Christel en Marianne vonden elkaar dankzij een broodje kroket en runnen nu samen een uitgeverij

Door Lotte van den Elsen 31 oktober 2018

Deze week in onze vaste rubriek Ondernemer uitgelicht: ondernemers Christel (54) en Marianne (56). Zij zijn al dertig jaar beste vriendinnen en sinds 2013 runnen zij samen een uitgeverij in Leiden. Wij wilden er alles over weten!

Even voorstellen

Zoals altijd beginnen wij even met een voorstelrondje. Christel begint: ”Ik ben 54 jaar en ik ben geboren en getogen in Leiden. Ik heb de bibliotheekopleiding in Den Haag gedaan en naast mijn werk voor de uitgeverij werk ik ook als hoofd Collecties in Naturalis.” Dan is het de beurt aan Marianne. ”Ik ben 56 jaar en ik ben geen geboren Leidenaar, maar import,” lacht ze. ”Ik woon inmiddels al dertig jaar in Leiden en ik ben niet van plan hier nog weg te gaan. Naast mijn werk voor de uitgeverij werk ik als accountmanager voor een uitgeverij in educatieve boeken.”

Het begon met een kroket

Christel en Marianne ontmoeten elkaar zo’n dertig jaar geleden op de bibliotheekacademie. Ook al zaten zij niet bij elkaar in de klas, toch werden de twee dikke maatjes. ”We gingen vaak op excursie om verschillende bibliotheken van binnen te bekijken. Eerlijk waar, ik ben gek op bibliotheken, maar soms waren die tripjes gewoon best wel saai. Als je een paar bibliotheken hebt gezien, heb je ze eigenlijk allemaal wel gezien,” vertelt Christel. ”Het hoogtepunt van zo’n dag was dus eigenlijk de lunchpauze, want dan ging ik altijd even naar de snackbar om een broodje kroket te scoren.” Marianne: ”En dat deed ik dus ook, we kwamen elkaar steeds tegen tijdens de lunch.” Een liefde voor boeken en kroketten, zo ontstond de vriendschap van Christel en Marianne.

Een eigen uitgeverij

In 2013 besloten de twee vriendinnen om hun eigen uitgeverij te beginnen. ”Natuurlijk hadden we al langer met het idee gespeeld,” aldus Christel. ”We hebben allebei een achtergrond in de bibliotheekwereld en bovendien houden we gewoon heel erg van mooie boeken. We vinden het zonde dat sommige prachtige boeken op een slechte manier worden uitgegeven. Wij willen echt graag fysiek mooie boeken maken.” In 2013 zat Christel even zonder baan en Marianne had een rustige periode op het werk. ”Toen besloten we: dit is het moment,” aldus Christel. De eerste uitgegeven bundel werd een bundel van Jaap Montagne, destijds stadsdichter van Leiden en tevens de man van Christel. ”Op die uitgave zijn we nog steeds erg trots,” vertelt Marianne.

‘Ik heb een lijstje van lastige mannen waar ik niet meer mee wil werken’

Struikelblokken

Ondanks dat de eerste uitgave heel goed verliep, waren er bij het tweede boek wel wat struikelpunten. ”Dat was een uitgave van een Rotterdamse auteur, daar is ons netwerk een stuk minder groot,” vertelt Marianne. En natuurlijk zijn er nog steeds wel eens wat lastige momenten op de werkvloer. Christel: ”Schrijvers zijn gevoelige zielen, dus je moet er voorzichtig mee omspringen. Sommigen zijn heel fijn om mee te werken, andere behandelen de uitgever als hun persoonlijke slaaf. Ik heb best wel een lijstje van lastige mannen waar ik niet meer mee wil werken,” grapt Christel.

Selectieprocedure

Wij zijn ook wel benieuwd: hoe selecteren Christel en Marianne met welke auteurs ze willen werken? Marianne: ”Als wij een tekst voor ogen krijgen, dan moet er bij ons allebei geen aarzeling zijn. We moeten het allebei goed vinden.” Christel vult aan: ”Dat is eigenlijk het grootste criterium: we moeten er allebei achterstaan.” Daarnaast hebben Christel en Marianne nog wel wat methodes om te beslissen of iets geschikt is voor hun uitgeverij. ”We peilen vaak bij lokale boekhandels naar wat voor soort boeken veel vraag is.”

Posted by Boekhandel De Kler on Saturday, 13 October 2018

Het Brunchboek

Naast hun eigen uitgeverij, zijn Christel en Marianne momenteel ook met een ander gezamenlijk project bezig: hun eigen brunchboek genaamd ‘Waar brunchen we dit jaar?’. Marianne: ”Dat is één van onze vaste tradities, naast kroketten eten: de paasbrunch. Dat doen we al sinds 1987 samen en we hebben nog geen één jaar overgeslagen. Sinds vijf jaar zijn we bezig om onze recepten te updaten en te registreren. Daar hebben we nu een boek van uitgebracht.” Dat wordt vast smullen! Wij zijn benieuwd of we daar ook wat recepten met kroketjes terug gaan vinden.

Uitgeverij De Muze zakelijke dienstverleners

Nu openHele dag

Voltastraat 27 , Leiden

Bekijk meer:zakelijke dienstverleners

Lees ook deze interviews:

Frerick (28) runt een bureau voor jazzmuzikanten: ‘Ik ben ooit wel eens van het podium afgejaagd’

Deze week in Ondernemer uitgelicht spreken wij met de 28-jarige Leidenaar Frerick. Onder het genot v...

Zussen Kyra en Caresse van Survival Dutch helpen buitenlanders ‘overleven’ in Nederland

Deze week in 'Ondernemer uitgelicht' hebben we een interview met de zussen Kyra (28) en Caresse (24)...