Bart van restaurant Logica: ‘Wij zijn de trendsetters, niet de volgers’

Door Lotte van den Elsen 12 januari 2018

Deze week in ‘Ondernemer Uitgelicht’ gaan wij langs bij restaurant Logica aan de Stille Rijn. Daar vertelt Bart ons alles over het vegan friendly restaurant dat hij vijf jaar geleden samen met zijn partner Bianca is gestart. ”Het was een sprong in het diepe, maar je moet vooral niet bang zijn om op je gezicht te vallen.”

Wat eet je bij Logica?

”Wij zijn een vegan friendly restaurant, we hebben dus volop veganistische en vegetarische keuzes. We vinden het vooral heel belangrijk om bewust met eten bezig te zijn,” legt Bart uit. ”Alles wat wij serveren is biologisch, we hebben zelfs het EKO-keurmerk Goud. Dit houdt in dat wij aan kunnen tonen dat wij 100% met biologische producten werken.” Wat voor dingen vind je dan zoal op de kaart bij Logica? ”We gebruiken graag groenten uit het seizoen. Die zijn lekkerder, goedkoper en je kunt ze gewoon uit Nederland halen. Het is dus nog duurzamer ook.” De recepten op de kaart komen in het restaurant tot stand. ”De koks komen uit de reguliere horeca en zijn hier veganistisch en vegetarisch gaan koken. Ze bedenken telkens weer nieuwe dingen, het is een kwestie van uitproberen.”

Tarte tatin met gekarameliseerde sinaasappel

Nieuwe manier van horeca

Het restaurant van Bart en Bianca onderscheidt zich, naar eigen zeggen, van andere restaurants door hun manier van horeca voeren. ”Ik kom zelf uit de reguliere horecawereld, ik werkte voor een groothandel. Het viel me op dat mensen altijd alleen maar bezig waren met de prijs, maar niet vroegen naar de kwaliteit of herkomst van hun producten. Dat begon mij tegen te staan,” aldus Bart. Bianca heeft een pedagogische achtergrond, zij had een eigen kinderdagopvang in Leiden. ”Zij had twijfels rondom het voedingspatroon van de kinderen. Moesten we ze op een andere manier leren eten of ze zelf hun eetgewoontes laten kiezen?” Vijf jaar geleden besloten Bianca en Bart samen het roer om te gooien en begonnen zij hun eerste restaurant. ”Dat is met vallen en opstaan gegaan, maar je moet niet bang zijn. Je moet vast blijven houden aan je idealen, dat is belangrijk.”

‘Waarom hebben jullie geen cola?’

Lastige vragen

Niet iedereen begrijpt direct de gedachte achter het vegan friendly restaurant, zo vertelt serveerster Linda: ”De meest gestelde vraag is toch wel: waarom hebben jullie geen cola?” Linda weet gelukkig goed uit te leggen wat er wel en niet op de kaart staat en waarom. ”Een enkele keer vertrekt iemand dan, maar meestal zijn de reacties goed,” vertelt ze. ”Vaak zijn mensen juist ook positief verrast door wat we hier doen. Een grappig voorbeeld was een dame die zei dat ze een heel moeilijk verzoek voor mij had. Wat ze uiteindelijk wilde was een décafé koffie met sojamelk. Voor ons is het niet meer dan logisch om dat te hebben.”

Nieuwe trends

Een vaste groep van veganisten en vegetariërs weten Logica goed te vinden. ”Het is een soort gemeenschap, mensen raden elkaar ons restaurant aan,” vertelt Bart. ”We hebben stamgasten die elke week of zelfs dagelijks over de vloer komen. Ook krijgen we heel veel toeristen hier, in de zomer is die verhouding zo’n beetje 50/50. Daaraan merk je wel dat we in Nederland een beetje achterlopen qua aandacht voor veganistisch en vegetarisch eten. Dingen die wij hier verzinnen, zijn voor mensen vrij nieuw. Wij willen dan ook de trends zetten, niet anderen volgen.”

Bart & Bianca
Logica
Logica
serveerster Linda

 

Vorige week waren we bij dansclub Swing Patrol, dat interview lees je hier.

Café Restaurant Logica restaurants en horeca

Vandaag gesloten

Stille Rijn 11, Leiden

Bekijk meer:restaurants en horeca