Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Chantal (45) is yogadocent: ‘Soms vallen mensen in slaap terwijl ze in de doeken hangen’

Door Lotte van den Elsen 13 juni 2018

Deze week in de rubriek Ondernemer uitgelicht, spreken we met Chantal van Yogastudio Upside Down, Body & Mind. Chantal werkte 12 jaar lang in het onderwijs, maar begon twee jaar geleden haar eigen yogaschool. Wij gingen langs!

Even voorstellen

Chantal is 45 jaar en komt oorspronkelijk uit Roelofarendsveen. Ze is getrouwd en moeder van drie zonen. Met haar gezin woont ze in de Stevenshof in Leiden. In deze wijk bevindt zich ook haar yogastudio: Upside Down, Body & Mind. Tot voor kort werkte Chantal in het onderwijs, zij gaf Engels, Nederlands en maatschappijleer op verschillende scholen. ”Ik heb lang op een technisch vmbo gewerkt. Dat vond ik erg leuk, vooral de leerlingen die echt wisten wat ze wilden. Het is wel grappig dat ik mij constant in een omgeving bevond met mannen: zowel thuis met mijn drie kinderen, als de leerlingen en collega’s op het vmbo.”

chantal body and mind upside down
Beeld: indebuurt Leiden

Een liefde voor yoga

Yoga was voor Chantal lange tijd een hobby. ”Ik begon er 25 jaar geleden mee, het hielp mij om te ontspannen. Ik kwam zo ook in aanraking met Aerial Yoga (Anti-gravity Yoga), dat vond ik heerlijk om te doen. Omdat je op doeken kunt leunen zijn bepaalde houdingen een stuk minder inspannend, je wordt als het ware gedragen,” vertelt Chantal. Toen zij een aantal keer gevraagd werd in te vallen voor haar eigen yogadocent, ontdekte ze dat ze het lesgeven erg leuk vond. In 2012 volgde zij een opleiding tot yogadocent in Amsterdam en Sassenheim. Toen uiteindelijk één van de yogadocenten op haar sportschool besloot te stoppen met lesgeven, werd Chantal gevraagd de klassen over te nemen.

chantal body and mind upside down
Beeld: indebuurt Leiden

Onderwijs & de studio

Een tijdlang heeft Chantal yoga gegeven naast haar baan in het onderwijs. ”Op een gegeven moment heb ik de overstap gemaakt. Omdat ik een tijdelijk contract had, wist ik dat ik binnenkort een nieuwe baan zou moeten zoeken. Dat is op zich geen probleem, in het onderwijs kun je zo een nieuwe baan vinden. Maar ik dacht: dit is eigenlijk het uitgelezen moment om mij helemaal op mijn studio te gaan richten. Als ik dit serieus wil aanpakken, moet ik er nu voor gaan.” Inmiddels richt ze zich met succes fulltime op haar yogaschool.

Middelen tot ontspanning

Chantal hoopt dat zij ervoor kan zorgen dat de mensen in haar studio echt lekkerder in hun vel komen te zitten. ”Ik hoop hen handvatten te geven waarmee zij kunnen leren om zich te ontspannen. Voor iedereen werkt dit anders. Zo heb ik bijvoorbeeld ook yogalessen speciaal voor mensen met autisme. Dan ligt het tempo wat lager en zorg ik dat er zo min mogelijk afleiding in de ruimte is,” licht Chantal toe. Dat yoga ontspannend is, daar bestaat geen twijfel over. Chantal maakt zelfs wel eens mee dat mensen in slaap vallen terwijl zij in de doeken hangen. ”Dat vind ik helemaal niet erg, blijkbaar heeft het lichaam dat even nodig.”

chantal body and mind upside down
Beeld: indebuurt Leiden

Aan de wandel

Naast yoga doet Chantal ook andere dingen in haar studio, zoals reiki en massages. Maar waar ze – naast de yoga – het meest enthousiast over is, is wandelcoaching. Al wandelend helpt zij mensen met problemen waar zij – soms letterlijk – tegenaan lopen. Wij vragen ons af: wat is dan de toegevoegde waarde van het lopen tijdens zo’n sessie? ”Het grappige aan wandeltherapie is eigenlijk dat het helemaal niet om het wandelen gaat. Het wandelen is een middel om de coaching goed te laten verlopen. Er zitten veel voordelen aan: mensen praten vaak vrijer en makkelijker omdat de situatie natuurlijker aanvoelt. Dat is logisch: mensen gaan uit zichzelf vaak ook een stukje lopen wanneer ze hun hoofd leeg willen maken of de emoties te hoog oplopen. Ook is het fijn dat je niet stil aan een tafel zit en constant oogcontact hoeft te maken, veel mensen vinden dat vervelend.”

chantal body and mind upside down
Een wensenboom waarop leerlingen briefjes mogen plakken | Beeld: indebuurt Leiden

Wie komen er bij Chantal?

Wij vragen ons af wat voor soort mensen er bij Chantal in haar studio komen. ”Er komen veel mensen uit het onderwijs,” vertelt Chantal. ”Die ervaren stressklachten, veel mensen hebben verschijnselen van een burn-out. Omdat ik zelf een lange tijd in het onderwijs heb gewerkt, weet ik wat voor soort stress zij ervaren.” Chantal herkent deze klachten ook bij een andere belangrijke groep in Leiden, namelijk de studenten. ”Burn-outs komen heel veel voor onder studenten. Ik zou graag voor deze groep iets willen betekenen,” vertelt ze. ”Uiteindelijk zijn yoga en wandelen niet het doel op zich, het zijn middelen die je kunt gebruiken om te ontspannen en goed in je vel te zitten. Dat zijn de uiteindelijke doelen.”


Meer over Upside Down, Body & Mind ontdekken?

Upside Down, Body & Mind yoga

GeopendHele dag

, Leiden

Bekijk meer:yoga