Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bert (64) is al 40 jaar kroegbaas: ‘Ik was gewoon een opstandige homo die een eigen plek wilde’

Aangeboden door Odessa Leiden 22 mei 2019

Sommige ondernemers zijn zó bekend in Leiden, dat ze bijna een legende zijn geworden. Zo ook Bert, van Café Jaune en het vroegere Odessa. Deze gezellige ondernemer is al 40 jaar kroegbaas en staat nog steeds regelmatig ’s avonds bij de deur van zijn café. Wij vroegen hem alles over zijn nieuwe project. 

Wie is Bert?

Natuurlijk willen wij eerst meer weten over Bert. Want wat is eigenlijk verhaal achter dat bekende gezicht? Dat verhaal begon niet in Leiden, vertelt Bert. ”Ik ben geboren in het Westland en kom uit een echte tuindersfamilie,” vertelt hij. ”Daarna ging ik naar de middelbare school in Limburg en op mijn 18e vertrok ik naar Leiden. Daar ben ik niet meer weggegaan,” aldus Bert. Bert heeft acht jaar gestudeerd en volgde verschillende studies, waaronder taalwetenschap en Japans. ”Uiteindelijk heb ik niks afgemaakt,” vertelt hij. Zijn carrière lag in de horeca.

Heterovriendelijke homokroeg

Op de piepjonge leeftijd van 24 jaar, had Bert al zijn eigen kroeg. ”Dat is eigenlijk helemaal vanzelf gegaan. Ik was al altijd in de kroeg te vinden, maar dan aan de andere kant van de bar. Toen ik voor de zoveelste keer met mijn vrienden ergens de kroeg uit werd gegooid, dacht ik: dan beginnen wij zelf een plek waar iedereen welkom is. Zo kwamen we op het idee om een homokroeg te beginnen. Een hetero-vriendelijke homokroeg. Achter de bar stonden vaak gewoon hetero’s. Ik dacht: ach, zij kunnen er ook niks aan doen dat ze zo zijn,” grapt Bert.

Beeld: Jaune/ SWS Agency

Café Jaune

Na een uitgebreide verbouwing, waarbij Bert ook het pand van zijn buren Mas-y-Mas overnam, is hij nu druk met zijn nieuwe concept: café Jaune. ”Mensen vragen mij vaak meteen, vanwaar die naam? Jaune betekent geel in het Frans. Het volgt op eerdere concepten: Odessa Blauw en Odessa Rood. En nu helemaal iets nieuws. Jaune dus!” Café Jaune is een grote kroeg met veel verschillende ruimtes en een prachtig terras aan het water. Genoeg leuks om de Leidse studenten een mooie avond te bieden.

‘Vroeger waren wij veel minder braaf’

Nieuw leven

Wij vragen Bert natuurlijk ook waarom hij gestopt is met Odessa en zijn zaak een nieuwe naam heeft gegeven. ”Odessa was gewoon klaar, het voelde af. We hebben er prachtige jaren beleefd, maar ik wilde niet in het verleden blijven hangen. Vandaar de nieuwe start.” Over de vraag of Odessa en Jaune op elkaar zullen gaan lijken, moet Bert even nadenken. Hij verwijst naar zijn grote hobby, tuinieren, voor het antwoord. ”Als je een stekje in een pot stopt weet je ook nooit precies wat eruit gaat komen. Dat zie je pas als het groeit. Zo is het nu ook.”

Laat de teugels eens vieren

Omdat Bert al 40 jaar op de werkvloer staat, heeft hij natuurlijk ook veel veranderingen bij het publiek gezien. Wij zijn benieuwd of en hoe studenten van nu verschillen met studenten van vroeger. ”Heel veel!” antwoordt Bert meteen. ”Vroeger waren wij veel minder braaf. Jongeren nu zijn erg gefocust op hard werken en op hun carrière. Ze gaan minder los bij het uitgaan, omdat ze constant bezig worden gehouden door hun telefoon.” Nou wij horen het al, tijd om deze negatieve spiraal te verbreken en eens even een avondje goed te gaan stappen in Leiden. Want zeg nou zelf: daar kan eigenlijk niets tegen op!

Benieuwd hoe Café Jaune is geworden? Kom snel eens langs voor een drankje en een interessante ontmoeting. Bier kost altijd €1,80 en sterk €4,-. Cheers! 

Beeld: Jaune/ SWS Agency
Beeld: Jaune/ SWS Agency
Beeld: Jaune/ SWS Agency

Meer over Odessa Leiden ontdekken?

Odessa Leiden vrijetijd en uitgaan

Gesloten22:00 - 02:00

Hogewoerd 16-18, Leiden

Bekijk meer:vrijetijd en uitgaan