Brunchboek

Naast hun eigen uitgeverij, hebben Christel en Marianne ook een ander gezamenlijk project: hun eigen brunchboek genaamd ‘Waar brunchen we dit jaar?’. Marianne: ”Dat is één van onze vaste tradities, naast kroketten eten: de paasbrunch. Dat doen we al sinds 1987 samen en we hebben nog geen één jaar overgeslagen. Sinds vijf jaar zijn we bezig om onze recepten te updaten en te registreren. Daar hebben we inmiddels een boek van uitgebracht.” Dat wordt vast smullen! Wij zijn benieuwd of we daar ook wat recepten met kroketjes terug gaan vinden.

Uitgeverij De Muze

Voltastraat 27 , 2316 DN Leiden

Nu geopend

Meer informatie

Lees ook deze interviews:

 

Uitgeverij De Muze

Voltastraat 27 , 2316 DN Leiden

Nu geopend

Meer informatie

Uitgeverij De Muze

Voltastraat 27 , 2316 DN Leiden

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Jurist Zoë (31) knapt in haar vrije tijd meubels op: ‘Het meeste leerde ik van mijn vader’”

Jurist Zoë (31) knapt in haar vrije tijd meubels op: ‘Het meeste leerde ik van mijn vader’

Ga naar “Bas (56) maakt bowlingballen op maat: ‘Er zijn in Nederland maar 6 mensen die dit werk doen.’”

Bas (56) maakt bowlingballen op maat: ‘Er zijn in Nederland maar 6 mensen die dit werk doen.’

Ga naar “Olaf opent cocktailbar in Leiden: ‘Het was een sprong in het diepe’”

Olaf opent cocktailbar in Leiden: ‘Het was een sprong in het diepe’

Aangeboden door Qredits

bar olaf qredits

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Alle appels en peren op schaal 4 stuks 2 stuks € 4,00”

Alle appels en peren op schaal 4 stuks 2 stuks € 4,00

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00”

Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Badkamer adviseur”

Badkamer adviseur

 • Sanidirect Leiderdorp B.V.
 • Fulltime
Vacature SaniVacature Sani

Topper

Ga naar “Junior Elektromonteur”

Junior Elektromonteur

 • RECO
 • Fulltime
Junior-Elektromonteur-BuitendienstJunior-Elektromonteur-Buitendienst

Topper

Agenda

Ga naar “Herfstnaaidagen voor kids en tieners”

Herfstnaaidagen voor kids en tieners

 • Atelier Kleurstof
 • 26 oktober 2022

Topper